Sajtos-almás csirkemell variációk
-
2 db csirkemell
só, rozmaring, szerecsendió 30 g margarin
500 g alma
50 g sajt
Rádaraboljuk a margarint, és letakarva, előmelegített sütőben megsütjük.
Amikor már pirosodni kezd, ráterítjük a magházától megtisztított, cikkekre vágott almát, majd ismét letakarva még 10-15 percig sütjük.
Megszórjuk a reszelt sajttal, és tovább pirítjuk, amíg a sajt ráolvad.
Burgonyapürével vagy petrezselymes sült burgonyával tálaljuk.
--------------------------------------
-
1200 g csirke
1500 g alma (édes-savanykás, apró, sötétpiros jonathannal isteni!)
2 ek szárnyas fűszerkeverék
1.5 dl fehérbor (félédes)
1 ek napraforgó olaj
A krumplipüréhez
1000 g burgonya
50 g vaj (vagy margarin)
só, szerecsendió ízlés szerint (őrölt)
A párolt zöldségkörethez
1 közepes db sárgarépa
200 g zöldbab
1 közepes fej brokkoli
1 db leveskocka
1 ek napraforgó olaj
Az almát negyedeljük, kimagozzuk, a csirke köré tesszük.
A krumplit megpucoljuk, kockázzuk, kicsi sóval feltesszük főni.
A zöldségeket együtt, kevés olajon a leveskockával párolni tesszük. (Én mirelit brokkoliból és babból, konzerv bébirépából, kukoricából csinálom, de szezonjukban frissből, akkor viszont csepp vizet is öntünk alájuk.) Ha megpuhult, kicsit lepirítjuk.
A csirkét az almákkal közepes lángon kezdjük sütni. Ha nincs sütőzacskónk, megteszi a szoros lefóliázás is.
20 perc múlva levesszük a fóliát/ zacskót , addigra a hús puha. Nagyobb fokozatra állítjuk a sütőt, és ropogós-barnára sütjük.
A közben megfőtt krumplit összetörjük, a vajjal (esetleg tejföllel) és a szerecsendióval habosra keverjük.
---------------------------------------
Rizibizivel
-
500 g csirkemell
2 db alma
150 g trappista sajt
só, frissen őrölt bors, provance fűszerkeverék (ha nincs, akkor kakukkfű és rozmaring)
Helyezd a befűszerezett csirkemelleket egy kiolajozott tepsibe.
Hámozd meg az almát, vágd ki a csumáját, és kockázd fel.
Halmozd az alma kockákat a csirkemellre, és szórd meg provance fűszerkeverékkel.
Fedd le fóliával a tepsit, és tedd a 190 fokra előmelegített sütőbe.
Süsd az almás csirkemellet kb. 20 percig.
Reszeld le a sajtot.
20 perc sülés után vedd le a fóliát, és szórd meg reszelt sajttal a csirkemellet.
Tedd vissza a sütőbe az almás sajtos csirkemellet, és süsd még, míg a sajt rá nem olvad, és meg nem pirul kicsit.
-
Rizibizi
-
1 bögre rizs
2 bögre forró víz
1 bögre zöldborsó
só, olaj
petrezselyemzöld (opcionális)
Önts a rizsre egy bögre forró vizet. Óvatosan, mert gőzölögni fog.
Adj egy bögre fagyasztott zöldborsót a rizshez, sózd meg és keverd át.
A fagyasztott borsótól a víz le fog hűlni. Várd meg, míg újra felforr.
Ekkor vedd a legalacsonyabbra a lángot, tegyél rá egy fedőt, és várd meg, míg a rizs magába szívja a folyadékot, és megpuhul.
A végén keverhetsz hozzá apróra vágott petrezselymet.
---------------------------------------
Pikáns
-
3 gerezd fokhagyma
5 ek olívaolaj
4 tk magos dijoni mustár
4 tk pikáns dijoni mustár
2 alma
800 g csirkemell filé
150 g lm reszelt sajt
1 tk kakukkfű
Ízlés szerint só és frissen őrölt tarka bors
A csirkemellet alaposan megmosom, papírtörlővel szárazra törlöm, majd kb. fél centi vastag szeletekre vágom.
A felszeletelt csirkemellet alaposan összeforgatom az előzőleg kikevert mustáros szósszal és egy vajjal kikent tűzálló tálba sorakoztatom.
A csirkemell szeletkék tetejét beterítem a szeletekre vágott almával, megszórom a reszelt sajttal, majd alufóliával lefedve, 180 fokra előmelegített sütőben, légkeveréses fokozaton, 35 perec alatt megsütöm (a sütési idő sütőnként változhat).
Ha a hús átsült, leveszem az alufóliát és további 10 percre vissza dugom a sütőbe, hogy a teteje aranybarnára piruljon.
---------------------------------------
TESCO-s ajánlat
-
1 csipet tengeri só
200 ml tej
2 gerezd fokhagyma
1 csipet őrölt fekete bors
5 darab alma
4 darab csirkemell
150 g trappista sajt
Másnap, papírtörölközővel leitatom a szeleteket. Az almákat meghámozom, és szeltekre vágom.
A csirkemelleket kevés olajon elősütöm, és tepsibe rendezem. Rárakom az almaszeleteket és a reszelt sajtot. Előmelegített sütőben, 15 perc alatt, készre sütöm.
---------------------------------------
Töltött
-
4 darab csirkemellfilé
1 darab alma (Granny Smith)
120 g brie sajt
ízlés szerint só, bors
1 tk kakukkfű
2 ek olívaolaj
1 ek méz
1 ek magos mustár
Az almát mossuk meg, vágjuk vékony szeletekre. A brie sajtot is vágjuk szeletekre.
A csirkemellfiléket tegyük egy vágódeszkára, vágjuk be őket hosszában, de ne vágjuk át teljesen.
Nyissuk szét a csirkemellfiléket a vágás mentén. Sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel ízesítsük mindkét oldalát.
Az alma- és a brie-szeleteket osszuk 4 részre. A csirkemellfilék egyik oldalára pakoljunk egyenlő arányban az alma- és a sajtszeletekből, majd hajtsuk rá a csirkemell másik felét, picit nyomjuk össze a rétegeket.
Egy serpenyőben forrósítsunk olajat nagy lángon, tegyünk bele két töltött csirkemellet. Pirítsuk le mindkét oldalukat 2-2 perc alatt. Tegyük őket egy sütőtálba. Ismételjük meg ezt a másik 2 töltött csirkemellel is.
Egy kis tálban keverjük össze a mézet és a mustárt. Kenjük le vele a csirkemellek tetejét. Tegyük a forró sütőbe 20-25 percre, míg a hús teljesen átsül.
Honlapunkat folyamatosan frissítjük.
A kínálatunk folyamatosan bővül, érdemes gyakran visszatérni.
Facebookon is minden a falusi turizmusról
www.facebook.com/falusiturizmus/
Friss hírek, újdonságok, érdekességek
https://www.facebook.com/falutur/
A falutur.hu Facebook oldala
Magyarországi szállások gyűjteménye (magánszállások, panziók, hotelek)
keresés a falutur.hu honlapcsalád oldalain