Gasztronómia, ételreceptek

Főzési alapanyagok, receptek

A gasztronómiával , mint a falusi turizmus fontos kellékével kiemelten 1998-ban kezdtük foglalkozni...


Anno...


1999 - Bor és gasztronómia éve

A Falusi Turizmus Centrum is hozzá szeretne járulni az akció sikeréhez elfelejtett receptek közreadásával, Vízvári Mariska heti ételsor ajánlatával, valamint tájjellegü ételek leírásával, fõzési tanácsokkal és a témához kapcsolódó linkekkel

elfelejtett receptek   tájjellegû ételek   heti ételsor   ötletek a konyhában   linkek





A falusi szállásadók többsége akkor a szálláshoz természetesnek találtaz az ételadást. Mára sajnos ez megszünöben van, a vendégfogadás átalakut (ezért beszélünk inkább falusi vendéglátás helyett csak falusi vendégfogadásról, falusi szállásadásól). Viszont minden magánszálláshoz főzési lehetőség is tartozik, így ez az oldal segítség lehet az ételkészítésnél, ami - akár - a falusi szálláshelyeken is megoldható.


2023

Desszert - édesség - ital

Diéta

Hús

Köret

Leves

Mártás, szósz

Rizses étel

Reggeli - szendvics

Saláta

Tészta féle

Tojás

Túró, sajt, vaj

Zöldség, gyümölcs


Kalóriatáblák

Különböző csoportosításban rendszerezve tekinthető meg egy alappanyag, megfőzőtt étel, vagy boltban vásárolható élemiszeripari termék beltartalma, hogy az elfogyasztásakor mire lehet számítani. Nevezetesen, hogy csak keresem az egészséges étrend alkotóit, vagy hízni/fogyni akarok, vagy éppen valami más egészségügyi problémáma megoldásához keresem a megfelelő táplálékot.

A tudomány meghatározta, hogy egyes embereknek nem és korcsoport szerint mennyi a napi szükséges energiabevitel (kcal) attól függően, hogy milyen aktív életet él és mennyit, milyen munkát végez.

kor(év) munka kcal/nap fehérje.(g) zsír (g) szénhidrát.(g)
Nők 1-3 1300 41 42 180
Nők 4-6 1700 54 55 236
Nők 7-10 2200 70 71 306
Nők 11-14 2400 76 77 324
Nők 15-18 2300 73 74 320
Nők 19-30 ülő 2150 63 69 304
Nők 19-30 középnehéz 2300 67 74 325
Nők 19-30 nehéz 2500 73 80 354
Nők 19-30 terhesség 2350 10 1 344
Nők 19-30 szoptatás 2450 20 3 344
Nők 31-60 ülő 2100 61 68 297
Nők 31-60 középnehéz 2200 64 71 311
Nők 31-60 nehéz 2450 72 79 346
Nők 31-60 terhesség 2300 10 1 346
Nők 31-60 szoptatás 2400 20 3 346
Nők 60 felett felett 1900 65 61 260
Nők 60 felett középnehéz 2000 68 65 273
Nők 60 felett nehéz 2200 75 71 301
Férfiak 2-3 1300 41 42 180
Férfiak 4-6 1700 54 55 236
Férfiak 7-10 2200 70 71 306
Férfiak 11-14 2700 86 87 375
Férfiak 15-18 2800 89 90 389
Férfiak 19-30 2700 78 87 384
Férfiak 19-30 középnehéz 3100 91 100 440
Férfiak 19-30 nehéz 3650 107 125 500
Férfiak 19-30 nehéz fizikai 4100 120 150 540
Férfiak 31-60 ülő 2600 76 84 367
Férfiak 31-60 középnehéz 3000 88 97 424
Férfiak 31-60 nehéz 3500 102 121 478
Férfiak 31-60 nehéz fizikai 3950 116 144 520
Férfiak 60 felett ülő 2200 75 71 301
Férfiak 60 felett középnehéz 2550 87 82 348
Férfiak 60 felett nehéz 3000 102 103 410


Hogy mindenki számolni tudjon, az alapanyagnál, ételeknél kalóriában (kcal = 10 dkg, azaz 100 gr ételben) határozták meg, normál körülmények között ezek figyelemmel kisérése a napi fogyasztásnál is elegendő.

