Zöldbabfőzelék konzervből
A kezdő főzőcskézőknek gondot okozhat, hogyan főzzenek konzervből. Pedig néha a konzerv nagyon jó megoldás, gyorsan össze lehet hozni belőle pl. egy főzeléket. A lényeg az, hogy fordítva csináljuk, mint a friss alapanyagból.
Először is felbontottam a konzervet, egy tálkába leöntöttem a levét. Ezután kevés olajon átforgattam egy gerezd összenyomott fokhagymát. Megszórtam egy teáskanál liszttel, nagyon rövid ideig kevergettem, lehúztam a lángról, belekevertem egy kiskanál pirospaprikát, elkevertem, és a konzervről leszűrt lével apránként felengedtem – általában nincs szükség az összes lére, de még nem öntöm ki, hátha még igényel hígítást. Visszatettem a tűzhelyre, egy ideig forraltam, hogy a liszt megfőjön, majd beleöntöttem a zöldbabot. Belekevertem egy pohár tejfölt, petrezselymet és kaprot (én így szeretem, persze semmi nem kötelező), felforraltam, megkóstoltam, hogy elég sós-e, kicsit megsóztam, és kész is.
Receptek
1 kg-os zöldbabkonzerv
3 evőkanál olaj
1 evőkanálnyi finomra vágott vöröshagyma
1 evőkanálnyi finomra vágott zöld petrezselyem
½ kávéskanál édes fűszerpaprika
1-2 evőkanál 10% ételecet
1-2 dl tejföl
Izlés szerint só
Esetleg
1 kavéskanál cukor
1-2 babérlevél
1 gerezd fokhagyma
kapor
Az olajból, lisztből rántást készitünk, beleszórjuk a hagymát és egy darabig pároljuk benne. Beletesszük a zöld petrezselymet, ezzel épp csak átkeverjük. Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a pirospaprikát és felöntjük a bab levével és a hozzáadott vizzel. Ha szükséges megsózzuk, és mérsékelt tűzön kevergetve megfőzzük.
Beletesszük a leszűrt zöldbabot, kicsit még együtt főzzük, beállitjuk a sűrűséget, vagyis ha túl sűrű higitjuk vizzel, ha nem elég sűrű, akkor egy kevés vizzel elkevert lisztet adunk még bele. Beletesszük az ecetet és ha kell adunk hozza egy kis cukrot is. Tejfelezve tálaljuk.
Ha teszünk bele fokhagymát is, azt a rántásba tesszük. A babérlevelet a folyadékkal együtt tesszük hozzá. A kaprot tehetjük a rántásba is, a cukrot az ecet után.
----------------------------
360 g zöldbab (Ez egy üveges konzerv netto tartalma, mindenestül 720 ml)
1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
5 evőkanál rétesliszt
1 dl napraforgó olaj
2.5 dl főzőtejszín (10%-os)
1.5 l víz
2 teáskanál ételízesítő
1 tk gulyáskrém
1 kk ecet (ízlés szerint)
3 csepp folyékony édesítőszer
só ízlés szerint
petrezselyem ízlés szerint (apróra vágott)
Apróra vágjuk a hagymát, elkaparjuk a fokhagymát.
Az olajon a hagymával és a liszttel világos rántást készítünk. Tegyük bele a gulyáskrémet.
Hideg vízzel simára keverjük a rántást, és hozzáöntjük a zöldbabkonzervet mindenestül.
Kiforraljuk a főzeléket a fokhagymával együtt.
Végül beleöntjük a tejszínt, és azzal is felforraljuk.
A fűszerekkel szájunk ízéhez igazítjuk.
Petrezselyemmel meghintve tálaljuk.
Honlapunkat folyamatosan frissítjük.
A kínálatunk folyamatosan bővül, érdemes gyakran visszatérni.
Facebookon is minden a falusi turizmusról
www.facebook.com/falusiturizmus/
Friss hírek, újdonságok, érdekességek
https://www.facebook.com/falutur/
A falutur.hu Facebook oldala
Magyarországi szállások gyűjteménye (magánszállások, panziók, hotelek)