Töltött csirkemell paradicsomos-fetás pestoval
-
4 db csirkemell filé (kb. 80-100 dkg)
150 g kolozsvári szalonna
2 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma + 1 egész fej
2 db paradicsom
50 g feta sajt
50 ml fehérbor
Só (kb. 1/8-1/4 tk.)
Őrölt bors (kb. 1/8 tk.)
Őrölt rozmaring (kb. 1/8 tk.)
Kakukkfű (kb. 1/4 tk.)
Oregano (kb. 1 tk.)
Szerecsendió (kb. 1/8 tk.)
Pirospaprika (kb. 1/4 tk.)
Olaj
A kolozsvári szalonna különleges ízt ad a töltött csirkemellnek.
Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Ha van légkeverésed, használd azt is.
Vágd nagyobb darabokra a szalonnát, egy fej hagymát, 2 gerezd fokhagymát és egy nagyobb paradicsomot.
Egy serpenyőben közepes lángon kezdd el pirítani a szalonnát, kb. 4 percig.
Add hozzá a felaprított hagymát, süsd kb. 2 percig, majd a fokhagymát, ezzel is süsd még 1 percig, következik a paradicsom, kb. 5 percig süsd tovább.
Fűszerezés következik sóval, borssal, rozmaringgal, kakukkfűvel, szerecsendióval, pirospaprikával és oregánóval (ebből a legtöbbet).
(Ha zöldfűszert használsz, akkor kb. a 3-4x több kell bele)
Közben tisztítsd meg a csirkemelleket, és a vastagabb felétől kezdve, a deszkával párhuzamosan egy éles késsel vágd majdnem ketté őket. Kb. 1-2 cm-es rész maradjon a végén, ahol ki tudod nyitni.
Megj.: A csirkemelleknek érdemes a különálló, puha részét levágni, azt nem tudod a töltésnél felhasználni. Ezt kisütheted külön, vagy bármilyen más csirkemell ételhez felhasználhatod.
Ízlés szerint sózhatod a csirkemelleket. Maga a szalonna is elég sós, és a töltelékbe én még írtam sót, ez is át fogja járni a melleket. Vigyázz, hogy ne sózd túl!
Tedd a zöldséges keveréket egy mixerbe vagy aprítógépbe, adj hozzá 5 dkg feta sajtot, és turmixold össze pürésre.
Nyisd szét a csirkemelleket, és kend meg a belsejüket darabonként kb. 2-3 tk. töltelékkel. Hajtsd vissza a tetejüket.
Fektesd a csirkemelleket egy vékonyan kiolajozott tepsibe (én olívaolajat használtam), és kend meg a tetejüket is a maradék töltelékkel.
Dobj a tepsibe egy fej négybe vágott hagymát, egy darab 4-be vágott paradicsomot, és egy fej, keresztben kettévágott fokhagymát. Locsold meg 50 ml fehérborral.
Alufóliával letakarva süsd 40 percig.
Vedd le róla a fóliát, és süsd még 10 percig. Ha sültebben szereted, akkor néhányszor locsold meg a szaftjával. Szükség esetén önts még alá egy kevés vizet.
Pihentetés fóliával letakarva 10 percig.
A fetás-paradicsomos pestoval töltött csirkemellhez sokféle köret illik, leginkább a krumplipürét ajánlom hozzá. Kínálj hozzá friss salátát is!
Honlapunkat folyamatosan frissítjük.
A kínálatunk folyamatosan bővül, érdemes gyakran visszatérni.
Facebookon is minden a falusi turizmusról
www.facebook.com/falusiturizmus/
Friss hírek, újdonságok, érdekességek
https://www.facebook.com/falutur/
A falutur.hu Facebook oldala
Magyarországi szállások gyűjteménye (magánszállások, panziók, hotelek)
keresés a falutur.hu honlapcsalád oldalain