Főzési alapanyagok

Fűszerek, fűszerkeverékek

A fűszerekről
A fűszerek használatának célja az alapanyagok ízének gazdagítása, kiemelése, egyes ízek elfedése, a zamatok összhangba rendezése. A fűszerezés történhet a sütés-főzés előtt (pácolás), közben, illetve tálaláskor. A harmonizáló fűszerek megválasztása a hagyományon túl, döntően a felhasznált alapanyagoktól, a hőkezelés módjától, intenzitásától és időtartamától, valamint az elérni kívánt ízektől függ. A fűszereket kulináris jóságuk miatt tartják már hosszú évszázadok óta az ételkészítés lelkének, a szakács örömének.
--------------------------------------

Ánizs:
Szervezetünkre gyakorolt hatása:
Kombinálható:
--------------------------------------

Babérlevél:
Savanyú és sós levesekből, mártásokból nem hiányozhat – elsősorban a burgonya-, bab-, zöldbab-, gulyás-, savanyú tojásleves, vadas mártás ízesítője, de illik a húsokhoz is. A vad-, sertés és marhapörkölt egyedi ízt kap tőle, és a pástétomokhoz, kocsonyához, a télire eltett savanyúsághoz is kiváló.
Kombinálható: Citrom, kömény, boróka, kakukkfű
Szervezetünkre gyakorolt hatása: sok más fűszerhez hasonlóan a babérlevélnek is emésztést javító hatást tulajdonítanak.
Kombinálható:
--------------------------------------

Bazsalikom:
A friss vagy megszárított hajtás a paradicsomból készült ételek legkedveltebb fűszere, de a fehérbab-főzelék emésztését is elősegíti. A mediterrán konyha, az olasz pizza elképzelhetetlen bazsalikom nélkül. A különféle húsos és paradicsomos spagettik, tészták mártásának elkészítéséhez is nélkülözhetetlen. A levesek közül különösen a káposzta, a paradicsom, a bab fűszere. Fokhagymás szárnyasokhoz és sült zöldségekhez, sültburgonyához is illik.
kombinálható: Zsálya, rozmaring, fokhagyma, borsikafű
Szervezetünkre gyakorolt hatása: A bazsalikomot már a tradicionális kínai gyógyászatban is használták gyógynövényként fertőtlenítő és antibakteriális hatása miatt. Ezen kívül meggyorsítja a zsírok emésztését is, és csökkenti a puffadást. Teáját gyomorerősítőül, étvágygerjesztőnek, idegnyugtatónak, valamint vesegyulladáskor vízelhajtónak használják. Külsőleg toroköblítőként és kelések érlelésére szolgál
Kombinálható:
--------------------------------------

Boróka bogyó
kombinálható: Koriander, szegfűszeg, babér
--------------------------------------

Bors:
Egészben vagy őrölve használjuk fűszerezéshez. A fekete és fehér változata ugyanaz a termés. Míg a fekete borshoz a bogyókat még éretlenül szedik le és szárítják, héjukkal együtt kerül felhasználásra, addig a fehér borsot az érett szemek héjának eltávolításával készítik. Ízük is eltérő, a fekete csípősebb, erősebb, a fehér enyhébben aromás.
Ez a fűszer az édességek kivételével szinte mindenhez illik: sülteket, leveseket, salátákat, főzelékeket, pácokat ízesíthetünk vele.
Kombinálható:
--------------------------------------

Borsikafű (csombor):
Egynyári, középmagas növény. Bab, káposzta, húsételek, ecetes és vizes uborka fűszere. Pótolja a szemes borsot, ezért diétásoknak ajánlott gyomorerősítő, görcsoldó, étvágygerjesztő, felfúvódást gátló fűszer.
A legjobb, ha egészben belefőzi az ételbe. Enyhén csípős ízt ad az ételnek. Húsos ételekhez és hüvelyesekhez tökéletes.
kombinálható: Bazsalikom, mustármag, koriander, majoranna
--------------------------------------

