Zőldséges sertéskaraj variációk
Karaj szeletek mexikói zöldséges raguba
5 szelet sertés rövid karaj
1 evőkanál sertés zsír
100 g teavaj
1 db közepes vöröshagyma
3 evőkanál zöldborsó
3 evőkanál mexikói mix zöldségkeverék
1 evőkanál liszt
szükség szerint víz
1 kávéskanál ízesítő
ízlés szerint bors, só
Habaráshoz:
1 mokkáskanál liszt
1 dl 20% tejszín
Kicsit klopfoljuk a karaj szeleteket majd sózzuk borsozzuk picit állni hagyjuk, majd lisztbe forgatjuk. Egy serpenyőbe vajat és sertészsírt olvasztók
Közben a húsokat lisztben megforgatóm, majd közepes hőfokon átsütöm a húsokat kiszedem a serpenyőkből félre rakom A visszamaradt zsiradékon vöröshagymát párolok
Majd rárakom a zöldborsót és a mexikói zöldség mixet jól összekeverem fűszerezem és a tetejére rakom a karaj szeleteket.
Fedővel takaróm készre párolom ha kész tejszínes habarást készítek kiszedem a húsokat és behabarom ha sűrű pici vízzel hígítom A húsok tetejére halmozom a ragut párolt rizzsel tálalom
---------------------------------
Zöldséges karajszeletek
4 db kisebb hagyma
2 db kápia paprika
3 db sárgarépa
4 db nagyobb krupli
1 ek vegeta
2 dl forró viz
szükség szerint étolaj
4 db kisebb paradicsom
8 szelet csontos sertéskaraj
A hagymát felkarikázzuk, a sárgarépát lereszeljűk, a paprikát és a paradicsomot felkockázzuk, a krumplit felkarikázzuk.
A hagymát kevés olajon megdinszteljük üvegesre.
Hozzátesszük a sárgarépát és tovább pároljuk.
Hozzátesszük a paprikát és a paradicsomot és kb. 5 percig pároljuk.
Egy másik serpenyőben a karajszeleteket kevés olajon minden oldalát fehérre kérgesítjük.
Nagyobb tepsit kiolajozunk és aljába rakjuk a karikázott krumplit, rátesszük a karajszeleteket, majd leterítjük a párolt zöldségmasszánkat.
A forró vizet és a vegetát összekeverjük és a tepsi tartalmára öntjük.
200 C fokon 60 percig sütjük
Megforgatva a hússzeleteket még 15 percig sütjük.
---------------------------------
Borsós, paradicsomos
4 szelet sertéskaraj
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db zöldpaprika
4 db kisebb paradicsom
ízlés szerint zöldborsó
ízlés szerint só, bors, sertészsír
A karajszeleteket megsózzuk, kevés lisztbe hempergetjük, majd a zsíron kérget pirítunk rá, és félretesszük A hagymákat felszeleteljük és a visszamaradt zsíron üvegesre pároljuk.
Visszatesszük a húsokat, fűszerezzük, kevés vízzel felöntjük és lefedve pároljuk tovább. Körülbelül félidőnél hozzáadjuk a paprikát, paradicsomot.
Az utolsó 10 percnél a zöldborsót is mellétesszük. Készre pároljuk.
---------------------------------
Mennyei húsos-zöldséges tészta (kockázott hússal)
1/2 kg karaj
1/2 kg macaron tészta
2 marék cukorborsó
2 marék kukorica
ízlés szerint füszerek
3 dl tejszín
2 marék reszelt sajt
A tésztát megfőzzük. A zöldségeket megfőzzük. Egy nagy jénaiban összekeverjük.
A húst apró kockára vágjuk.
A húsból a füszerekkel elkészítjük a pörkölt alapot. (Ételízesítő, só, bors, pirospaprika, fokhagymapor) úgy készítjük, hogy sok szaft maradjon rajta.
Ha kész, akkor a zöldséges tésztához keverjük a húst 2-3 kanál szafttal együtt.
Pataki tálba vagy jénaiba tesszük. A maradék szafthoz hozzá keverjük a tejszínt, majd meglocsoljuk vele. A tetejére sajtot szórunk.
Végül sütőbe tesszük és addig sütjük, míg a teteje megpirul.
---------------------------------
Zöldséges rakott karaj
70 dkg karaj
50 dkg krumpli
20 dkg gomba
10 dkg sajt
2 dl tejföl
2 db közepes paradicsom
1 evőkanál mustár
1 db vöröshagyma
1 db kaliforniai paprika
só, bors, zöldfűszer
Ha szükséges, a karajt vágd vékony szeletekre, vagy klopfold ki. Keverd össze a tejfölt a mustárral, ízlés szerinti sóval, borssal, apróra vágott vöröshagymával. Rakd bele a húst, fedd le, és pácold legalább négy órán át. Még jobb, ha egy egész éjszakán át pihenteted.
A gombát pucold meg, szeleteld fel, és süsd kevés olajban két-három percig.
A krumplit hámozd meg, mosd meg, karikázd fel, és egy rétegben rakd a tepsibe. Fűszerezd ízlés szerint sóval és borssal.
Tedd a krumplira a hússzeleteket, azokra a kis darabokra vágott paprikát és a gombát. Ha maradt a mustáros-tejfölös keverékből, öntsd a szeletekre.
Dobj a karajra kedvenc zöldfűszeredből.
Fedd le alufóliával, és süsd 180 fokon körülbelül 70 percig. Amikor a hús és a krumpli is puha, tehát könnyen belehatol egy hegyes kés, vedd le róla a fóliát. Pakold rá a paradicsomot, és szórd meg reszelt sajttal.
Told vissza a sütőbe, és várd meg, amíg a sajt ráolvad, és szép piros lesz.
---------------------------------
Honlapunkat folyamatosan frissítjük.
A kínálatunk folyamatosan bővül, érdemes gyakran visszatérni.
Facebookon is minden a falusi turizmusról
www.facebook.com/falusiturizmus/
Friss hírek, újdonságok, érdekességek
https://www.facebook.com/falutur/
A falutur.hu Facebook oldala
Magyarországi szállások gyűjteménye (magánszállások, panziók, hotelek)
keresés a falutur.hu honlapcsalád oldalain