Almás karaj variációk
80 dkg sertés rövidkaraj (vagy comb)
8 nagy db alma
4 evőkanál finomliszt
1.5 dl napraforgó olaj
3 dl tejföl
15 dkg füstölt sajt (reszelt)
1 dl víz
1 teáskanál só
1 kk szerecsendió (őrölt)
A vékonyra szeletelt húsokat megforgatjuk a szerecsendióval, pici sóval összekevert lisztben, majd az olajon elősütjük.
Egy tepsibe rakosgatjuk, majd a húsokra egyenletesen ráterítjük a megpucolt, felkarikázott almát.
A serpenyőben maradt olajon megpirítjuk a maradék fűszeres lisztet, a tűzről lehúzva gyorsan belekeverjük a tejfölt és a vizet.
A mártást az almák tetején egyenletesen szétterítjük, majd megszórjuk reszelt sajttal.
Fólia alatt kb. 30 percig sütjük.
---------------------------------
Tárkonyos 2 adag
2 db nagyobb szelet sertéskaraj
3 db közepes burgonya
1 db kisebb alma
ízlés szerint só
2-3 csipet morzsolt tárkony
2 csipet zsemlemorzsa
szükség szerint zsiradék
A húst kiklopfoljuk, sózzuk, beszórjuk a tárkonnyal. A burgonyát meghámozzuk, enyhén sós vízben, egészben félpuhára főzzük.
A zsiradékot felforrósítjuk, a hússzeleteket elősütjük. A kihűlt burgonyát felkarikázzuk.
A visszamaradt zsiradékot egy tepsibe öntjük, ráterítjük a burgonyát, ráhelyezzük a hússzeleteket. A hámozott, cikkekre vágott almát is rátesszük, kis zsemlemorzsával megszórjuk (felszívja az alma nedvességét). 180°-on addig sütjük, míg a burgonya kissé megpirul.
---------------------------------
Rozmaringos 2-3 adag
5 szelet karaj
1 fej vöröshagyma
1 db nagy gála alma
1 tk fokhagyma granulátum
ízlés szerint só malom, bors malom (oldalanként 1-2 tekerés)
1 tk szárított rozmaring
1 tk szárított kakukkfű
1 tk szárított petrezselyem
Előkészítem a hozzávalókat. Előmelegítettem a sütőt 180 C fokra, alsó-felső sütési funkcióra állítottam. A hús már le volt szeletelve, mert előző nap nem fért a tepsibe a többi mellé. Kiklopfoltam, sóztam, borsoztam, mindkét oldalát a husiknak és megszórtam a felsorolt zöldfűszerekkel és a fokhagyma granulátummal. Kiolajozott jénaiba fektettem a husikat. Almát gerezdekre vágtam, hagymát felszeleteltem.
Az almagerezdeket és a hagymaszeleteket felváltva a husik köré raktam, öntöttem alá 1, 5 dl vizet, lefóliáztam, betoltam a sütőbe. Fólia alatt 80 percet sütöttem, majd fóliát levéve a fennmaradó időben pirosra sütöttem, közben a szafttal néhányszor meglocsoltam. Köretnek rizst készítettem mellé.
---------------------------------
Baconnel és kéksajttal töltött
2 kg karaj
ízlés szerint só, bors
200 g bacon
4 szál újhagyma
2 db alma
3 gerezd fokhagyma
300 g kéksajt
szükség szerint étolaj
ízlés szerint friss rozmaring
A karajt két ujjnyi vastagra szeljük, majd kis zsebeket vágunk bele. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Félretesszük, míg elkészítjük a tölteléket.
Feldaraboljuk a megmosott újhagymát, a megtisztított almát, a bacont kockára vágjuk.
Kevés olajon süssük a bacont, majd mikor szép pirosra sül, adjuk hozzá az újhagymát majd az almát. Pároljuk puhára. Ha elkészült, zárjuk el alatta a tűzhelyet.
Daraboljuk fel a kéksajtot, keverjük bele a baconos almába, majd adjuk hozzá a fokhagymát. Keverjük jól át.
Egy kanál segítségével töltsük be a húsokat, majd kevés forró olajon hirtelen süssük át mindkét oldalát. Tegyük egy tepsibe, majd pár szál friss rozmaringot tegyünk a tetejére. 200 fokra melegítsük fel a sütőt, és kb. 40 perc alatt süssük puhára. Közben locsolgathatjuk a levével, ellenőrizzük meg ne égjen. Ha szükséges fedjük be fóliával. Köretnek krokettet készítettem, de bármivel lehet fogyasztani.
---------------------------------
Párolt zöldségekkel és zelleres-almás burgonypürével, karamelizált almával
A zelleres-almás burgonypüréhez
4 db közepes burgonya
1 db kisebb zellergumó
1 db alma
3 dkg vaj
1/2 dl tej
1 dl tejszín
Ízlés szerint só
Csipetnyi őrölt szerecsendió
A párolt zöldségekhez
5 szál sárgarépa
1/2 brokkoli
2 dkg vaj
Csipetnyi só, bors
Karajhoz
1 kg csont nélküli karaj
2-3 gerezd fokhagyma
2-3 ág kakukkfű
1-2 ág borsikafű
1 teáskanál mustár
Só, bors
2-3 evőkanál olaj
A karamelizált almához
1 db alma
1 csapott evőkanál nádcukor
1 evőkanál citromlé (50%-os)
A zöldségeket és 1 almát meghámozunk, 1 cm-es kockákra vágjuk és enyhén sós vízben puhára főzzük. Amíg a püré alapja fő, felszeleteljük a lehártyázott karajt. 0,5 cm vastag szeleteket sózzuk, borsozzuk és elkészítjük a pácot. A fokhagymát lereszeljük, hozzá adjuk a finomra vágott fűszereket, a mustárt és az olajat. A páccal a húsok mindkét oldalát bekenjük és félretesszük.
