Húsos étel receptek, sertéskaraj

Joghurtos karaj variációk


Joghurtos sertéskaraj sütőtökkel

5 szelet sertés karaj
2-3 nagyobb gerezd fokhagyma
3 dl joghurt
1/2 dl olívaolaj
só, örölt színes bors
1 csapott tk majoranna
5 szelet sütőtök

A húsokat kikopfoljuk, majd a széleit bevagdossuk (hogy ne pöndörödjenek fel sütéskor) Sózzuk, borsozzuk őket. A fokhagymát összezúzzuk vagy egészen apróra daraboljuk és összekeverjük a hússal. Ráöntjük a joghurtot és hozzáadjuk a majorannát is. Jól összekeverjük őket, maj egy pár órá vagy ha van időnk előző este elkészíteni, akkor egész éjszakára a hűtőbe tesszük pácolódni.

Elővesszük a húsokat a hűtőből és egy kevés olajon megsütjük mindkét odalukat hirtelen, hogy kérget kapjanak. Érdemes a fokhagymától megszabadítani őket, hogy meg ne égjenek, de ne dobjuk ki őket. Ha kérget kaptak a husik, akkor egy nagyobb tepsibe tesszük őket egy pici olajat öntve alájuk és kb fél dl vizet is. A visszamarad joghurtos-fokhagymás pácot rákenjük a húsokra és alufóliával lefedve, 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük őket.

Ha már nagyjából megpuhult a hús, akkor melléjük tesszük a kb 1 centis szeletekre vágott sütőtököt is és tovább sütjük a fólia alatt. Ha teljesen megpuhult a hús és a sütőtök is, akkor levesszük róluk a fóliát és kicsit megpirítjuk őket. A burgonyás süőtökös tojáspogácsával tálaljuk.

---------------------------------
Mustáros páccal, szalonnás

1.5 kg sertéskaraj (csont nélküli)
150 g szalonna - kolozsvári (füstölt)
2 db virsli

A joghurtos páchoz
200 ml joghurt - natúr
50 ml olívaolaj
1 evőkanál mustár
1 evőkanál Piros Arany - csemege
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál Worcester szósz
só, bors - fekete (tört)
köménymag (őrölt)
3 szál rozmaring (friss)
3 szál kakukkfű (friss, vagy szárított)
zsálya

Egy kisebb méretű tálba keverem össze az alapanyagokat. Joghurt az alapja, ehhez adom hozzá, a többi hozzávalót, a fokhagymát összetörve, a fűszernövényeket felaprítva.

A húst szeletelem, megmosom, majd felitatom egy papírtörlővel, ezután sózóm, borsozom. Egy jénai tál aljára 3 evőkanál joghurtos szószt terítek, erre teszem a hús szeletet, melyre megint szószt kenek. Ezt a műveletet addig ismétlem, amíg a hozzávalók tartanak, a tetejére szósz kerüljön és így mehet a hűtőbe érni.

Közben a szalonnát szeletelem, és zsírjára sütöm, ehhez adom hozzá a karikára vágott virsliket. 1 dl joghurtban elkeverek 1 kis kanál lisztet, amit a szalonnához adok, végül felöntöm 2 dl vízzel.

A hús szeleteket tepsire terítem, majd ráöntöm a szalonnás keveréket. Alufóliával letakarom, és a sütőbe tolva, 190 C fokon 20 perc alatt elkészül. A fóliát levéve, még 10 perc alatt pirosra pirítom. Köretnek tarhonya, rizs, nokedli illik hozzá.

---------------------------------
Köretes

1 nagyobb kicsontozott, 150-200 dkg-os karaj
1 doboz joghurt
10 dkg sajt
1 nagyobb fej hagyma
10 dkg húsos füstölt szalonna
ízlés szerint frissen őrölt bors, só

A körethez:
1 kiskanál étkezési keményítő
1 kiskanál chiliszósz
1 kiskanál balzsamecet
1 kiskanál szójaszósz
1 fej hagyma
3 szem sárgabarack
1 db pritamin paprika
1 kisebb cukkini
20 dkg gomba
3 szál sárgarépa
2 evőkanál zsiradék
1 kiskanál kristálycukor vagy 1 kiskanál méz néhány gerezd fokhagyma

1. Kisütöttem a natúrszeleteket, tepsibe rétegeztem.

2. Kapott a maradék zsíron megdinsztelt két marék füstölt szalonna kockát, hagymát és sajtot, egy joghurtot (mert kevésbé hizlal, mint a tejföl), kis fűszert és zuh, be a sütőbe. Pénteken megsütöttem, szombaton csak át kellett forrósítanom a sütőben.

3. Ja, a képen szecsuáni jellegű zöldséges édes-savanyú a köret: gomba, répa, cukkini, pritaminpaprika, sárgabarack,hagyma, fokhagyma készült a nálam szokásos módon, szójaszósszal, balzsamecettel, méz helyett most cukorral, chiliszósszal, keményítővel.

---------------------------------
Sajtos, pácolt

5-6 szelet karaj

A páchoz:

1 kis pohár joghurt
1 teáskanál kakukkfű
bors
1 teáskanál ételízesítő
kevés olaj
fokhagyma

A sütéshez:
annyi szelet sajt, amennyi a hús

A hússzeleteket kiklopfolom nagyon kevés sóval. A pác hozzávalóit összekeverem, beleforgatom a húst, és egy műanyag edénybe teszem, lezárom, és 1 éjszakát a hűtőben érlelem.

Kevés olajon hirtelen megsütöm a hússzeletek mindkét oldalát. Egy tepsit alufóliával kibélelek, megkenem olajjal, belefektetem az elősütött hússzeleteket, a megmaradt páclevet a húsokra kenem, majd minden szeletet befedek sajt tal. Kb. 30 percig fólia alatt sütöm forró sütőben, majd fólia nélkül néhány perc alatt rápirítom a sajtot.

Én párolt zöldséget csináltam mellé, de bármilyen körettel tálalható.

---------------------------------
Sültkrumplis karaj

6 szelet sertéskaraj
1 nagy doboz natúr joghurt
1 dl olaj
6 nagy gerezd fokhagyma
só, törött színesbors
1 teáskanál majoranna

előfőzött burgonya (tetszőleges formára szeletelve)
sültburgonya fűszersó
kevés olaj

A húsokat megmossuk, szárazra töröljük.

A fokhagymát fokhagymanyomón áttörjük és a joghurttal, az olajjal és a fűszerekkel összekeverjük. A húsokat megforgatjuk a pácban és letakarva egy éjszakára is hűtőbe tesszük.

Sütéskor egy tepsibe rakjuk a húsokat, fél dl vizet öntünk alá és fólia alatt 150 fokon megsütjük. A vége felé levesszük az alufóliát, hogy pirosra süljenek a húsok.

Amíg a hús sül, addig a félig megfőtt burgonyát leszűrjük és a fűszersóval összekeverjük. Teflon bevonatos serpenyőben kevés olajat hevítünk, majd a burgonyákat megsütjük.

Joghurtos-uborkasalátát kínálunk hozzá.

---------------------------------





Honlapunkat folyamatosan frissítjük.

A kínálatunk folyamatosan bővül, érdemes gyakran visszatérni.


Facebookon is minden a falusi turizmusról

www.facebook.com/falusiturizmus/
Friss hírek, újdonságok, érdekességek

https://www.facebook.com/falutur/
A falutur.hu Facebook oldala

Nagy Szálláskatalógus a Facén

Magyarországi szállások gyűjteménye (magánszállások, panziók, hotelek)






Googlekeresés a falutur.hu honlapcsalád oldalain