Borsmenta (Mentha piperata)
Az ókori egyiptomiak és a perzsák is ismerték. Valószínűleg gyógyászati célra termesztették. Igénytelen, félárnyékos helyeket kedvelő, cserépben is eltartható növény. A fiatal hajtásait illetve leveleit közvetlenül virágzás előtt, a reggeli órákban kell szedni.
A növény egésze jellegzetes illatú, kellemes hűsítő és enyhén csípős ízű. A leveleiben illóolaj (mentol, piperition), cserzőanyag, keserűanyag található.
Szószok, sültek, pulykatöltelékek, ürühús ízesítésében elterjedt, de kellemesen hűsítő aromája miatt üdítőkben, hideg teának, koktélokhoz, gyümölcslevesekhez mindenképpen érdemes kipróbálni.
Kombinálható: Majoranna, kakukkfű, gyömbér, tárkony
A gyógyászatban gyógyteák és teakeverékek, szeszes kivonatok formájában használják. Fokozza a nyálképződést és elősegíti az emésztést. A szeszes kivonatát lumbágó, izomfájás esetén bedörzsölő szerként használják.
--------------------------------------

Capri:
Kombinálható: Fekete -, fehér bors, boróka, curry,
--------------------------------------

Citromfű (Melissa officinalis)
Már a görögök és rómaiak által is ismert, nálunk elfeledett fűszernövény.
Illó olajat, cseranyagot tartalmaz.
Friss a citromszagra emlékeztető levelét saláták, gyümölcslevesek, mártások, főzelékek, töltelékek, gomba-, szárnyas- és vadételek, fűszerecetek ízesítésére használjuk.
A népi gyógyászatban pattanás, rovarcsípés, álmatlanság, vizsgafélelem, asztma, epilepszia, láz, hányás, allergiák, fejfájás, fekélyek, tisztátlan bor, vérnyomáscsökkentő, ideg- és szívnyugtató, idegerősítő, vírusölő hatásokat tulajdonítanak neki.
Szervezetünkre gyakorolt hatása: már a görögök is ismerték a citromfű gyógyhatását. A citromfű ma is ismert, elsősorban nyugtató hatásáról. Alvászavarok, nyugtalanság, ingerültség és depressziós hangulatváltozások esetén segíthet. Ezen kívül a citromfű csökkenti a gyomor-és bélrendszeri panaszokat is.
Kombinálható:
--------------------------------------

Curry (keverék)
A legtöbb indiai étel elképzelhetetlen e nélkül a nagyon illatos (aromás) fűszer nélkül. Akik szeretik a pikáns, de nem túl csípős ételeket.
Kombinálható: Kurkuma, szerecsendió, fahéj, gyömbér

Curry por készítés

    2 kávéskanál római kömény
    1 kávéskanál koriandermag
    Fél kávéskanál fehér mustármag
    Másfél kávéskanál őrölt kurkuma
    Fél kávéskanál őrölt, szárított gyömbér
    Fél kávéskanál szárított görögszéna - Talán a görögszéna az egyetlen, ami nem annyira elterjedt a hozzávaló fűszerek közül. Ha nem találsz, ki is hagyhatod, egyébként indiai boltokban vagy nagyobb hipermarketekben lehet kapni. A római köménynél nagyon fontos, hogy az valóban római kömény, és ne köménymag legyen, hiszen attól lesz az igazán jellegzetes, indiai zamata!

--------------------------------------

Édes levél (sztívia):
Újdonság! Levelei erősen édesítő hatásúak, cukorbetegek is használhatják! Egynyári, fagyérzékeny növény, hajtásai folyamatosan is szedhetőek. Az érelmeszesedést, a magas vérnyomást enyhíti, a gyulladások gyógyulását elősegíti.
Kombinálható:
--------------------------------------

Fahéj:
Mindennap használatos, illatos fűszer.
Kombinálható: Vanilia, kurkuma, szegfűszeg, babér, ánizs, babér
Illóolajat, csersavat, gyantát, cukrot és keményítőt tartalmaz.
Őrölt állapotban mézeskalács, almás lepény, rétes, diós és piskótatészta, zsírban sült fánk, valamint rizsételek és tejes ételek ízesítésére használják.
Egész állapotban befőttek, kompótok, gyümölcslevesek, mártások, forralt borok és egyéb italok készítésekor használják.
Szervezetünkre gyakorolt hatása: emésztésserkentő, étvágyjavító, gyomorerősítő hatása miatt alkalmazzák.
Az illatszeripar is felhasználja kellemes illata miatt.
Kombinálható:
--------------------------------------

Fokhagyma:
A hagyma gerezdjeit ősszel vagy tavasszal ültetjük. A felszedett hagymákat koszorúba kötve, szellős, száraz helyen egy évig tárolhatjuk. Leves, főzelék, saláta, sült hús, mártás készítésére való. Erős illatát egy-két szem pörkölt kávé elrágásával lehet eltüntetni.
Kombinálható:
--------------------------------------

