Salátaöntetek, mártások
Ha van salátának való alapanyag otthon, házilag is készíthető hozzá salátaöntet a nosalty.hu gyűjtéséből... A falutur.hu pedig kipróbálta, jónak találta...
falutur.hu tipp: Ha tartalmazza a recept, ha nem, mindenképpen ajánlatos az öntetekhez, mártásokhoz egy csipet cukrot is tenni, ami ezesetben ízfokozóként funkcionál.
Mézes házi mustár 12 adag salátához, 73 kalória/adag
1 teáskanál méz
60 g mustármag
60 ml ecet (10%-os)
60 ml napraforgó olaj
150 ml víz
1 teáskanál koriandermag
1 gerezd fokhagyma
kurkuma, só ízlés szerint
-
A mustármagot a koriandermaggal és a pucolt fokhagymával porrá őröljük, zúzzuk.
Hozzáöntjük az olajat, ecetet és a mézet.
Befűszerezzük sóval(de csak óvatosan) és mézzel.
Botmixerrel egyneműsítjük a krémet.
Hozzáadjuk a vizet fokozatosan, míg se nem híg, se nem sűrű masszát kapunk.
Ha iszonyatosan erősnek találjuk, akkor folyamatosan kevergetve rakjuk oda főni a mustárt.
Ha esetleg nem vagyunk elégedettek a színével, kevés kurkumával óvatosan a megszokott árnyalatra festhetjük a mustárt. Minél tovább főzzük, annál többet veszít az erejéből.
Hűtsük vissza, ha főznünk kellett és tegyük hűtőbe (pár napra), hogy összeérjenek az ízek. Akár azonnal is lehet fogyasztani!
--------------------------------------
Mézes mustáros 4 adag salátához 56 kalória/adag
1 ek méz
2 ek olívaolaj
2 teáskanál dijoni mustár
0.5 citromból nyert citromlé
1 gerezd fokhagyma (finomra reszelve)
1 teáskanál fehér balzsamecet
1 ek víz
só, bors ízlés szerint
-
Az alapanyagokat összekeverjük, majd lehűtjük.
Friss, kevert salátára locsolva kínáljuk.
--------------------------------------
Vinaigrette (a francia öntet) 4 adag salátához 53 kalória/adag
1 ek fehérborecet
3 ek olívaolaj
só, bors ízlés szerint
-
Először az ecetben feloldjuk a sót (mert az olajban nem oldódik), hozzáadjuk a borsot, és habverővel állandóan keverve, kis részletekben beleöntjük az olívaolajat.
Gyakran kerül bele, az emulziót elősegítendő, mustár vagy tojássárgája. A legvégén hozzákevert, apróra vágott fokhagymával, vagy zöldfűszerekkel pedig fokozhatjuk az ízhatást. Készülhet ecet helyett citrom-, narancs-, vagy akár grépfrútlével is, ilyenkor az arányok módosulnak: egy rész gyümölcsléhez, egy rész olajat számoljunk.
--------------------------------------
Ezersziget öntet 2 adag salátához 131 kalória/adag
150 g natur-joghurt
2 ek tejföl
1 ek majonéz
0.5 kis fej vöröshagyma (lereszelve)
0.5 gerezd fokhagyma (lereszelve)
1 csipet bors
1 kk fűszerpaprika
1 kk citromlé
1 teáskanál cukor (ízlés dolga)
só ízlés szerint
-
A hozzávalókat összekeverjük.
Egy ideig állni hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek.
--------------------------------------
Gyors házi majonéz 6 adag salátához 470 kalória/adag
1 db tojás
2 db tojássárgája
1 teáskanál mustár
1 csipet só
1 csipet bors
0.5 citromból nyert citromlé
300 ml napraforgó olaj
-
Az olaj kivételével az összes hozzávalót alacsony fokozaton kezdve összeturmixoljuk.
Az olajat apránként (!), folyamatos turmixolás mellett a gépbe csurgatjuk.
A legvégén ízlés szerint még sózhatjuk, vagy adhatunk hozzá kevés édesítőt is.
--------------------------------------
Caesar saláta dresszing 4 adag salátához 238 kalória/adag
3 db szardella (konzerv)
1 gerezd fokhagyma
2 db tojássárgája
2 ek fehérborecet
1 ek citromlé
1 tk worcestershire-szósz
1 tk mustár
20 g parmezán sajt
50 ml alaplé
8 ek repceolaj
só, bors ízlés szerint
1 csipet cukor
-
A szardellafiléket megmossuk, szárazra itatjuk, apróra vágjuk, egy magas falú edénybe tesszük.
A fokhagymát megpucoljuk, áttörjük, és a szardellához adjuk.
A szardellához adjuk a tojások sárgáját, az ecetet, citromlevet, Worcestershire mártást, mustárt, parmezánt, levest.
Az egészet botmixerrel pürésítjük, majd hozzákeverjük az olajat. Sóval, borssal és cukorral ízesítjük.
