Köret receptek

Kuszkusz köret


A leggyorsabb és legegyszerűbb eljárással készíthetünk kitűnő kuszkuszt. A titok a gőzölésben rejlik. A kuszkuszt tegyük egy nagyobb tálba, és öntsük fel legalább kétszeres mennyiségű forró vízzel és fedjük le, majd hagyjuk állni 5–6 percig. Ezután a tetején maradt felesleges folyadékot öntsük le és hagyjuk állni további 20 percig. Időnként kicsit villával keverjük át a szemeket.

Mivel a kuszkusz magában eléggé ízetlen, így bátran használhatunk hozzá fűszereket. A csili, a római kömény, a gyömbér, a fahéj, a kurkuma, a sáfrány,a fokhagyma is remekül illik hozzá, imádja a zöldfűszereket minden mennyiségben. Egy kevés olívaolaj vagy vaj is jót tesz neki.

ALAPRECEPT 3 adag

25 dkg kusz-kusz (apróbb szemű)
5 dl alaplé (hús, vagy zöldség alaplé is lehet)
1 nagy marék mazsola
fél citrom leve

A levest forraljuk fel.

A kusz-kuszt tegyük egy nagyobb tálba (pl. salátás tál).

A mazsolát előzetesen áztassuk be, hogy puha legyen.

A levesbe facsarjuk bele a citromot, majd öntsük rá a tésztára.

Keverjük bele a mazsolát is.

Keverjük át, és hagyjuk, hogy a búzatöret megszívja magát.

Időről-időre keverjük át.

Legalább 3-4 órát hagyjuk állni fogyasztás előtt.

------------------------------------------
TÖKÉLETES KUSZKUSZ

20 dkg kuszkusz
4,5 dl zöldségalaplé

bors
1 csokor petrezselyem
1-2 ek citromlé
őrölt koriander
1 db piros paprika
1 db kígyóuborka
1/2 fej lilahagyma
olívaolaj

A kuszkuszt felöntjük forró zöldségalaplével vagy forró vízzel és némi ételízesítővel. Lefedjük, és 15 percig állni hagyjuk.

Eközben a zöldségeket apró kockára vágjuk, a petrezselymet is összevágjuk, meglocsoljuk olívaolajjal, citromlével, és megszórjuk az őrölt korianderrel.

Ha a kuszkuszszemek magukba szívták az összes folyadékot, villával átkeverjük, és beleforgatjuk a zöldségeket. Fogyaszthatjuk azonnal is, de néhány óra állás jót tesz neki.

Ehetjük zöldsalátával önálló fogásként, vagy bármilyen húsféléhez köretként. Tehetünk bele friss koriandert is, igazából bármit, amit szeretünk.

------------------------------------------
ÉDES KÓKUSZOS-GYÜMÖLCSÖS KUSZKUSZ

3 dl kuszkusz
2 dl forró tej vagy kókusztej
2,5 dl forró víz
1/3 rúd vanília
1 db csillagánizs
1 marék aszalt szilva
1 doboz őszibarack konzerv
2 evőkanál méz
5 dkg kókuszreszelék
kevés őrölt fahéj

Egy bögrében kimérem a kuszkuszt. Az aszalt gyümölcsöket és a barackot feldarabolom. A vaníliarúd darabot félbevágom, a magokat kikaparom, de a vaníliarudat is megtartom. A vizet a tejjel összekeverem, és mikróban felforralom.

Egy edénybe szórom a kuszkuszt és az összes többi hozzávalót (pár db barackot meghagyok díszítésnek). Hozzáöntöm és gyorsan elkeverem a vizes tejjel az egészet, és lefedem. 10-15 perc alatt a szemek magukba szívják az összes nedvességet, és mivel a mennyiség sem túl nagy (kb. 3 adag), szinte ki is hűlt.

Karikákba nyomkodom, lekvárral leöntöm, barackdarabokkal díszítem, és rögtön tálalom.

------------------------------------------
ASZALT GYÜMÖLCSÖS KUSZKUSZ

20 dkg kuszkusz
7 dl 2,8%-os tej
8 dkg aranymazsola
5 dkg aszalt szilva, kockára vágva
5 dkg aszalt sárgabarack, kockára vágva
1 narancs leve és reszelt héja
2 evőkanál méz
3vőkanál olvasztott vaj
2 evőkanál vaníliaeszencia
csipet fahéj

A kuszkuszt egy nagyobb tálba öntjük, hozzáadjuk a többi hozzávalót a tejen, a mézen és vajon kívül, és alaposan összekeverjük. A tejet forralásig hevítjük a vajjal és a mézzel, majd ráöntjük a gyümölcsös kuszkuszra. Lefedjük és 15 percig állni hagyjuk. Ez alatt a kuszkusz magába szívja a forró tejet és megpuhul. Még melegen tálaljuk.

------------------------------------------



Honlapunkat folyamatosan frissítjük.

A kínálatunk folyamatosan bővül, érdemes gyakran visszatérni.


Facebookon is minden a falusi turizmusról

www.facebook.com/falusiturizmus/
Friss hírek, újdonságok, érdekességek

https://www.facebook.com/falutur/
A falutur.hu Facebook oldala

Nagy Szálláskatalógus a Facén

Magyarországi szállások gyűjteménye (magánszállások, panziók, hotelek)






Googlekeresés a falutur.hu honlapcsalád oldalain