Fűszerkömény:
Felhasználása igen változatos: belefőzhetjük a levesekbe, főzelékekbe, használhatjuk sültekhez, belekeverhetjük olyan ételekbe, mint amilyen a körözött, megszórhatjuk vele a péksüteményeket, zsiradékon piríthatjuk, rántással együtt vagy pörköltek készítésénél.
Van néhány ételük, amely elképzelhetetlen kömény nélkül, mint a gulyásleves, kelkáposzta, rántott leves, kolbászfélék, a burgonyás ételek, a vízben főtt burgonya.
Kombinálható:
--------------------------------------

Gyömbér:
levesek, raguk, egzotikus, főzelékek
Kitűnő gyomorerősítő, étvágyjavító, emésztést elősegítő szer.
Kombinálható: Szerecsendió, borsmenta, curry, cayanne bors
--------------------------------------

Kakukkfű (Thymus, pecsenyefű):
raguk, sültek, töltelékek, pácok, hideg saláták, mártások, köretek, pörköltek, darálthúsok, hurkák. Íze: földes, szúrós erdei íz
Kámforos illatú növény, amelynek hajtásait vadas ételek, töltött káposzta, hurka és kolbász ízesítésére használnak. Óvatosan kell bánni vele, mert igen intenzív az íze és az illata!
Frissen és szárítva is kiváló. Jól párosítható az olyan mediterrán gyógynövényekkel, mint az oregano és majoránna. A borsikafűvel fűszerkeverékekben felcserélhető. Levesekhez, brézelt* és sült húsokhoz különösen kiváló. A francia fűszercsokor, a „bouquet garni” fő összetevője. Erős aromája miatt használjuk megfontoltan. Majoránnával, rozmaringgal, babérlevéllel nagyszerű négyest alkot. Petrezselyemmel, babérral is jó.
Kombinálható: Petrezselyem, majoranna, babér, rozmaring, szerecsendió, zsálya, Szervezetünkre gyakorolt hatása: a kakukkfű antiszeptikus, fájdalomcsökkentő és görcsoldó hatású lehet. Köhögéscsillapító hatásának köszönhetően sok köhögés elleni készítmény is tartalmaz kakukkfüvet. Inhaláljon kakukkfűvel, vagy készítsen a saját fűszerkertjében termett kakukkfűből egy teljesen egyedi köhögéscsillapító szirupot!
Kombinálható:
--------------------------------------

Kapor:
mártások, savanyúság, levesek, tojásos ételek.Tökfőzelék és a kovászos uborka el se képzelhető nélküle! Saláták, gombás ételek, körözött fűszere.
A kapor édes-savanykás íze páratlan. Tökéletesen harmonizál az uborkával, de nem hiányozhat öntetekből, szószokból, emellett lazacok és halak elkészítéséhez is kiváló. Kaporral mindig a végén kell fűszerezni, aromája sajnos illékony. Frissen a legjobb.
Illóolaja antiszeptikus hatású, kellemes ízű, étvágyfokozó, elterjedt ételízesítő, savanyúság­tartósító. Illóolaját a kozmetikai ipar is hasznosítja.
Finom apróra vágott leveleit mártások, szószok, főzelékek, tészták íze­sí­té­sére használjuk.
Levesek, gombaételek, rákok, csiga, tyúk- és marha húsok fűszere.
Sajtból készült ételek, körözöttek, lepények, saláták ízesítője. Illóolaj-tartalma, aromája gyorsan elvész. Ezért ne főzzük, csak a kész ételbe, tálalás előtt tegyük bele.
A savanyú uborka elképzelhetetlen nélküle, de szinte minden savanyúságba alkalmazható.
Kombinálható: Tárkony, citrom, curry, cayenne bors, fehér bors
Szervezetünkre gyakorolt hatása: a kapornövény magjaiból készült tea fogyasztása segít hasfájás és puffadás esetén.
Kombinálható:
--------------------------------------

