Sólet
A sólet lényege tulajdonképpen az, hogy a babot nem főzik, hanem sütik (ha van, kemencében az igazi). Lezárt edényben, lassú tűzön és sokáig.
Recept változatok- érdemes felfigyelni az egyezőségekre és a különbségekre, a felhasznált alapanyagok arányaira
"Sólet, ahogy én készítem" - Cookpad
2-3 evőkanál sertés sült zsír
500 g tarkabab
2 fej nagy vöröshagyma
500 g füstölt tarja
3 gerezd fokhagyma
3 marék gersli (hántolt árpa kb. 6 lapos evőkanál)
3 db babérlevél
3 teáskanál pirospaprika
6-8 db tojás
ízlés szerint só, bors
Tovább az elkészítéshez.
-----------------------
Csicseriborsós sólet
500 g füstölt hús
150 g száraz tarka bab
150 g száraz apró bab
150 g száraz csicseriborsó
1 fej hagyma
3 darab babérlevél
A babokat egy éjszakára beáztatom. Másnap a hússal, babérlevéllel és az aprított, kevés zsiradékon megfuttatott hagymával együtt nagy, tűzálló tálba teszem és annyi vízzel öntöm fel, amennyi bőven ellepi.
Beteszem a 200 fokosra előmelegített sütőbe, és 100 fokon egy teljes éjszakát, vagy 150 fokon 3-4 órát hagyom készülni.
----------------------
Sólet gerslivel
800 g libahús (libaszárny tő)
200 g libamell (füstölt)
300 g fejtett bab (tarka)
100 g gersli
8 db tojás
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 ek fűszerpaprika (őrölt)
2 db babérlevél
1 csipet köménymag
só ízlés szerint
bors ízlés szerint (őrölt)
A babot előző nap este alaposan megmossuk, majd a libamellel együtt beáztatjuk.
Másnap a libaszárny tőről a háj darabokat levágjuk és kisütjük. Az így nyert evőkanálnyi libazsírban az apróra összevágott vöröshagymát megdinszteljük, beletesszük a pirospaprikát, összekeverjük. A beáztatott babot levével együtt beleöntjük, ha kevés a babon a lé, felöntjük vízzel, hogy ellepje. Ekkor kerül bele a megmosott gersli.
Ezután jönnek a fűszerek (babérlevél, egész kömény, őrölt bors, fokhagyma). A babot kb. 1 órát főzzük, majd beletesszük a libahúst és a négy darabra vágott füstölt libamellet. Ha szükséges, öntünk még rá vizet, hogy ellepje.
Fedő alatt (kb 3 óra) készre főzzük.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük és a sóletet betesszük sülni, többször megkeverjük (ha szükséges sózzuk), a felesleges levét hagyjuk lesülni.
Közben a tojásokat keményre főzzük, megtisztítjuk és a sóleten tálaljuk.
---------------------------
Gerslivel 2 fajta babból
250 g fehér gyöngybab
250 g tarka gyöngybab
250 g gersli
4 libacomb
500 g füstölt marhanyelv
6 babérlevél
2 ek Vénusz napraforgó-étolaj
4 közepes fej hagyma
8 gerezd fokhagyma
6 tojás
Áztassuk be tarkababot 2-3 órára, a fehér babot 1 órára hideg vízben.Forraljuk fel az átmosott babokat, majd közepes lángon főzzük 1,5 órán keresztül sózott vízben.
Kevés étolajon futtassuk meg az apróra vágott hagymát.
Nagy tűzálló edényben rétegezzük a hozzávalókat: kezdjük a hagymával, folytassuk egy réteg babbal és az átmosott gerslivel, majd helyezzünk rá a nagy darabokra vágott füstölt marhanyelvből és az egészben hagyott libacombból is.
Rakjunk bele alaposan megmosott tojásokat is, és ne felejtsük a babérleveleket és az egész fokhagymagerezdeket sem! Folytassuk a rétegezést, amíg tele lesz az edényünk.
Sózzuk finoman, majd öntsük fel a bab főzővizéből annyival, amennyi másfél centivel ellepni a hozzávalókat. Zárjuk le a tálat, ha szükséges alufóliával is tekerjük körbe.
Tegyük 100 fokra előmelegített sütőbe, és süssük 12 órán keresztül.
Tipp: Érdemes este sütőbe tenni a sóletet, így reggelre el is készül.
Rétegezés közben pár kanálnyi liba-, vagy kacsazsír csodát fog művelni a sólettel.
Honlapunkat folyamatosan frissítjük.
A kínálatunk folyamatosan bővül, érdemes gyakran visszatérni.
Facebookon is minden a falusi turizmusról
www.facebook.com/falusiturizmus/
Friss hírek, újdonságok, érdekességek
https://www.facebook.com/falutur/
A falutur.hu Facebook oldala
Magyarországi szállások gyűjteménye (magánszállások, panziók, hotelek)