Csirkemelles étel receptek

Sajtos-almás csirkemell variációk



    2 db csirkemell
    só, rozmaring, szerecsendió 30 g margarin
    500 g alma
    50 g sajt
... félbevágva enyhén kiverjük. Sózzuk, rozmaringgal, reszelt szerecsendióval fűszerezzük, és egy mélyebb tűzálló tálba fektetjük.

Rádaraboljuk a margarint, és letakarva, előmelegített sütőben megsütjük.

Amikor már pirosodni kezd, ráterítjük a magházától megtisztított, cikkekre vágott almát, majd ismét letakarva még 10-15 percig sütjük.

Megszórjuk a reszelt sajttal, és tovább pirítjuk, amíg a sajt ráolvad.

Burgonyapürével vagy petrezselymes sült burgonyával tálaljuk.

--------------------------------------
    1200 g csirke
    1500 g alma (édes-savanykás, apró, sötétpiros jonathannal isteni!)
    2 ek szárnyas fűszerkeverék
    1.5 dl fehérbor (félédes)
    1 ek napraforgó olaj

    A krumplipüréhez
    1000 g burgonya
    50 g vaj (vagy margarin)
    só, szerecsendió ízlés szerint (őrölt)

    A párolt zöldségkörethez
    1 közepes db sárgarépa
    200 g zöldbab
    1 közepes fej brokkoli
    1 db leveskocka
    1 ek napraforgó olaj
A csibét feldaraboljuk, befűszerezzük, sütőzacskóba tesszük, melléöntjük a bort. Lezárjuk, a tepsi közepére tesszük, és hagyjuk állni egy fél órát .

Az almát negyedeljük, kimagozzuk, a csirke köré tesszük.

A krumplit megpucoljuk, kockázzuk, kicsi sóval feltesszük főni.

A zöldségeket együtt, kevés olajon a leveskockával párolni tesszük. (Én mirelit brokkoliból és babból, konzerv bébirépából, kukoricából csinálom, de szezonjukban frissből, akkor viszont csepp vizet is öntünk alájuk.) Ha megpuhult, kicsit lepirítjuk.

A csirkét az almákkal közepes lángon kezdjük sütni. Ha nincs sütőzacskónk, megteszi a szoros lefóliázás is.

20 perc múlva levesszük a fóliát/ zacskót , addigra a hús puha. Nagyobb fokozatra állítjuk a sütőt, és ropogós-barnára sütjük.

A közben megfőtt krumplit összetörjük, a vajjal (esetleg tejföllel) és a szerecsendióval habosra keverjük.

---------------------------------------
Rizibizivel
    500 g csirkemell
    2 db alma
    150 g trappista sajt
    só, frissen őrölt bors, provance fűszerkeverék (ha nincs, akkor kakukkfű és rozmaring)
Szeleteld fel a csirkemellet, sózd és borsozd.

Helyezd a befűszerezett csirkemelleket egy kiolajozott tepsibe.

Hámozd meg az almát, vágd ki a csumáját, és kockázd fel.

Halmozd az alma kockákat a csirkemellre, és szórd meg provance fűszerkeverékkel.

Fedd le fóliával a tepsit, és tedd a 190 fokra előmelegített sütőbe.

Süsd az almás csirkemellet kb. 20 percig.

Reszeld le a sajtot.

20 perc sülés után vedd le a fóliát, és szórd meg reszelt sajttal a csirkemellet.

Tedd vissza a sütőbe az almás sajtos csirkemellet, és süsd még, míg a sajt rá nem olvad, és meg nem pirul kicsit.

    Rizibizi
      1 bögre rizs
      2 bögre forró víz
      1 bögre zöldborsó
      só, olaj
      petrezselyemzöld (opcionális)
    Melegíts egy kevés olajat, tedd bele a rizst, és folyamatosan kevergetve pirítsd meg.

    Önts a rizsre egy bögre forró vizet. Óvatosan, mert gőzölögni fog.

    Adj egy bögre fagyasztott zöldborsót a rizshez, sózd meg és keverd át.

    A fagyasztott borsótól a víz le fog hűlni. Várd meg, míg újra felforr.

    Ekkor vedd a legalacsonyabbra a lángot, tegyél rá egy fedőt, és várd meg, míg a rizs magába szívja a folyadékot, és megpuhul.