Koriander:
mártások, levesek, raguk, töltelékek, hideg ételek, pácok Ízében erősen a curryre, szerecsenre és gyömbérre emlékeztet, sok curry fűszerkeverék alkotórésze. Kombinálható: Borsikafű, babér, boróka-, fehér bors, mustármag
Szervezetünkre gyakorolt hatása: a koriander illóolajokat, A és C-vitamint, valamint ásványi anyagokat és sok kalciumot tartalmaz. A koriander többek között erős antibakteriális és fertőtlenítő hatása miatt megbecsült növény.
Kombinálható:
--------------------------------------

Kurkuma:
egzotikus ételek, levesek, sütemények, raguk
Kombinálható: Curry, chilli, kömény, szerecsendió, fahéj
--------------------------------------

Kömény:
főzelékek, savanyúságok,sültek, töltelékek, pékáruk, raguk
Kombinálható: Babér, mustármag, fehér -, fekete bors, borsikafű
--------------------------------------

Lestyán
Íze: savanyú, a zeller és petrezselyem közti íz
Használata: húslevesek, sülthúsok, pástétomok, töltelékek
A lestyán, vagy orvosi lestyán (Levisticum officinale) a zellerfélék családjába tartozó évelő fűszer- és gyógynövény. Dél-Nyugat Ázsiából, Irán és Afganisztán területéről került hozzánk. A középkorban igen elterjedt fűszernövény A borsikafű (csombor) mellett, az erdélyi konyha jellegzetes fűszere. Régebben a falusi kertekből nem hiányozhatott, mind frissen, s mind szárítva használták. Sokfelé már vadon is előfordul. Az illóolaja adja a növény jellegzetes illatát. Gyomorerősítő, emésztést serkentő, vizelethajtó hatású.
A gyökerének az illata a zellerre emlékeztet, de a lombja is értékes fűszer. Terebélyes bokorrá fejlődő évelő növény. Saláták és diétás ételek ízesítésére való. Az erdélyi csorba levesek jellegzetes zamatát ez adja.
Kombinálható: petrezselyem, fehér bors, koriander, kakukkfű, zeller
Hogyan használjuk? Fogyaszthatjuk nyersen, vagy főzve. Húsételeinkkel jól párosítható. Nyers petrezselyem helyett, használhatunk nyers lestyánt is. Töltött káposztának telt, különleges ízt ad. Sózással is eltartható. A lestyán, petrezselyem, zellerlevél a töltelékhúsok kiváló keveréke.
Szervezetünkre gyakorolt hatása: a lestyánt elsősorban az emésztési problémák esetén kiváltott kedvező hatása miatt tartják nagyra, mivel erősíti az emésztőszerveket és enyhíti a puffadást.
Kombinálható:
--------------------------------------

Majoránna
Íze: édes, fűszeres, viragos, fás
Használata: marinádok, húsok, frissensültek, hurkák. A grill-csirke és a fóliában sült húsok jellegzetes fűszere, pörköltekhez is kiváló
A szárított majoránna a sütés, főzés elején, vagy már pácoláskor kerül az ételbe. Legjobb, ha a főzés legvégén adjuk az ételhez. A bors ízét kiemeli.
Levesek, főzelékek - mint a burgonya, bab -, valamint mártások fűszere. Nélküle elképzelhetetlenek a sült húsok, a vadételek, hurkafélék, a májgombóc, a töltelékek, a grillezett húsok vagy zöldségek is. Jól illik az intenzív ízű és illatú húsokhoz is, mint például a bárány vagy birkahús.
Ezt az aromás-keserű fűszert marinírozáshoz, húsok sütéséhez, burgonyás ételek, valamint fasírtok ízesítéséhez használják. Nem szabad sokáig főzni, mert elpárolog az íze és keserű lesz. Figyelem: szárítva sokkal intenzívebb, mint frissen.
Kombinálható: borsikafű, rozmaring, fokhagyma, fekete bors, chilivel
Szervezetünkre gyakorolt hatása: a kolbászfűszerként is emlegetett majoránna erősíti az emésztőszerveket, ezáltal megkönnyíti a nehéz ételek megemésztését. Ezért tartalmaz sok zsíros kolbász is majoránnát. Étvágygerjesztő, szélhajtó, gyomorerősítő, nyugtató hatásúnak tartják.
Kombinálható:
--------------------------------------