A kcal pedig az egyes főbb alkotók, így a fehérje, a szénhidrát, a zsír és az alkohol mennyiségétől függ (amit laborban mérnek ki, szintén 100 grammra vetítve tesznek közzé), amik összessége adja az alapanyag, vagy étel kalória (kcal) tartalmát.


Táblázat fehérje (P) tartalom szerint

Táblázat szénhidrát (G, vagy CH) tartalom szerint

Táblázat zsír (lipidek) ((L)) tartalom szerint

Táblázat alapanyag főbb csoportok szerint

Táblázat az összes alapanyag, étel neve szerint

----------------------------------

Amit a számolásoknál, értékeléseknél tudni kell

1 gramm fehérje = 4 kcal
1 gramm szénhidrát = 4 kcal
1 gramm zsír (lipdek) = 55 kcal
1 gramm alkohol = 7 kcal

----------------------------------

MINTA! A "finompor" kalóriaértékének egyszerű kiszámítása

Fehérje
P
Szénhidrát
G
Lipidek (zsírok)
L
Alkohol
A
P + G + L + A összesen
100 g ételre 100 g ételre 100 g ételre 100 g ételre
változó változó változó változó
1 g P = 4 kcal 1 g G = 4 kcal 1 g L = 9 kcal 1 g A = 7 kcal
100 g finompor, mint
alapanyag összetétele
19 g 17 g 55 g 0 g
SZÁMOLÁS 19 x 4 = 76 kcal 17 x 4 = 68 kcal 55 x 9 = 495 kcal 0 x 7 = 0 kcal
100 g finompor
kalóriaértéke
76 68 495 0 639 kcal


----------------------------------

Egy készétel kalóriaértékének kiszámítása sem bonyolult.

MINTA! 6 adag főtt rizs köretnek

ALAPANYAG TÖMEG
(g)
KCAL
(100g)
KCAL
(összes)
rizs 200 348 696
víz 400 0 0
olivaolaj 10 880 88
2 0 0
0
ELPÁROLGÁS -53 0 0
Összes alapanyag
tömeg (g)
559 784


Az elkészült rizsköret

100 g kész ételben 140,2504472 kcal van
Vagyis 1 adag
(~90-100 g/adag)
rizsköret

~90-100 g
tálalt főtt rizs
~125-140 kcal-t
tartalmaz

----------------------------------


Jó tudni, egyes élelmiszereken a gyártó, forgalmazó kJ-be (kilojulebe) adja meg az energia adatokat a megszokott kcal (kilokalória) helyett. A váltószám:

kJ = 0,23885 kcal illetve fordítva

kcal = 4,186 kJ


----------------------------------


Napi ajánlat



Honlapunkat folyamatosan frissítjük.

A kínálatunk folyamatosan bővül, érdemes gyakran visszatérni.


Facebookon is minden a falusi turizmusról

www.facebook.com/falusiturizmus/
Friss hírek, újdonságok, érdekességek

https://www.facebook.com/falutur/
A falutur.hu Facebook oldala

Nagy Szálláskatalógus a Facén

Magyarországi szállások gyűjteménye (magánszállások, panziók, hotelek)



Praktikák, trükkök, eszközök, technológiák a konyhában


Adagok

Alapanyagok tárolása

Edény tisztítás

Elrontott étel korrigálása

E-számok jelentése

Élesztő

Fagyasztás

Fogyaszthatóság

Fűszerek

Konyhai kisokos!

Magas rosttartalmú 12 étel

Maradék fött zöldség

Maradékok felhasználása

Margarin

Mikróban főzni

Olaj

Praktikák

Receptgyár, receptgyűjtemények

Szódabikarbóna 50 dologra...

Szótár, étlap, konyhai kifejezések

Technológiák a konyhában






Googlekeresés a falutur.hu honlapcsalád oldalain