--------------------------------------
Habanero pines csiliszósz 12 adag salátához 107 kalória/adag
1 db ananász (cca 600-700 g tiszta súly)
1 kis db vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
50 g mazsola
1 közepes db lime (héja, közepe és magok nélkül)
5 db chili (Habanero orange chilli)
200 g cukor (lehet több is ízlés szerint)
1 ek só
1 kávéskanál kurkuma
1 kávéskanál római kömény (őrölt)
1 kávéskanál fahéj
250 ml ecet
-
Turmixgépben kezdjük a munkát, szóval belekerül az apró kockákra vágott ananász és vöröshagyma, áttört fokhagyma, mazsola, héjától a kemény fehér részektől és magjaitól megtisztított lime, apróra vágott habanero csilipaprika - ha erősebbre akarjuk, hagyjuk benne a magokat.
Ezt finom pép állagúra turmixoljuk (ha túl sűrű, némi vizet adhatunk hozzá...), és beleöntjük egy fazékba. Hozzáadjuk a cukrot, sót és a fűszereket, majd végül az ecetet.
Átforraljuk, sűrű szószállagúra főzzük, majd üvegekbe töltve 15 percig kifőzzük.
--------------------------------------
Svájci salátaöntet 4 adag salátához 70 kalória/adag
3 ek olívaolaj
1 ek ecet (savanyúbban: lehet balzsamecet, borecet)
1 ek mustár
1 ek majonéz
1 tk só
1 kk bors
1 kk ételízesítő
-
Fontos a sorrend!
Egy tálkába tegyük bele a 3 ek olajat, majd az ecetet Ezt addig kavarjuk, ameddig az ecet feloldódik az olajban. (Eleinte kicsi gyöngyszemek lesznek, de azok is feloldódnak. Könnyebb, ha kicsi, cseppformájú habverővel keverjük.)
Csak ezt követően jön a mustár, a majonéz és a fűszerek, míg egy krémes állagú masszát kapunk.
A mosott zöldségek (saláta, retek, zöldhagyma, paradicsom, paprika, uborka, stb.) felvágása után rákerülhet az öntet.
--------------------------------------
Joghurtos mentaszósz 3 adag salátához 143 kalória/adag
6 db menta (levél)
175 g joghurt (natúr)
150 g tejföl
1 tk citromlé
1 tk mustár
1 tk méz (ízlés szerint) bors ízlés szerint
1 csipet só
-
A joghurtot, a tejfölt, a megmosott és apróra tépett mentaleveleket mixerbe/ turmixgépbe tesszük.
Citromlével, mustárral, mézzel, borssal és egy csipet sóval ízesítjük.
--------------------------------------
Ranch öntet 2 adag salátához 158 kalória/adag
3 ek olívaolaj 1 ek citromlé 1 teáskanál dijoni mustár só ízlés szerint bors ízlés szerint 1 közepes db újhagyma (lehet fokhagyma is) 1 kk citromhéj 3 ek görög joghurt 2 teáskanál petrezselyem (aprítva) 10 szál metélőhagyma (aprítva)
-
Keverőedényben az olívaolajat, citromlevet, dijoni mustárt simára keverünk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Az újhagymát nagyon apróra vágva az öntethez adjuk. Citromhéjat reszelünk bele, és jól elkeverjük.
Ezt követően jőn a görög joghurt, aprított metélőhagyma és petrezselyem, majd jól elkeverjük.
Friss salátával öntetként vagy frissen vágott zöldségekkel mártogatósként is tálalható.
--------------------------------------
Rokfortos mártogató 4 adag salátához 381 kalória/adag
150 g kéksajt
450 g tejföl
150 g kefir
0.5 ek mustár
20 g vöröshagyma (vagy 1 gerezd fokhagyma)
só, bors ízlés szerint
-
A lereszelt kéksajthoz hozzákeverjük a többi hozzávalót, és 1-2 órára berakjuk a hűtőbe, hogy jól összeérjenek az ízek.
Tálaláskor hasábokra vágott zöldégekkel (sárgarépa, paprika, uborka, zellerszár) kínáljuk.
--------------------------------------
Kapros-joghurtos mártás 4 adag salátához 123 kalória/adag
200 ml görög joghurt
100 ml tejföl
2 gerezd fokhagyma
1 csokor kapor
só, bors ízlés szerint
-
Egy tálba tesszük a joghurtot, a tejfölt, sózzuk, borsozzuk.
A kaprot leöblítjük, alaposan lerázzuk, felaprítjuk, a fokhagymagerezdeket megtisztítva lereszeljük és a joghurthoz adjuk. Alaposan összekeverjük, ha kell utána ízesítünk.
--------------------------------------
Honlapunkat folyamatosan frissítjük.
A kínálatunk folyamatosan bővül, érdemes gyakran visszatérni.
Facebookon is minden a falusi turizmusról
www.facebook.com/falusiturizmus/
Friss hírek, újdonságok, érdekességek
https://www.facebook.com/falutur/
A falutur.hu Facebook oldala
Magyarországi szállások gyűjteménye (magánszállások, panziók, hotelek)
keresés a falutur.hu honlapcsalád oldalain