Menta:
keleties salátákhoz vagy zöldség- és húsételekhez! Gyakran kombinálják – például kuszkusz salátákban – római köménnyel és citrommal. Az ázsiai ételeknél vagy a halételeknél is használhatja különleges friss fűszerként.
Főzzön magának és vendégeinek egy mentateát a saját fűszerkertjében termett, frissen szedett levelekből! Ez hidegen vagy melegen fogyasztva egyaránt élvezetet jelent.
Szervezetünkre gyakorolt hatása: a borsmenta gyógyító hatása nagyon sokrétű. Teaként fogyasztva gyomorproblémák ellen lehet hatásos. A borsmentából nyert, mentoltartalmú, antiszeptikus hatású borsmentaolaj pedig megfázás esetén lehet hatékony. A mentol hűsítő hatása miatt a borsmentaolajt fejfájás esetén is bevetheti: vigyen fel pár cseppet a halántékára, és máris megspórolta a fejfájás elleni gyógyszert!
Kombinálható:
--------------------------------------

Medvehagyma:
„vad fokhagyma” vagy „erdei fokhagyma” néven emlegetett. Ételekben való felhasználása: segítségével rengeteg fogásnak és szósznak adhat összetéveszthetetlenül finom ízt.
Az enyhén fokhagymaízű pesto kiválóan illik számos tésztaételhez. Egy saját készítésű medvehagymás friss sajtkrém szintén igazi különlegesség. A medvehagyma cserépben is megvásárolható.
Szervezetünkre gyakorolt hatása: a fokhagymához hasonlóan a medvehagyma is hozzájárulhat a koleszterinszint csökkentéséhez, megakadályozza a lerakódásokat az erek falán, ezáltal véd az érelmeszesedéstől.
Kombinálható:
--------------------------------------

Metélőhagyma:
A metélőhagyma nemcsak finom, hanem csodaszép, ehető, lila színű virágai még díszítésre is kiválóan alkalmasak.
Szervezetünkre gyakorolt hatása: a metélőhagyma izzasztó hatású, és anyagcserezavarokkal szemben alkalmazható.
Kombinálható:
--------------------------------------

Mustármag:
pácok, fűszerörlemények, raguk, sültek Kombinálható: Koriander, bazsalikom, boróka-, babér
--------------------------------------

Oregánó:
Íze: robosztus, kissé citromos
Használata: marinádok, húsok, frissensültek, hurkák, tésztákhoz, paradicsom szószokhoz, grillezett húsokhoz
A oregánó (Origanum vulgare) az árvacsalánfélék (ajakosak) családjának szurokfű nemzetségébe tartozó, intenzíven aromás illatú fűszer- és gyógynövény. Magyar neve, szurokfű. Nevezik vadmajoránnának is, de nem azonos a kerti majoránnával. A mediterrán vidékről származó oregánó kesernyésebb, édesebb, borsosabb, mint a máshol termők. Étvágygerjesztő, idegnyugtató, baktériumölő, köhögéscsillapító hatásúnak tartják.
Vad majoránnának is nevezik. Íze savanykás, fűszeres, enyhén borsos. Kiválóan illik az olasz ételekhez, például pizzákhoz, de levesekhez, tésztafélékhez, halas ételekhez, valamint kagyló ízesítésére is tökéletes. Íze szárítva a legintenzívebb, amely a hő hatására válik igazán érezhetővé. Legfeljebb 15 percig főzzük. Megjegyzés: Mértékkel alkalmazzuk. A névhasonlóság ellenére nem harmonizál a majoránnával.
Kombinálható: fokhagyma, petrezselyem, zsálya, kakukkfű, bors, bazsalikom, koriánder Szervezetünkre gyakorolt hatása: az oregánó (vad kakukkfű) étvágyjavító hatású, és segít puffadás esetén.
Kombinálható:
--------------------------------------

Paprika-őrlemény:
A fűszerpaprika kimagozott hüvelyének húsából, őrlés útján készül. Hungarikum, amelynek csípős, félédes és édes változatai vannak. Meleg- és vízigényes növény, kertben is termelhető. A jellegzetes magyar ételek (gulyás, pörkölt, halászlé, paprikás krumpli) nélkülözhetetlen fűszere.
Kombinálható: Kömény, fokhagyma, koriander, petrezselyem, bors, fehér bors
--------------------------------------

