Tepsis karaj variációk
Tepsis karaj
2 kg burgonya
750 g hagyma
1,2 kg répa
1 kg sertéskaraj csont nélkül, szeletelve (11-12 szelet)
450 g tejföl
4 gerezd fokhagyma
Só, bors, szerecsendió
Liszt
Melegítsd be a sütőt 200 fokra.
Készítsd elő a zöldségeket: szeleteld fel vékonyan a krumplit, kicsit vastagabban a hagymát, és vágd negyedekbe a répát.
Egy nagyobb serpenyőben pirítsd elő a krumplit: 1-1 evőkanál olajon vagy zsíron egy adagot, ami befér a serpenyőbe.
Pirítsd át a répát, 1-2 perc alatt egy kevés zsiradékon.
A hagymát is pirítsd elő egy kevés zsiradékon, amíg szétesik.
Tedd a zöldségeket egy tepsibe, forgasd át őket. Sózd meg alaposan, ízlés szerint.
A húst nagyon enyhén klopfold ki, sózd és borsozd ízlés szerint, és forgasd lisztbe.
Kevés zsiradékon a karajszeleteket is süsd elő, 3-3 percig mindkét oldalán.
Tedd az elősütött karajt a tepsibe, a zöldségek tetejére.
Keverd össze a tejfölt, a szétnyomott vagy reszelt fokhagymát, sót, borsot és szerecsendiót.
Kend a fokhagymás tejfölt a húsok tetejére.
Fólia alatt süsd 60 percig, aztán fólia nélkül még 15 percig.
---------------------------------
Szatmári tepsis hús
14 db közepes burgonya
8 szelet karaj, (vagy 4 szelet nagyobb karaj félbevágva)
1,5 szelet húsos füstölt szalonna
3 ek étolaj
2 db közepes vöröshagyma
2 db paprika
2 db paradicsom
1/4 csokor petrezselyemzöld
ízlés szerint só, őrölt fekete bors, őrölt pirospaprika 3 dl tejföl
1 púpozott evőkanál liszt
A burgonyát héjában megfőzöm, langyosan megpucolom. A szalonnát felkockázom, az olajon megsütöm. A szalonna zsírjából 2 evőkanálnyit a hőálló tálba locsolom, felében kisütöm a kiklopfolt, sózott-borsozott, lisztben megforgatott karajszeleteket. Az zsír másik felében megdinsztelek 1 fej felkockázott vöröshagymát, megszórom pirospaprikával, majd bekeverem a tejfölből és a lisztből készült habarással. Sóval-borssal ízesítem a szaftot.
A maradék hagymát, a paprikát, paradicsomot és a petrezselyemzöldet felaprítom, összekeverem a kisütött szalonnával. A burgonya felét felkarikázom, négy kupacot teszek belőle a hőálló tálba. Tetejükre egy-egy hússzeletet helyezek, a zöldséges ragu 2/3-át elosztom a húsokon, tetejükre teszem a maradék 4 szelet húst, és ráreszelem a kupacokra a maradék burgonyát. A zöldségeket ragu maradékát belekeverem a tejfölös szaftba, és a reszelt burgonya tetejére locsolom.
200°C-os sütőben szép aranyos színűre sütöm.
---------------------------------
Honlapunkat folyamatosan frissítjük.
A kínálatunk folyamatosan bővül, érdemes gyakran visszatérni.
Facebookon is minden a falusi turizmusról
www.facebook.com/falusiturizmus/
Friss hírek, újdonságok, érdekességek
https://www.facebook.com/falutur/
A falutur.hu Facebook oldala
Magyarországi szállások gyűjteménye (magánszállások, panziók, hotelek)
keresés a falutur.hu honlapcsalád oldalain