Szárnyas
Csirkeragu

Töltött csirkemell paradicsomos-fetás pestoval



    4 db csirkemell filé (kb. 80-100 dkg)
    150 g kolozsvári szalonna
    2 fej hagyma
    2 gerezd fokhagyma + 1 egész fej
    2 db paradicsom
    50 g feta sajt
    50 ml fehérbor
    Só (kb. 1/8-1/4 tk.)
    Őrölt bors (kb. 1/8 tk.)
    Őrölt rozmaring (kb. 1/8 tk.)
    Kakukkfű (kb. 1/4 tk.)
    Oregano (kb. 1 tk.)
    Szerecsendió (kb. 1/8 tk.)
    Pirospaprika (kb. 1/4 tk.)
    Olaj

A “pesto” [ejtsd: pesztó] nem más, mint az olasz név az itt töltelékként használt sűrű, nagyon ízes keverékre. Ez a pesto friss paradicsomból és fetasajtból készül, rengeteg finom fűszerrel.

A kolozsvári szalonna különleges ízt ad a töltött csirkemellnek.

Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Ha van légkeverésed, használd azt is.

Vágd nagyobb darabokra a szalonnát, egy fej hagymát, 2 gerezd fokhagymát és egy nagyobb paradicsomot.

Egy serpenyőben közepes lángon kezdd el pirítani a szalonnát, kb. 4 percig.

Add hozzá a felaprított hagymát, süsd kb. 2 percig, majd a fokhagymát, ezzel is süsd még 1 percig, következik a paradicsom, kb. 5 percig süsd tovább.

Fűszerezés következik sóval, borssal, rozmaringgal, kakukkfűvel, szerecsendióval, pirospaprikával és oregánóval (ebből a legtöbbet).

(Ha zöldfűszert használsz, akkor kb. a 3-4x több kell bele)

Közben tisztítsd meg a csirkemelleket, és a vastagabb felétől kezdve, a deszkával párhuzamosan egy éles késsel vágd majdnem ketté őket. Kb. 1-2 cm-es rész maradjon a végén, ahol ki tudod nyitni.

Megj.: A csirkemelleknek érdemes a különálló, puha részét levágni, azt nem tudod a töltésnél felhasználni. Ezt kisütheted külön, vagy bármilyen más csirkemell ételhez felhasználhatod.

Ízlés szerint sózhatod a csirkemelleket. Maga a szalonna is elég sós, és a töltelékbe én még írtam sót, ez is át fogja járni a melleket. Vigyázz, hogy ne sózd túl!

Tedd a zöldséges keveréket egy mixerbe vagy aprítógépbe, adj hozzá 5 dkg feta sajtot, és turmixold össze pürésre.

Nyisd szét a csirkemelleket, és kend meg a belsejüket darabonként kb. 2-3 tk. töltelékkel. Hajtsd vissza a tetejüket.

Fektesd a csirkemelleket egy vékonyan kiolajozott tepsibe (én olívaolajat használtam), és kend meg a tetejüket is a maradék töltelékkel.

Dobj a tepsibe egy fej négybe vágott hagymát, egy darab 4-be vágott paradicsomot, és egy fej, keresztben kettévágott fokhagymát. Locsold meg 50 ml fehérborral.

Alufóliával letakarva süsd 40 percig.

Vedd le róla a fóliát, és süsd még 10 percig. Ha sültebben szereted, akkor néhányszor locsold meg a szaftjával. Szükség esetén önts még alá egy kevés vizet.

Pihentetés fóliával letakarva 10 percig.

A fetás-paradicsomos pestoval töltött csirkemellhez sokféle köret illik, leginkább a krumplipürét ajánlom hozzá. Kínálj hozzá friss salátát is!





Honlapunkat folyamatosan frissítjük.

A kínálatunk folyamatosan bővül, érdemes gyakran visszatérni.


Facebookon is minden a falusi turizmusról

www.facebook.com/falusiturizmus/
Friss hírek, újdonságok, érdekességek

https://www.facebook.com/falutur/
A falutur.hu Facebook oldala

Nagy Szálláskatalógus a Facén

Magyarországi szállások gyűjteménye (magánszállások, panziók, hotelek)






Googlekeresés a falutur.hu honlapcsalád oldalain