Petrezselyem:
Egyetlen háztartásból sem hiányozhat. A petrezselyem zöldje nagyon jót tesz az egészségünknek: vasat, ásványi agyagokat, vitaminokat tartalmaz, antioxidáns hatású. Ezeket a pozitívumokat a szárítás során is nagyrészt megőrzi.
Frissen, aprítva csak tálalás előtt kerüljön az ételbe, így nem veszít vitamin- és aromatartalmából. Szárított formában sem célszerű az étellel végig együtt főzni. Kivétel ez alól, ha töltelékbe vagy sült húsokhoz használt fűszerkeverékbe tesszük.
Minden sós ételhez illik, de leggyakrabban leveseket, főzelékeket, vagdalt húsokat, burgonyát, tojásételeket, libát, kacsát fűszerezünk vele.
Kombinálható: Kakukkfű, koriander, paprika, kakukkfű, zeller, turbolya
Szervezetünkre gyakorolt hatása: gyógynövényként többek között a veseműködés serkentésére használják. A petrezselyem egyrészt vasat és kalciumot, másrészt B1, B2, C és E-vitamint, illetve béta-karotint tartalmaz. Úgyhogy bánjon vele egész nyugodtan nagyvonalúan!
Kombinálható:
--------------------------------------

Rozmaring:
Terjedelmes bokorrá fejlődő, fás szárú, örökzöld, de fagyérzékeny bokor. Morzsolt levelei francia és olasz ételek ízesítője. Őz, szarvas és nyúlhús ízesítésére kiváló. Fürdővízben nyugtató hatású.
A nálunk is népszerű illatos rozmaring ág, vagy szárított, morzsolt változata kedvelt fűszere a francia és olasz konyhának. Vadételekhez, mint az őz, szarvas, nyúl, kitűnően illik. A zsíros húsok, szárnyas. Sertéssültek, gombás ételek, vadas mártás ízesítésére, illatosítására kiváló. Különösen jó paradicsomos vagy fehérboros mártásokhoz. A pizza, lasagne fűszere, de az egyszerű sütőben sült burgonya is különleges étel lesz tőle.
Kombinálható: Kakukkfű, fokhagyma, bazsalikom, oregano
Szervezetünkre gyakorolt hatása: a rozmaring, amely 2011-ben nyerte el az év gyógynövénye címet, nyugtató hatású, és emésztési zavarok esetén segít. Ezen kívül étvágy- és vérkeringés javító hatással rendelkezik.
Kombinálható:
--------------------------------------

Sáfrányos szeklice (szaflór):
A valódi sáfrányt helyettesítő, nálunk termeszthető, 120-150 cm. magasra növő, sárga virágú, egynyári növény. Ételek és italok (vaj, sajt, bor, sütemények, tészták) színezésére használják a szirmait.
Kombinálható: Szegfűszeg, gyömbér
Kombinálható:
--------------------------------------

Snidling:
A Kínában zöldségnövények ékszereként nagy becsben tartott snidling a hagymafélék közé tartozik. Íze finoman fűszeres, pikáns. Segítségével remek leveseket, szószokat, szendvicseket, valamint tojásos- és halas ételeket készíthetünk.
Sose főzzük, nem fog ízleni. Ha túl sok a snidlingünk, fagyasszuk le. Így aromáját majdnem teljesen megőrzi.
Kombinálható:
--------------------------------------

Szegfűbors:
Íze a borsra hasonlít, de kevésbé csípős, illata a szegfűszegre, de kevésbé intenzív, és egy kicsit a fahéjra is emlékeztet. A sós ételeket hasonlóan fűszerezzük vele, mint a borssal, de mivel annál enyhébb, diétázók is szívesen használják.
Édes süteményekbe, italokba a szegfűszeg és a fahéj alternatív fűszere.
Egybesül húsok és halak mellé egészben, pácokba durvára törve, pástétomokba, szószokba, vagdaltakba, feldolgozott húskészítményekbe őrölve használjuk.
Kombinálható:
--------------------------------------

Szegfűszeg:
Kesernyés, kissé égető, erősen aromás ízét a sok illóolaj adja. Pikáns mártások, paradicsomos és boros ételek, páclevek és főleg sütemények ízesítésére való.
Fahéjjal kombinálva többféle – főleg gyümölcsös, illetve alkoholos – italt ízesítenek vele.
Szervezetünkre gyakorolt hatása: Fájdalomcsillapító hatása van, így hasznos lehet pl. ízületi gyulladásokban, de akár fogfájás esetén is.
Kombinálható: fahéj
--------------------------------------

