Zöldbabfőzelék
Variációk, érdemes ezekből egy izlés szerinti sajátot összehozni
1 kg zöldbab (friss)
600 g vöröshagyma (egyben)
2 gerezd fokhagyma
1.5 tk só
0.5 csokor petrezselyem
2 dl tejföl (20%-os)
1.5 l víz
1 tk ecet (10 %-os)
A zöldbab végeit eltávolítjuk, majd 2-3 cm-es darabokra felvagdaljuk, megmossuk.
1,5 liter vízben feltesszük főni, amibe 1,5 tk sót és egy fej megtisztított, de egészben hagyott vöröshagymát teszünk, valamint hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát is.
Amikor megpuhult a zöldbab (ez kb 40 perc), eltávolítjuk a vöröshagymát, beleszórjuk a felaprított zöldpetrezselymet.
A lisztből a zsírral világos rántást készítünk, amit kb 0,5 liter hideg vízzel simára keverünk, és berántjuk a főzeléket.
Hozzákeverjük a tejfölt, és felforraljuk.
1 tk 10 %-os ecettel ízesítjük.
--------------------
1 kg zöldbab (friss)
4 gerezd fokhagyma (nagyobb)
1 ek ételízesítő
só ízlés szerint (kiegészítve az ételízesítőt)
4 ek sertészsír
2 dl főzőtejszín (ezzel öntöm fel a rántást, de tej is megfelelő)
2 evőkanál finomliszt
1 késhegynyi fűszerpaprika (épphogy pici színt adjon)
330 g tejföl (1 nagy, 20 %-os)
1.5 csokor petrezselyem (vagy 1.5 csokor kapor)
6 dl víz (kb.)
A zöldbabot megmossuk, végeit levágjuk (letörjük akkor,ha valóban zsenge még a bab), tetszőleges hosszúságúra feldaraboljuk.
Sós, ételízesítős (több legyen az ételízesítő, tulajdonképpen én ezzel "sózom" - vigyázzunk így a sózással) vízben, ami jól ellepi, megfőzzük, de belenyomunk 2 gerezd fokhagymát, s ezzel együtt főzzük.
Amikor már vajpuha a bab, a zsírból a liszttel világos rántást készítünk, benne a 2 gerezd zúzott fokhagymával, beletesszük a pirospaprikát, gyorsan összekavarjuk, felöntjük a főzőtejszínnel (tejjel) és mindezt a zöldbabhoz adjuk, állandó kavargatás mellett. Pár percig főzzük, hogy besűrűsödjön.
Hozzáadjuk az aprított petrezselyemzöldet (vagy aprított kaprot), hozzákavarjuk a tejfölt, ezzel összeforraljuk, még pár percig lassú tűzön rotyogtatjuk, majd lekapcsoljuk alatta a gázt, s lefedve fél órát pihentetjük, s lehet tálalni.
Ha valaki savanykásan szereti, kevés ecetet tehet bele a végén, illetve tálaláskor adhatunk mellé, s ki-ki saját ízlésének megfelelően tehet bele ecetet! Így is próbáltam már, főleg amikor kaporral készítettem, s nagyon finom volt!
Tálaláskor a tetejét díszíthetjük aprított petrezselyemzölddel (kaporral), de el is hagyható!
A legtöbb főzelék feltét nélküli, de lehet pörkölttel, sült hússal, fasírozottal, virslirózsával, rántott sajttal tálalni - ízlés dolga!
--------------------
750 g vajbab (zsenge)
2 db babérlevél
3 ek liszt (púpos)
4 ek olaj
2-3 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál őrölt piros paprika
3 dl tejföl
1 ek ecet
1 ek cukor
1 csokor petrezselyem
A megtisztított, feldarabolt zöldbabot feltesszük főni annyi vízben, amennyi éppen ellepi. Megsózzuk, beletesszük a babérleveleket, és kb. 20 perc alatt puhára főzzük.
Közben a lisztből az olajon zsemleszínű rántást készítünk, majd megdinszteljük rajta a megtisztított, finomra vágott fokhagymát. A tűzről levéve megszórjuk a pirospaprikával, elkeverjük, és azonnal hozzáadjuk a tejfölt.
Kikeverjük vele a rántást, és fokozatosan hozzákeverünk kb. 2 dl hideg vizet (nem lesz csomós). A rántást a forrásban lévő főzelékhez adjuk, és kevergetve újraforraljuk. Ezután még 5 percig forraljuk.
Ha szükséges, megsózzuk a főzeléket, és az eettel, továbbá a cukorral ízesítjük. Végül hozzáadjuk a felaprított petrezselymet.
Honlapunkat folyamatosan frissítjük.
A kínálatunk folyamatosan bővül, érdemes gyakran visszatérni.
Facebookon is minden a falusi turizmusról
www.facebook.com/falusiturizmus/
Friss hírek, újdonságok, érdekességek
https://www.facebook.com/falutur/
A falutur.hu Facebook oldala
Magyarországi szállások gyűjteménye (magánszállások, panziók, hotelek)