    A végén keverhetsz hozzá apróra vágott petrezselymet.

Rizibizi mellé a rántott ételek, rántott hal, rántott cukkini, mátrai borzaska, rántott hús. Sült húsokhoz, fasírthoz, stefánia vagdalthoz, szaftos ételekhez is passzol.

---------------------------------------
Pikáns
    3 gerezd fokhagyma
    5 ek olívaolaj
    4 tk magos dijoni mustár
    4 tk pikáns dijoni mustár
    2 alma
    800 g csirkemell filé
    150 g lm reszelt sajt
    1 tk kakukkfű
    Ízlés szerint só és frissen őrölt tarka bors
A mustárokat elkeverem a reszelt fokhagymával, az olívaolajjal, a sóval, borssal, kakukkfűvel majd félre teszem.

A csirkemellet alaposan megmosom, papírtörlővel szárazra törlöm, majd kb. fél centi vastag szeletekre vágom.

A felszeletelt csirkemellet alaposan összeforgatom az előzőleg kikevert mustáros szósszal és egy vajjal kikent tűzálló tálba sorakoztatom.

A csirkemell szeletkék tetejét beterítem a szeletekre vágott almával, megszórom a reszelt sajttal, majd alufóliával lefedve, 180 fokra előmelegített sütőben, légkeveréses fokozaton, 35 perec alatt megsütöm (a sütési idő sütőnként változhat).

Ha a hús átsült, leveszem az alufóliát és további 10 percre vissza dugom a sütőbe, hogy a teteje aranybarnára piruljon.

---------------------------------------
TESCO-s ajánlat
    1 csipet tengeri só
    200 ml tej
    2 gerezd fokhagyma
    1 csipet őrölt fekete bors
    5 darab alma
    4 darab csirkemell
    150 g trappista sajt
A filézett csirkemelleket vékony szeletekre vágom, majd sós, fokhagymás tejben, egy éjszakára a hűtőbe teszem.

Másnap, papírtörölközővel leitatom a szeleteket. Az almákat meghámozom, és szeltekre vágom.

A csirkemelleket kevés olajon elősütöm, és tepsibe rendezem. Rárakom az almaszeleteket és a reszelt sajtot. Előmelegített sütőben, 15 perc alatt, készre sütöm.

---------------------------------------
Töltött
    4 darab csirkemellfilé
    1 darab alma (Granny Smith)
    120 g brie sajt
    ízlés szerint só, bors
    1 tk kakukkfű
    2 ek olívaolaj
    1 ek méz
    1 ek magos mustár
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.

Az almát mossuk meg, vágjuk vékony szeletekre. A brie sajtot is vágjuk szeletekre.

A csirkemellfiléket tegyük egy vágódeszkára, vágjuk be őket hosszában, de ne vágjuk át teljesen.

Nyissuk szét a csirkemellfiléket a vágás mentén. Sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel ízesítsük mindkét oldalát.

Az alma- és a brie-szeleteket osszuk 4 részre. A csirkemellfilék egyik oldalára pakoljunk egyenlő arányban az alma- és a sajtszeletekből, majd hajtsuk rá a csirkemell másik felét, picit nyomjuk össze a rétegeket.

Egy serpenyőben forrósítsunk olajat nagy lángon, tegyünk bele két töltött csirkemellet. Pirítsuk le mindkét oldalukat 2-2 perc alatt. Tegyük őket egy sütőtálba. Ismételjük meg ezt a másik 2 töltött csirkemellel is.

Egy kis tálban keverjük össze a mézet és a mustárt. Kenjük le vele a csirkemellek tetejét. Tegyük a forró sütőbe 20-25 percre, míg a hús teljesen átsül.






Honlapunkat folyamatosan frissítjük.

A kínálatunk folyamatosan bővül, érdemes gyakran visszatérni.


Facebookon is minden a falusi turizmusról

www.facebook.com/falusiturizmus/
Friss hírek, újdonságok, érdekességek

https://www.facebook.com/falutur/
A falutur.hu Facebook oldala

Nagy Szálláskatalógus a Facén

Magyarországi szállások gyűjteménye (magánszállások, panziók, hotelek)






Googlekeresés a falutur.hu honlapcsalád oldalain