Szerecsendió:
Nem mindennaposan használt, de nélküle szegényebbek lennének az ízek. Változatosan használjuk fel, egymástól eltérő ételekbe tesszük. Egyaránt fűszerezhetjük vele a húslevest, a húsgombócok, a spenóttal készített ételeket, a zsiradékban süt tésztákat, mint a burgonyás fánk, vagy akár süteményeket is, mint a mézeskalács, sütemények, hideg levesek, habok, egzotikus ételek
Egészben, vagy őrölve árusítják. Az előbbi előnye, hogy frissen az ételve reszelve intenzívebb lesz íze, illata, az utóbbit könnyebb felhasználni.
Kombinálható: Gyömbér, szegfűszeg, curry
--------------------------------------

Tárkony (Turbolya):
Méteres magasságra növő, ősszel tőosztással szaporítható, évelő növény. A savanyított ételek különleges zamatosítója, ebből készül a legfinomabb növényi ecet.
Jellegzetesen erős, kellemes illatú fűszer. A fanyar-kesernyés, enyhén csípős ízét a benne található illóolajok adják. Különösen illik a savanyított ételekhez, mint a húsos vagy gombás ragulevesek, a zöld krémlevesek. A húsok közül a halhoz, a birkahúshoz és a vadhúsokhoz használjuk. A zöldbab, zöldborsó, kelkáposzta vagy a burgonyafőzelék különlegessé tehető vele.
Saláták öntetébe, szószokba, tojásos ételekbe is illik.
Tökéletesen illik fasírtok, illetve bárányból készült ételek elkészítéséhez.
Kombinálható: Mustrásmag, babér, citrom, kömény, kapor, menta
Szervezetünkre gyakorolt hatása: a tárkony étvágynövelő hatással rendelkezik, és puffadás ellen is jó szer. Továbbá vízhajtó hatást is tulajdonítanak neki. A medvehagymához hasonlóan a tárkony is csökkentheti a vérnyomást.
--------------------------------------

Vanilia:
sütemények, hideg levesek, fagylaltok
Kombinálható: Szegfűszeg, gyömbér
--------------------------------------

Zsálya:
raguk, sültek, töltelékek, pácok, nagyszerűen illik a májhoz, vadhoz, valamint a halételekhez
Az intenzív és összetévesztetlen ízű fűszer
Kombinálható: Rozmaring, Bazsalikom, kömény, babér
Szervezetünkre gyakorolt hatása: a mediterrán zsálya már az ókorban is ismert volt gyógyító erejének köszönhetően. Miután a bencés szerzetesek betelepítették a növényt a mi szélességi körünkre is, Kneipp plébános is a fűszernövény gyógyhatására esküdött: „Nem halhat meg senki, amíg zsálya terem a kertjében!“ A zsálya antiszeptikus hatású, és csillapíthatja a fertőzéseket és a torokgyulladást. Emiatt használják sok torokfertőtlenítő tablettánál és gargarizáló oldatnál. Ezen túl vértisztító hatással is bír.
Kombinálható:
--------------------------------------

Zsázsa:
Egyszerűen az ablakpárkányon tarthatja. A zsázsa vagy a kerti zsázsa pillanatok alatt feldobja a salátákat és a vajas kenyereket a viszonylag csípős, mustárhoz hasonló zamatával – nemcsak az ízét, hanem a küllemét tekintve is. Szószokhoz, fűszeres túrókrémekhez és rántottákhoz is használhatja az apró levélkéket.
Figyelem! A zsázsát ne főzze együtt az étellel, hanem csak a főzési idő végén adja hozzá! Nem viseli el ugyanis a hőt, és a főzés során elveszíti zamatát és színét.
Szervezetünkre gyakorolt hatása: sok C-vitamint, valamint kalciumot és vasat tartalmaz, a zsázsa antibiotikus és emésztést serkentő hatással rendelkezhet.


Alapfűszerek

Legyen otthon mustár, ecetek (feltétlenül próbáljuk ki a balzsameceteket, boreceteket, gyümölcseceteket), olajok, fokhagyma, vöröshagyma és cukor, méz. A fűszerkeverékekhez legtöbbször az alábbi fűszereket használjuk:

Bors (frissen őrölve intenzívebb ízhatást érhetünk el)
Bazsalikom
Majoranna
Rozmaring

Magyaros ételekhez:
Pirospaprika (édes, csípős)
Kapor
Petrezselyem
Kömény
Borsikafű (azoknak is, akik nem bírják a borsot)

