Salátaöntet, mártás

Salátaöntetek, mártások


Ha van salátának való alapanyag otthon, házilag is készíthető hozzá salátaöntet a nosalty.hu gyűjtéséből... A falutur.hu pedig kipróbálta, jónak találta...

falutur.hu tipp: Ha tartalmazza a recept, ha nem, mindenképpen ajánlatos az öntetekhez, mártásokhoz egy csipet cukrot is tenni, ami ezesetben ízfokozóként funkcionál.

Mézes házi mustár 12 adag salátához, 73 kalória/adag


1 teáskanál méz
60 g mustármag
60 ml ecet (10%-os)
60 ml napraforgó olaj
150 ml víz
1 teáskanál koriandermag
1 gerezd fokhagyma
kurkuma, só ízlés szerint

    A mustármagot a koriandermaggal és a pucolt fokhagymával porrá őröljük, zúzzuk.
    Hozzáöntjük az olajat, ecetet és a mézet.
    Befűszerezzük sóval(de csak óvatosan) és mézzel.
    Botmixerrel egyneműsítjük a krémet.
    Hozzáadjuk a vizet fokozatosan, míg se nem híg, se nem sűrű masszát kapunk.
    Ha iszonyatosan erősnek találjuk, akkor folyamatosan kevergetve rakjuk oda főni a mustárt.
    Ha esetleg nem vagyunk elégedettek a színével, kevés kurkumával óvatosan a megszokott árnyalatra festhetjük a mustárt. Minél tovább főzzük, annál többet veszít az erejéből.
    Hűtsük vissza, ha főznünk kellett és tegyük hűtőbe (pár napra), hogy összeérjenek az ízek. Akár azonnal is lehet fogyasztani!

--------------------------------------

Mézes mustáros 4 adag salátához 56 kalória/adag


1 ek méz
2 ek olívaolaj
2 teáskanál dijoni mustár
0.5 citromból nyert citromlé
1 gerezd fokhagyma (finomra reszelve)
1 teáskanál fehér balzsamecet
1 ek víz
só, bors ízlés szerint

    Az alapanyagokat összekeverjük, majd lehűtjük.
    Friss, kevert salátára locsolva kínáljuk.

--------------------------------------

Vinaigrette (a francia öntet) 4 adag salátához 53 kalória/adag


1 ek fehérborecet
3 ek olívaolaj
só, bors ízlés szerint

    Először az ecetben feloldjuk a sót (mert az olajban nem oldódik), hozzáadjuk a borsot, és habverővel állandóan keverve, kis részletekben beleöntjük az olívaolajat.

    Gyakran kerül bele, az emulziót elősegítendő, mustár vagy tojássárgája. A legvégén hozzákevert, apróra vágott fokhagymával, vagy zöldfűszerekkel pedig fokozhatjuk az ízhatást. Készülhet ecet helyett citrom-, narancs-, vagy akár grépfrútlével is, ilyenkor az arányok módosulnak: egy rész gyümölcsléhez, egy rész olajat számoljunk.

--------------------------------------

Ezersziget öntet 2 adag salátához 131 kalória/adag


150 g natur-joghurt
2 ek tejföl
1 ek majonéz
0.5 kis fej vöröshagyma (lereszelve)
0.5 gerezd fokhagyma (lereszelve)
1 csipet bors
1 kk fűszerpaprika
1 kk citromlé
1 teáskanál cukor (ízlés dolga)
só ízlés szerint

    A hozzávalókat összekeverjük.
    Egy ideig állni hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek.

--------------------------------------

Gyors házi majonéz 6 adag salátához 470 kalória/adag


1 db tojás
2 db tojássárgája
1 teáskanál mustár
1 csipet só
1 csipet bors
0.5 citromból nyert citromlé
300 ml napraforgó olaj

    Az olaj kivételével az összes hozzávalót alacsony fokozaton kezdve összeturmixoljuk.
    Az olajat apránként (!), folyamatos turmixolás mellett a gépbe csurgatjuk.
    A legvégén ízlés szerint még sózhatjuk, vagy adhatunk hozzá kevés édesítőt is.

--------------------------------------

Caesar saláta dresszing 4 adag salátához 238 kalória/adag


3 db szardella (konzerv)
1 gerezd fokhagyma
2 db tojássárgája
2 ek fehérborecet
1 ek citromlé
1 tk worcestershire-szósz
1 tk mustár
20 g parmezán sajt
50 ml alaplé
8 ek repceolaj
só, bors ízlés szerint
1 csipet cukor

    A szardellafiléket megmossuk, szárazra itatjuk, apróra vágjuk, egy magas falú edénybe tesszük.
    A fokhagymát megpucoljuk, áttörjük, és a szardellához adjuk.
    A szardellához adjuk a tojások sárgáját, az ecetet, citromlevet, Worcestershire mártást, mustárt, parmezánt, levest.
    Az egészet botmixerrel pürésítjük, majd hozzákeverjük az olajat. Sóval, borssal és cukorral ízesítjük.

