Kuszkusz köret
A leggyorsabb és legegyszerűbb eljárással készíthetünk kitűnő kuszkuszt. A titok a gőzölésben rejlik. A kuszkuszt tegyük egy nagyobb tálba, és öntsük fel legalább kétszeres mennyiségű forró vízzel és fedjük le, majd hagyjuk állni 5–6 percig. Ezután a tetején maradt felesleges folyadékot öntsük le és hagyjuk állni további 20 percig. Időnként kicsit villával keverjük át a szemeket.
Mivel a kuszkusz magában eléggé ízetlen, így bátran használhatunk hozzá fűszereket. A csili, a római kömény, a gyömbér, a fahéj, a kurkuma, a sáfrány,a fokhagyma is remekül illik hozzá, imádja a zöldfűszereket minden mennyiségben. Egy kevés olívaolaj vagy vaj is jót tesz neki.
ALAPRECEPT 3 adag
25 dkg kusz-kusz (apróbb szemű)
5 dl alaplé (hús, vagy zöldség alaplé is lehet)
1 nagy marék mazsola
fél citrom leve
A levest forraljuk fel.
A kusz-kuszt tegyük egy nagyobb tálba (pl. salátás tál).
A mazsolát előzetesen áztassuk be, hogy puha legyen.
A levesbe facsarjuk bele a citromot, majd öntsük rá a tésztára.
Keverjük bele a mazsolát is.
Keverjük át, és hagyjuk, hogy a búzatöret megszívja magát.
Időről-időre keverjük át.
Legalább 3-4 órát hagyjuk állni fogyasztás előtt.
------------------------------------------
TÖKÉLETES KUSZKUSZ
20 dkg kuszkusz
4,5 dl zöldségalaplé
só
bors
1 csokor petrezselyem
1-2 ek citromlé
őrölt koriander
1 db piros paprika
1 db kígyóuborka
1/2 fej lilahagyma
olívaolaj
A kuszkuszt felöntjük forró zöldségalaplével vagy forró vízzel és némi ételízesítővel. Lefedjük, és 15 percig állni hagyjuk.
Eközben a zöldségeket apró kockára vágjuk, a petrezselymet is összevágjuk, meglocsoljuk olívaolajjal, citromlével, és megszórjuk az őrölt korianderrel.
Ha a kuszkuszszemek magukba szívták az összes folyadékot, villával átkeverjük, és beleforgatjuk a zöldségeket. Fogyaszthatjuk azonnal is, de néhány óra állás jót tesz neki.
Ehetjük zöldsalátával önálló fogásként, vagy bármilyen húsféléhez köretként. Tehetünk bele friss koriandert is, igazából bármit, amit szeretünk.
------------------------------------------
ÉDES KÓKUSZOS-GYÜMÖLCSÖS KUSZKUSZ
3 dl kuszkusz
2 dl forró tej vagy kókusztej
2,5 dl forró víz
1/3 rúd vanília
1 db csillagánizs
1 marék aszalt szilva
1 doboz őszibarack konzerv
2 evőkanál méz
5 dkg kókuszreszelék
kevés őrölt fahéj
Egy bögrében kimérem a kuszkuszt. Az aszalt gyümölcsöket és a barackot feldarabolom. A vaníliarúd darabot félbevágom, a magokat kikaparom, de a vaníliarudat is megtartom. A vizet a tejjel összekeverem, és mikróban felforralom.
Egy edénybe szórom a kuszkuszt és az összes többi hozzávalót (pár db barackot meghagyok díszítésnek). Hozzáöntöm és gyorsan elkeverem a vizes tejjel az egészet, és lefedem. 10-15 perc alatt a szemek magukba szívják az összes nedvességet, és mivel a mennyiség sem túl nagy (kb. 3 adag), szinte ki is hűlt.
Karikákba nyomkodom, lekvárral leöntöm, barackdarabokkal díszítem, és rögtön tálalom.
------------------------------------------
ASZALT GYÜMÖLCSÖS KUSZKUSZ
20 dkg kuszkusz
7 dl 2,8%-os tej
8 dkg aranymazsola
5 dkg aszalt szilva, kockára vágva
5 dkg aszalt sárgabarack, kockára vágva
1 narancs leve és reszelt héja
2 evőkanál méz
3vőkanál olvasztott vaj
2 evőkanál vaníliaeszencia
csipet fahéj
A kuszkuszt egy nagyobb tálba öntjük, hozzáadjuk a többi hozzávalót a tejen, a mézen és vajon kívül, és alaposan összekeverjük. A tejet forralásig hevítjük a vajjal és a mézzel, majd ráöntjük a gyümölcsös kuszkuszra. Lefedjük és 15 percig állni hagyjuk. Ez alatt a kuszkusz magába szívja a forró tejet és megpuhul. Még melegen tálaljuk.
------------------------------------------
Honlapunkat folyamatosan frissítjük.
A kínálatunk folyamatosan bővül, érdemes gyakran visszatérni.
Facebookon is minden a falusi turizmusról
www.facebook.com/falusiturizmus/
Friss hírek, újdonságok, érdekességek
https://www.facebook.com/falutur/
A falutur.hu Facebook oldala
Magyarországi szállások gyűjteménye (magánszállások, panziók, hotelek)
keresés a falutur.hu honlapcsalád oldalain