Mediterrán ételekhez:
Oregánó vagy szurokfű
Zsálya
Babér
Tárkony
Kömény
Koriander
Kakukkfű
Boróka
Ánizs
Szegfűszeg

A keleti konyha kedvelőinek:
Fahéj
Szerecsendió
Szegfűszeg
Babérlevél
Gyömbér (friss és por)
Chili
Curry (fűszerkeverék)
Kurkuma (fűszerkeverék)
Garam masala (fűszerkeverék)

Fűszerkeverékek - receptgyűjtemény

Ajánlott fűszerek

    • Grillezéshez: paprika (erős is lehet benne), őrölt koriander, zellermag, feketebors, szerecsendió, vöröshagyma, fokhagyma, majoránna, rozmaring, chili-por

    • Húsokhoz: petrezselyem, snidling, borsikafű, bazsalikom, majoránna, kakukkfű, rozmaring, zsálya és oregánó

    • Szárnyasokhoz: bors, hagyma, majoránna, borsikafű, zsálya, paprika

    • Mézes süteményekhez: fahéj, szerecsendió, koriander, szegfűszeg, szegfűbors, édeskömény, gyömbér, ánizs, bors, csillagánizs és kardamom

    • Levesekhez, mártásokhoz: zeller, petrezselyem, hagyma, fokhagyma, tárkony, majoránna, borsikafű, snidling

    • Halakhoz: petrezselyem, zeller, paradicsom, zöld- vagy pirospaprika, hagyma, szerecsendió, babérlevél, citrom, kapribogyó, mustár, gomba, fekete- és fehérbors, borsikafű

    • Magyaros keverék: majoránna, bazsalikom, kömény, koriander, borsfű, kakukkfű, mustármag, édes-nemes paprika, porított zeller, só

    • Forralt borhoz: fahéj, szegfűszeg, narancs és citromhéj. Kis szerecsendióval, gyömbérrel, korianderrel tovább bolondíthatjuk.


Párcoljunk!
    Sütés előtt pácoljuk a húsokat finom olajok, csepp balzsamecet és fűszerek keverékében.
    • Bazsalikomos pác: olaj, só, bors, néhány gerezd kinyomott fokhagyma, bazsalikom
    • Mustáros pác: olaj, só, bors, néhány gerezd kinyomott fokhagyma, rozmaring, mustár
    • Mézes mustáros pác: olaj, só, bors, néhány gerezd kinyomott fokhagyma, méz, mustár
    • Szójás-chilis pác: olaj, bors, néhány gerezd kinyomott fokhagyma, szójaszósz, chili-por


Zöldfűszerek
Ha fűszerekről beszélünk, feltétlenül meg kell említenünk a friss zöldfűszereket, melyek ízhatása eltér a szárított fűszerekétől, sokkal erősebb az illatuk és ízük. Gyönyörű színükkel a szemet is gyönyörködtetik, és ne felejtsük el az egészségünkre gyakorolt kedvező hatásukat is. Zöldfűszereket nem csak a kertben, de a teraszon és balkonládában is termeszthetünk, de számos fajtája díszítheti a konyhaablakban is, akár a hűvös téli napokon is.

Fűszernövények - fuszerek.eu

Fűszerek felhasználása - origo.hu

Fűszer kisokos - aldi.hu

Fűszerek párosítása - ircsike.webnode.hu

Fűszer mihez-mit? - bogex.hu

Fűszerkeverék készítés - hogyankell.hu

Fűszerkeverékek (9) - bien.hu

Fűszerkeverék ízfokozók nélkül! - biobolt-webaruhaz.hu

Fűszerkeverék - nosalty.hu

Fűszerkeverék Tandori

Fűszerkeverék házilag - /nlc.hu

Miért használja az angol nyelv ugyanazt a szót a borsra és a paprikára? - telex.hu

Rozmaring - szaglászva 75%-kal javul a memóriánk - nosalty.hu




Honlapunkat folyamatosan frissítjük.

A kínálatunk folyamatosan bővül, érdemes gyakran visszatérni.


Facebookon is minden a falusi turizmusról

www.facebook.com/falusiturizmus/
Friss hírek, újdonságok, érdekességek

https://www.facebook.com/falutur/
A falutur.hu Facebook oldala

Nagy Szálláskatalógus a Facén

Magyarországi szállások gyűjteménye (magánszállások, panziók, hotelek)






Googlekeresés a falutur.hu honlapcsalád oldalain