--------------------------------------

Habanero pines csiliszósz 12 adag salátához 107 kalória/adag


1 db ananász (cca 600-700 g tiszta súly)
1 kis db vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
50 g mazsola
1 közepes db lime (héja, közepe és magok nélkül)
5 db chili (Habanero orange chilli)
200 g cukor (lehet több is ízlés szerint)
1 ek só
1 kávéskanál kurkuma
1 kávéskanál római kömény (őrölt)
1 kávéskanál fahéj
250 ml ecet

    Turmixgépben kezdjük a munkát, szóval belekerül az apró kockákra vágott ananász és vöröshagyma, áttört fokhagyma, mazsola, héjától a kemény fehér részektől és magjaitól megtisztított lime, apróra vágott habanero csilipaprika - ha erősebbre akarjuk, hagyjuk benne a magokat.
    Ezt finom pép állagúra turmixoljuk (ha túl sűrű, némi vizet adhatunk hozzá...), és beleöntjük egy fazékba. Hozzáadjuk a cukrot, sót és a fűszereket, majd végül az ecetet.
    Átforraljuk, sűrű szószállagúra főzzük, majd üvegekbe töltve 15 percig kifőzzük.

--------------------------------------

Svájci salátaöntet 4 adag salátához 70 kalória/adag


3 ek olívaolaj
1 ek ecet (savanyúbban: lehet balzsamecet, borecet)
1 ek mustár
1 ek majonéz
1 tk só
1 kk bors
1 kk ételízesítő

    Fontos a sorrend!
    Egy tálkába tegyük bele a 3 ek olajat, majd az ecetet Ezt addig kavarjuk, ameddig az ecet feloldódik az olajban. (Eleinte kicsi gyöngyszemek lesznek, de azok is feloldódnak. Könnyebb, ha kicsi, cseppformájú habverővel keverjük.)
    Csak ezt követően jön a mustár, a majonéz és a fűszerek, míg egy krémes állagú masszát kapunk.

    A mosott zöldségek (saláta, retek, zöldhagyma, paradicsom, paprika, uborka, stb.) felvágása után rákerülhet az öntet.

--------------------------------------

Joghurtos mentaszósz 3 adag salátához 143 kalória/adag


6 db menta (levél)
175 g joghurt (natúr)
150 g tejföl
1 tk citromlé
1 tk mustár
1 tk méz (ízlés szerint) bors ízlés szerint
1 csipet só

    A joghurtot, a tejfölt, a megmosott és apróra tépett mentaleveleket mixerbe/ turmixgépbe tesszük.
    Citromlével, mustárral, mézzel, borssal és egy csipet sóval ízesítjük.

--------------------------------------

Ranch öntet 2 adag salátához 158 kalória/adag


3 ek olívaolaj 1 ek citromlé 1 teáskanál dijoni mustár só ízlés szerint bors ízlés szerint 1 közepes db újhagyma (lehet fokhagyma is) 1 kk citromhéj 3 ek görög joghurt 2 teáskanál petrezselyem (aprítva) 10 szál metélőhagyma (aprítva)

    Keverőedényben az olívaolajat, citromlevet, dijoni mustárt simára keverünk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
    Az újhagymát nagyon apróra vágva az öntethez adjuk. Citromhéjat reszelünk bele, és jól elkeverjük.
    Ezt követően jőn a görög joghurt, aprított metélőhagyma és petrezselyem, majd jól elkeverjük.
    Friss salátával öntetként vagy frissen vágott zöldségekkel mártogatósként is tálalható.

--------------------------------------

Rokfortos mártogató 4 adag salátához 381 kalória/adag


150 g kéksajt
450 g tejföl
150 g kefir
0.5 ek mustár
20 g vöröshagyma (vagy 1 gerezd fokhagyma)
só, bors ízlés szerint

    A lereszelt kéksajthoz hozzákeverjük a többi hozzávalót, és 1-2 órára berakjuk a hűtőbe, hogy jól összeérjenek az ízek.
    Tálaláskor hasábokra vágott zöldégekkel (sárgarépa, paprika, uborka, zellerszár) kínáljuk.

--------------------------------------

Kapros-joghurtos mártás 4 adag salátához 123 kalória/adag


200 ml görög joghurt
100 ml tejföl
2 gerezd fokhagyma
1 csokor kapor
só, bors ízlés szerint

    Egy tálba tesszük a joghurtot, a tejfölt, sózzuk, borsozzuk.
    A kaprot leöblítjük, alaposan lerázzuk, felaprítjuk, a fokhagymagerezdeket megtisztítva lereszeljük és a joghurthoz adjuk. Alaposan összekeverjük, ha kell utána ízesítünk.

--------------------------------------




Honlapunkat folyamatosan frissítjük.

A kínálatunk folyamatosan bővül, érdemes gyakran visszatérni.


Facebookon is minden a falusi turizmusról

www.facebook.com/falusiturizmus/
Friss hírek, újdonságok, érdekességek

https://www.facebook.com/falutur/
A falutur.hu Facebook oldala

Nagy Szálláskatalógus a Facén

Magyarországi szállások gyűjteménye (magánszállások, panziók, hotelek)






Googlekeresés a falutur.hu honlapcsalád oldalain