Karaj, szüzérmés receptek
Szűzérmék mézes-vajas almával 2 adag
1 db szűzérme (cca 0,5 kg)
4 db alma
2 ek vaj
2 ek méz
Ízlés szerint fokhagyma, só, bors
A húst sóval, borssal, fokhagymával fűszerezzük és állni hagyjuk 1-2 órát.
Zsiradékon hirtelen megpirítjuk, majd félre tesszük.
2 db almát (személyenként 1 alma) apróra vágunk és elkezdjük párolni a visszamaradt zsíradékba. Visszatesszük a húst, és kevés vízzel felöntjük, puhára főzzük.
Egy serpenyőbe teszünk fele-fele arányban vajat és mézet. Karikákra vágjuk a másik 2 almát (személyenként 1 alma itt is), és 2-3 percig pároljuk a mézes vajban.
Amikor már kellően puha a hús, az almakarikákra szedjük, és fogyaszthatjuk is.
---------------------------------
Göngyölt szűzérme petrezselymes-tejszínes mártásban, krumpli gancával 2 adag
60 dkg sertés szűzérme, esetleg karaj
8 db szeletelt bacon
3-4 evőkanál étolaj
5 dkg vaj
2 dl főzőtejszín
ízlés szerint bors, só
1 csokor petrezselyemzöld
Gancához:
60 dkg tisztított burgonya
30 dkg liszt
1 db tojás
ízlés szerint só, bors szükség szerint 1 pohárba étolaj a ganca formázásához
A húst egyforma, hüvelykujjnyi vastag szeletekre vágjuk. (Személyenként 4 db-ot számolok.) Sózzuk, borsozzuk. A bacon szeleteket félbevágjuk és mindegyik hússzeletet becsomagoljuk, majd fogvájóval összetűzzük.
Az olajat a vajjal felolvasztjuk egy serpenyőben és amikor jól felmelegedett, belerakosgatjuk a göngyölt húsokat. Lefedjük és amint sülni kezd, kisebb lángra vesszük. Nem kell sok, amint megpirul a szalonna, megfordítjuk, hogy a másik fele is szép pirosra süljön.
Ekkor kiszedjük a serpenyőből a húsokat és a csokor petrezselyemzöldet, melyet összeaprítottunk, a vajba dobjuk. Pár pillanatig kevergetjük, majd ráöntjük a tejszínt. Összeforraljuk. A húsokat visszahelyezzük a forró mártásba.
Elkészítjük a gancát. A burgonyákat meghámozom, kockákra vágom, és sós vízben puhára főzöm. A levét elteszem egy tálba, mert később szükségem lesz rá. A burgonyákat összetöröm, visszateszem a tűzre és a levét folyamatosan visszaadagolom rá. Közben lisztet szórok hozzá, folyamatosan kevergetem, nehogy összecsomósodjon. Addig főzöm, amíg sűrű masszát nem kapok. Ha kihűlt, teszek bele egy tojást, jól elkeverem és félrerakom. Egy tepsit kiolajozok, beleszaggatom a gancákat és forró sütőben átsütöm.
Tálalásnál a tányérra rakott göngyölt szűzérmék mellé teszünk a ganca-galuskákból, leöntjük a petrezselymes-tejszínes mártással, díszítjük és asztalra adjuk.
---------------------------------
Baconbe göngyölt szűzérme sajttal és hagymával 3 adag
80 dkg szűzérme
20 dkg prágai sonka
20 dkg trappista sajt
ízlés szerint só, bors. Provence fűszerkeverék, fokhagyma
1 fej lilahagyma
40 dkg bacon
A húst megmosom, fe lvágom karikákra, majd az ujjammal lelapítom, sózom, borsozom. A sajtot felszeleteljük, a hagymát is karikára vágjuk. De vigyázzunk, ne sózzuk meg annyira,hisz a bacon is sós!
Az őzgerinc formát kirakom a bacon szalonnával (úgy hogy majd átérje a húst). Majd berakom a szűzérmét, utána a sajtot a sonkát és a hagymát. Majd így járok el a többivel is.
Miután ezzel megvagyunk. Az egészre rászórok egy kis Provence fűszerkeveréket. A Bacont rátekerjük a húsra. A fokhagymákat mellé tesszük.
Lefedjük alufóliával, majd 180 C fokon készre sütjük.
