Szezámmagos csirkemell csíkok 4 adag
-
800 dkg csirkemell filé
10 g só (1 tk.)
1/4 tk. őrölt bors
1/4 tk. pirospaprika
1/16 szerecsendió őrölve
70 g liszt
4 tojás
165 g zsemlemorzsa
165 g szezámmag
Olaj a sütéshez
A szezámmagos csirkemell csíkok elkészítéséhez először is vágd csíkokra a csirkemell filét. A pontos méret persze ízlés kérdése. Én 8-10 cm-es csíkokat készítettem, kb. 2*2 cm vastagak voltak.
Fűszerezd a csirkét sóval borssal, pirospaprikával és szerecsendióval. Utána forgasd át a húsokat, hogy mindenhol érje a fűszer. A fűszerezés természetesen ízlés kérdése, de mindenképpen jót tesz a panírozott húsnak. Én ehhez a mennyiséghez 1 tk. sót adtam, 1/4 tk. pirospaprikát, 1/4 őrölt borsot, és kb 1/16 szerecsendiót reszeltem bele.
Készítsd elő a panírozáshoz szükséges alapanyagokat: egy tányérban a lisztet, egy másikban a tojásokat enyhén sózva és felverve, egy harmadik tányérban pedig az összekevert zsemlemorzsát és szezámmagot. A panírozáshoz szükséges alapanyagok mennyiségét pontosan kiszámítani nem lehet, a becslést lásd lent a hozzávalóknál. Ami a lényeg, súlyra 1:1 arányban használj zsemlemorzsát és szezámmagot, ez űrmértékre kb. dupla mennyiségű szezámmagot jelent. Úgy fog kinézni, mintha nagyon sok lenne, de hidd el, szezámmagosnak kell lennie, elvégre szezámmagos csirke csíkokat készítünk!
A klasszikus panírozást használva forgasd először lisztbe, majd tojásba, végül zsemlemorzsába a csíkokat. Figyelj arra, hogy minden lépésnél rendesen befedje a liszt, tojás és a szezámmagos prézli. Az utolsó lépésnél nyomkodd bele kicsit a szezámmagokat, különben sütés előtt és közben nagyrészt lehullanak.
Ennél a pontnál érdemes egy kicsit pihentetni a panírozott húsokat, mint minden rántott étel esetében (10-30 perc). Így a panír kissé megszikkad, sokkal szebben sül majd az étel és kevésbé károsodik a bunda. De ha ez nem fér bele, akkor természetesen azonnal sütheted őket.
Melegíts fel egy lábasban vagy serpenyőben olajat közepes hőfokon (kb. 160-170 fok). A szezámmagos csirkemell csíkok bő olajban sülnek, legalább 1 l olaj szükséges hozzá.
Közepes lángnál süsd. Egy adag kb. 5 perc alatt sül meg, amikor szép színe lesz. Nyugodtan tehetsz az edénybe többet is egyszerre, itt nem baj ha kicsit túlzsúfoltan sülnek.
Szedd ki a megsült szezámmagos csirkemell csíkokat az olajból. Csöpögtesd le őket és tedd egy konyhai papírtörlőre.
A szezámmagos csirkemell csíkok elkészültek.
Bármilyen hagyományos köret jól megy hozzá, de akár köret nélkül is tökéletes csemege. Majonézt mindenképp adj hozzá.
A szezámmagos csirkemell csíkok ezen kívül tökéletes például bármilyen majonézes salátával. Ssavanyúság, vagy akár például szárított paradicsom is nagyon jól illik hozzá.
Honlapunkat folyamatosan frissítjük.
A kínálatunk folyamatosan bővül, érdemes gyakran visszatérni.
Facebookon is minden a falusi turizmusról
www.facebook.com/falusiturizmus/
Friss hírek, újdonságok, érdekességek
https://www.facebook.com/falutur/
A falutur.hu Facebook oldala
Magyarországi szállások gyűjteménye (magánszállások, panziók, hotelek)
keresés a falutur.hu honlapcsalád oldalain