Húsos étel receptek, sertéskaraj

Töltött karaj variációk


Töltött sertéskaraj gombával, sonkával

8 szelet sertéskaraj
20 dkg gépsonka
30 dkg csiperkegomba
1 ek aprított petrezselyemzöld
10 dkg kovászos uborka
1 db piros paprika
15 dkg reszelt trappista sajt

Panírozáshoz:
szükség szerint zsemlemorzsa, tojás. liszt

Sütéshez:
szükség szerint bő étolaj

A karaj szeleteket kiklopfoljuk és sózzuk. A gombát összevágjuk kockára és picit megdinszteljük sóval-borssal ízlés szerint, és a petrezselyemzölddel, majd leszűrjük! A paprikát, a kovászos uborkát és a gépsonkát, szintén kockázzuk! Ezeket az alapanyagokat és a reszelt sajtot összekeverjük és ezzel a töltelékkel töltjük meg a karaj szeleteket.

Panírozunk a szokásos módon, és bő olajban kisütjük a húsokat. Végül tálalunk! Én burgonyapürét kínáltam hozzá! ??

---------------------------------
Töltött sertéskaraj hagymákkal, fűszerekkel

1 kg karaj
250 g csiperkegomba
2 db újhagyma
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
ízlés szerint kisebb darab kolbász
2 db paprika
2 db tojás
25 dkg reszelt sajt
5 db szeletelt sajt
ízlés szerint só, bors, majoránna, kakukkfű, oregánó
175 g tejföl

Először elkészítjük a ragut. A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk. Olajon megdinszteljük, majd ha már szép üveges, beletesszük a többi zöldséget. Fűszerekkel ízesítjük. Majd ha gomba eresztett magának levet és megpuhult, levesszük a tűzről és egy tálba tesszük.

A tojást megfőzzük. Majd apró kockákra vágjuk. A sajtot lereszeljük,és hozzáadjuk őket a töltelékhez. Sózzuk, borsozzuk és jól elkeverjük.

A húst felszeleteljük. Kiklopfoljuk. Sózzuk, borsozzuk mindkét oldalát. Majd szépen mindegyik szeletbe beletesszük a ragut és szorosan felcsavarjuk. Fogpiszkálóval vagy hústűvel összefogjuk, hogy ne essen szét és ne folyjon ki belőle a töltelék.

Forró olajon kérget sütünk nekik. Minden oldalán, hogy szép barna legyen. Utána kivesszük őket egy tálra tesszük. És ha jól megsült szépen ki lehet húzni a hústűt vagy a fogpiszkálót.

Kiolajozunk egy tepsit. A raguból ha még maradt, teszünk az aljára. Rátesszük a töltött húst. A tejfölt kikeverem egy kis olajja,l ízesítem sóval, borssal. Majd ráöntöm a tetejére. Le edve 180 C fokos sütőbe tesszük és 30 percig sütjük. Majd leszedjük róla fóliát és rátesszük a szeletelt sajtot és visszatesszük a sütőbe még 10 perce. A végén lehet csak felül sütésen magasabb hőfokon rápirítani a sajtot.

Sült krumplival tálaltam.

---------------------------------
Mexikói göngyölt karaj

1 db egész rövid karaj (kb. 850g - 1kg)
150 g gomba
150 g hagyma (1 közepes fej)
150 g kolozsvári szalonna vagy nem szeletelt bacon (mindenképpen húsos szalonna)
150 g dióbél
2 gerezd fokhagyma
1 db tojássárgája
Kakukkfű, zsálya, frissen őrölt fekete bors
4 ek. olaj
40 g vaj


A töltelékhez vágd apróra a hagymát és a fokhagymát, kisebb darabokra a szalonnát, a gombát, és egy nagyobb késsel egy vágódeszkán aprítsd fel a diót.

Mivel ezek a hozzávalók a töltelékbe mennek, próbálj egyforma darabokat vágni, néhány millimétereseket. Nem kell nagyon pürésre, akkor nem lesz karaktere a tölteléknek, de a hatalmas dió- vagy szalonnadarabok sem állnak jól a göngyölt karajnak.

Egy nagyobb serpenyőben az olajon kezdd el pirítani a szalonnát.

Amikor kiengedte a zsírját és megpirult, add hozzá a hagymát, fokhagymát és a gombát.

