Csirkeláb recept
A szárnyasok csoportosítása a receptek szempontjából
CsirkelábA csirkeláb a megosztó ételek egyik legjelesebb képviselője. Van, aki imádja, van akit kimondottan zavar, ha meglátja. Ha te az első tábort gyarapítod, akkor igazán szerencsésnek mondhatod magad. Akkor meg főleg, ha még rendszeresen fogyasztod is.
A csirkeláb fogyasztásának számos pozitív hozadéka van az egészségünkre nézve, ezt pedig egy igen értékes komponensének, a kollagénnek köszönhetjük, amelyben nagyon gazdag.
A Nemzeti Chung-Hsing Egyetem Állattudományi Intézetének kutatói megállapították, hogy a csirkeláb, mivel ilyen gazdag forrása a kollagénnek, hozzájárul a fiatalos bőr megőrzéséhez.
Emellett a csirkeláb nem csak a kollagénnek, de a hialuronsavnak és a kondroitin szulfátnak is jó forrása, amelyek számos pozitív egészségügyi hatást fejtenek ki a szervezetre. A hialuronsav például segít megőrizni a bőr hidratáltságát és megelőzni az öregedését.
A kondroitin-szulfát egy komplex szénhidrát, amely a porcok hidratáltságát őrzi meg. Ennek tükrében kiváló kezelést jelent a csont-és ízületi gyulladásra és egyéb ízületi panaszokra is.
A konklúzió: érdemes a vasárnapi húslevesbe beledobni pár lábat és elcuppogtatni őket legalább heti 1x. Ezzel nem csak a bőrünknek, de az ízületeinknek is kedvezhetünk.
Ha nagyon viszolyogsz tőle, akkor is növeled a húsleves levének kollagén tartalmát, mivel ki is fő belőle. Minél kocsonyásabb egy húsleves kihűlve, annál jobb!
A vasárnapi húsleves kedvelt hozzávalója, hiszen a belőle kifőtt kocsonyásító anyag sűrűvé, tartalmassá teszi a levest. Sokan a kocsonyába is belefőzik előbbi tulajdonsága miatt, a bátrabbak pörköltet is készíthetnek belőle. Pucolását megkönnyíthetjük, ha előtte néhány másodpercre forró vízbe mártjuk a lábakat. A csirkeláb a kínai konyhában is népszerű eledel.
A kollagén és az orvosi hatása
A kollagén egy olyan fehérje, amely felelős a bőr rugalmasságáért, illetve az ízületek és a csontok egészségében is szerepet játszik.
A kollagén az emberi testben legnagyobb arányban előforduló fehérje. A szervezet ún. "ragasztója", felelős a bőr, a kötőszövetek, a csontok, az inak, az ízületek és a porcok rugalmasságának és feszességének megőrzéséért. A kor előrehaladtával és az UV-sugárzás növekedésével egyenes arányosan csökken a szervezet saját kollagéntermelése, a szervezet kollagénszintjének csökkenéséhez hozzájárul továbbá a vitaminszegény (különös tekintettel az antioxidáns hatású vitaminokra, pl. A-, C-, E-vitaminok) étkezés. A korai bőrmegereszkedés, valamint a haj és a köröm töredezésének megelőzése érdekében érdemes odafigyelni a kollagéndús táplálkozásra, melyben segítséget nyújthatnak számunkra a különböző étrend- és táplálékkiegészítők.
Érdekes (kapcsolódó) cikkek a wikiben
Kollagén a gyakorlatban (bizonyított, nem bizonyított hatások)
A csirkeláb is jól elkészíthető...
Csirkeláb pörkölt nokedlivel - mindmegette.hu
Csirkeláb receptgyűjtemény - cookpad.com
Honlapunkat folyamatosan frissítjük.
A kínálatunk folyamatosan bővül, érdemes gyakran visszatérni.
Facebookon is minden a falusi turizmusról
www.facebook.com/falusiturizmus/
Friss hírek, újdonságok, érdekességek
https://www.facebook.com/falutur/
A falutur.hu Facebook oldala
Magyarországi szállások gyűjteménye (magánszállások, panziók, hotelek)
keresés a falutur.hu honlapcsalád oldalain