---------------------------------
Tejszínes, fokhagymás szűzérme 3-4 adag
60 dkg szűzpecsenye
400 ml tejszín
ízlés szerint só, bors, fokhagyma
szükség szerint étolaj
5-10 dkg sajt
A szűzpecsenyét felszeleteltem és a két tenyerem között kicsit kilapogattam. Egy sütőtálba kicsi olajat öntöttem és beleterítettem az érméket. Sóval, borssal ízesítettem.
A tejszínt (ízlés szerint lehet kevesebb is) picit sóztam és 6 gerezd zúzott fokhagymát adtam hozzá. Ezt ráöntöttem a húsra. Alufólia alatt kb. 30 percig sütöttem.
Amikor kész lett a husi, nekem pici levet eresztett, így fólia nélkül még picit sütöttem. Miután elpárolgott a felesleges folyadék, reszelt sajttal megszórtam és rápirítottam.
---------------------------------
Pirított sertésérmék magyarosan (lecsós) 6 adag
1400 g sertés szűzpecsenye
80 g finomliszt
50 g sertészsír (a hús sütéséhez)
200 g vöröshagyma
500 g zöldpaprika
300 g paradicsom
2 teáskanál só
20 g fűszerpaprika
A szűzpecsenyét vékony szeletekre vágjuk, majd kiklopfoljuk, és sózzuk. Lisztbe forgatjuk, és kevés zsíron kisütjük őket.
A visszamaradt zsíron megpirítjuk a hagyma felét, majd fűszerpaprikával szórjuk meg, ügyelve rá, hogy a paprika ne égjen meg. Az érméket visszahelyezzük a pörköltlébe.
A megmaradt hagymából, a paprikából és a paradicsomból lecsót készítünk. Fontos, hogy ne pároljuk sokáig, maradjanak egyben a zöldségek.
A lecsót hozzáadjuk a pörköltlében lévő érmékhez, majd összeforraljuk.
Az érméket kiemeljük. A lecsót sózzuk, esetleg borsozzuk.
Pirított burgonyát készítünk. A krumplit héjában félig megfőzzük, majd kihűtjük. Meghámozzuk, karikákra vágjuk, és bő zsírban kisütjük.
A lecsót összekeverjük a burgonyával.
Tálaláskor a lecsós, pirított burgonyára helyezzük az érméket. Tetejükre tehetünk pár szelet hegyes erős paprikát.
---------------------------------
Fokhagymás, tejfölös szűzérmék spagettivel
60 dkg sertésszűzpecsenye,
5 szelet húsos szalonna (sliced bacon),
3 evőkanál olaj,
1 kiskanál só, 4-6 gerezd fokhagyma (a nagyságától függően),
1 mokkáskanál őrölt fekete bors,
5 dl tejföl
A körethez:
30 dkg teljes őrlésű lisztből készített barna spagetti (lehet hagyományos spagetti is, de a barna egészségesebb, és a fehér mártás is jobban mutat rajta),
só,
3 dkg vaj
1. A szűzpecsenyét lehártyázzuk, azaz a tetején húzódó vékony fehér hártyát kiskéssel levágjuk róla. 3-5 dekás érmékre vágjuk, kissé kiverjük.
2. A szalonnát apró (3-4 milliméteres) kockákra vágjuk, az olajat ráöntve félig kisütjük, majd a hússzeleteket rárakjuk. Oldalanként 2-3 percig sütjük, megsózzuk, a zúzott fokhagymával és a borssal fűszerezzük. A tejföllel dúsítjuk, 2-3 percig forraljuk.
3. A spagettit enyhén sózott, forrásban lévő vízben megfőzzük, leszűrjük, a vajat beledobjuk, s ha elolvadt, összeforgatjuk. Ezt kínáljuk köretként a tejfölös, fokhagymás pecsenyéhez.
---------------------------------
Honlapunkat folyamatosan frissítjük.
A kínálatunk folyamatosan bővül, érdemes gyakran visszatérni.
Facebookon is minden a falusi turizmusról
www.facebook.com/falusiturizmus/
Friss hírek, újdonságok, érdekességek
https://www.facebook.com/falutur/
A falutur.hu Facebook oldala
Magyarországi szállások gyűjteménye (magánszállások, panziók, hotelek)
keresés a falutur.hu honlapcsalád oldalain