Fűszerezd sóval, frissen őrölt borssal, kakukkfűvel és zsályával ízlés szerint. Ennek az ételnek a karakterét a fűszerek közül a bors adja meg, vagyis a kakukkfűből és a zsályából nem kell sok – kb. fél-fél teáskanál. Pirítsd addig, amíg minden nedvesség elpárolog belőlük és a hagyma üveges nem lesz.


Zsírjára pirított göngyölt karaj töltelék

Adj hozzá 100 gramm aprított diót (50 g marad majd a külsejére). Pirítsd még pár percig az egészet, időnként megkeverve.

Ha kész, a tölteléket vedd le a tűzről és hagyd kihűlni.

Közben melegítsd elő a sütőt 180 fokra, és vegyél elő egy mélyebb tepsit vagy tűzálló tálat, amiben a húst fogod sütni.

A hús előkészítéséhez legelőször szárítgasd meg konyhai papírtörlővel vagy egy konyharuhával. Én leszedtem a karaj hártyáit, de ha nem zavar, akkor rajta hagyhatod.

Egy vágódeszkán egy éles késsel vágd be az aljától kb. egy cm magasságra hosszában. Vezesd végig a kést, de figyelj arra, hogy ne vágd át teljesen a karajt. Forgasd át, és vágd tovább, gyakorlatilag kb. 1 cm vastaggá kiterítve a húst.

Egy klopfoló segítségével klopfold ki, hogy egyenletes vastagságú legyen mindenhol. Fontos, hogy itt nem az a lényeg, hogy elvékonyítsd a húst – az 1 cm-es vastagság vagy akár még egy kicsit több is teljesen rendben van. Azért klopfold, hogy a vágáskor maradt vastagabb részek is azonos vastagságúak legyenek, és így egyenletesen tudjon átsülni a hús.

Sózd és borsozd a hús mindkét oldalát. Mivel nagyságrendileg 1 kg húsról van szó, ezért sok fűszert felvesz. De persze itt is igaz, hogy egyrészt ez ízléstől függ, másrészt utána még lehet sózni, de elvenni belőle már nem. Keverj a töltelékbe egy db nyers tojássárgáját. Erre azért van szükség, hogy egyben tartsa sülés után, és szépen szeletelhető legyen a göngyölt karaj.

Terítsd szét a tölteléket egyenletes vastagságban a karajon.

Egyik oldaláról indulva göngyöld fel a karajt, szorosan tekerve, és ügyelve arra, hogy a töltelék benne maradjon. Most jön a hús kötözése. Ha ebben még nem vagy gyakorlott, semmi gond. A recept alatt beteszek egy videót, ami bár angolul van, de nagyon könnyen megérthető belőle a göngyölt karaj kötözése.

Egy vágódeszkán vagy munkapulton terítsd szét a maradék aprított diót, és szórd meg bőven frissen őrölt borssal. Forgasd bele a húst, nyomkodd bele a diódarabokat, hogy rajta maradjanak.

Egy nagyobb serpenyőben, vagy már abban a tepsiben, amiben sütni fogod, a tűzhelyen süsd elő a karajtekercset. Minden oldalát 1-2 percig süsd (a széleit is), hogy megbarnuljon.

Tedd egy tepsibe, önts alá egy kevés vizet (kb. fél dl), és vágd a tetejére a vajat néhány darabban. Takard le alufóliával, és süsd először 30 percig.

Fél óra után vedd le a fóliát, és süsd további 50 percig. Néha locsold meg a saját szaftjával, és ha esetleg teljesen zsírjára sülne, akkor önts alá egy kevés vizet.

Ha kész, akkor vedd ki a sütőből, és 10 percig pihentesd. Vedd le róla a kötözőzsinórt, és szeleteled fel.

---------------------------------
Segítség: A hús kötözése - https://youtu.be/UcgMtjtkeSg

---------------------------------





Honlapunkat folyamatosan frissítjük.

A kínálatunk folyamatosan bővül, érdemes gyakran visszatérni.


Facebookon is minden a falusi turizmusról

www.facebook.com/falusiturizmus/
Friss hírek, újdonságok, érdekességek

https://www.facebook.com/falutur/
A falutur.hu Facebook oldala

Nagy Szálláskatalógus a Facén

Magyarországi szállások gyűjteménye (magánszállások, panziók, hotelek)






Googlekeresés a falutur.hu honlapcsalád oldalain