A sárgarépát megpucoljuk és hosszú hasábokra vágjuk, a brokkolit kis rózsáira szedjük. Wokba vajat teszünk és magas lángon melegíteni kezdjük. A vajat sózzuk, borsozzuk, majd rátesszük a zöldségeket. Víz hozzáadása nélkül fedő alatt pároljuk gyakran kevergetve, rázogatva. 5-6 perc alatt félpuhára készítjük.
A püré zöldségeiről leöntjük a vizet, hozzáadjuk a vajat és krumplinyomóval összetörjük. Kóstolás után fűszerezzük, habverővel krémesre keverjük, miközben apránként hozzáadjuk a tejet és tejszínt.
A hússzeleteket mindkét oldalukon pirulás is sütjük (kb. 2-4 perc oldalanként) és tálalásig félretesszük. A karameizált almához apró kockákra vágjuk a meghámozott almát. Megszórjuk cukorral és pirítani kezdjük. Amikor a cukor olvadni kezd, hozzáadjuk a citromlevet és összeforgatva átmelegítjük.
Tálaláskor a pürét a tányér aljába kanalazzuk, ráhelyezzük a párolt zöldségeket, majd rátesszük a hússzeleteket. A hús tetjére kanalazunk a karamelizált almából.
---------------------------------
Pirított sertéskaraj almaraguval párolt rizzsel, jégsalátával
60 dkg kicsontozott sertéskaraj
2-3 evőkanál étolaj
ízlés szerint só, fekete bors 2-3 dl 100% -os almalé
Az almaraguhoz:
2 db gyöngyhagyma vagy fejesedő újhagyma
50 dkg alma
4 dkg vaj
2-3 dl 100 % -os almalé
1 db húsleveskocka
A karajt kb. Kisujjnyi vastagon fölszeleteljük, kissé kiverjük. A megforrósított olajon hirtelen mindkét oldalát megpirítjuk, enyhén megsózzuk, megborsozzuk. Almalevet öntünk alá és lefedve, kis lángon kb. 20 percig pároljuk, közben ha kell, elfővő levét almalével pótoljuk.
Közben hagymát megtisztítjuk, és finomra aprítjuk.
Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk, húsát kb. 1, 5 centis kockákra vágjuk, a vajat egy magas peremű serpenyőben fölolvasztjuk, majd a hagymát és almát rádobjuk. Nagy lángon pár percig rázogatva pirítjuk, majd ráöntjük az almalevet és rámorzsoljuk a leveskockát.
Megkóstoljuk, ha kell kevés cukorral, sóval ízesítjük. Tálaláskor az almaragut a húsra halmozzuk. Párolt rizs és friss, ropogós jégsaláta illik köretnek hozzá.
---------------------------------
Almás, fokhagymás, mézes-mustáros tepsis hús 4 adag
3-3 szelet tarja-karaj
9 db krumpli
30-40 dkg alma
10 gerezd fokhagyma
1 fej nagy vöröshagyma
1 tk mustár
1 tk méz
ízlés szerint köménymag, kakukkfű, rozmaring, majoránna, só, borsikafű, kömény szükség szerint étolaj
A húst előző nap bepácolom étolaj, méz, mustár, rozmaring, kakukkfű, borsikafű, majoránna keverékébe.
A krumplit meghámozom, felkarikázom, a tepsibe rakom. Megszórom köménymaggal, rozmaringgal, kakukkfűvel. Az almát cikkekre vágom, a krumplira teszem. A hagymát karikákra szeletelem, a krumplira teszem. A fokhagymát megpucolom és mehet a többihez.
A husikat is ráfektetem. Letakarom alufóliával. A sütő aljára teszek kb. 2 dl vizet egy hőálló (szuflé) formába. 175 fokon légkeveréssel, letakarva kb. 30 percig sül, majd grillre állítom 250 fokon még 10 percig sül.
---------------------------------
Almával, hagymával sült sertésszelet 2 adag
4 szelet sertéskaraj
2 dl száraz fehér bor
2 db alma
2 ág rozmaring
2 fej lilahagyma
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál étolaj
ízlés szerint só, bors zsír a tepsi kikenéséhez, a hús elősütéséhez
Elkészítem a pácot, az olajat sóval, borssal, kevés rozmaringgal összekeverem, majd hozzáadom az apróra vágott vagy fokhagyma nyomón átnyomot fokhagymát.
A megmosott hús széleit kicsit bemetszem, majd klopfolom.
A hús mindkét oldalát bekenem a páccal, majd lefedve legalább 1-2 órára a hűtőszekrénybe teszem.
Pácolás után kevés zsíron mindkét oldalát két-két percig sütöm.
Közben megmosott almát cikkekre, a hagymát karikára vágom.
Az elősütött húsokat egy zsírral kikent tepsibe teszem. Mellé teszem a cikkekre vágott almát, a felkarikázott hagymát és a rozmaring ágakat. Meglocsolom kb. 1, 5 dl borral és alufóliával lefedve 200 fokra előmelegített sütőben kb. 45 percig sütöm. Félidőben rálocsolom a maradék bort, a fóliát visszarakom. 45 perc után leveszem a fóliát és anélkül sütöm, addig, amíg a teteje egy kicsit meg nem pirul.
Pirított burgonyával tálalom.
---------------------------------
8 nagy db alma
4 evőkanál finomliszt
1.5 dl napraforgó olaj
3 dl tejföl
15 dkg füstölt sajt (reszelt)
1 dl víz
1 teáskanál só
1 kk szerecsendió (őrölt)
A vékonyra szeletelt húsokat megforgatjuk a szerecsendióval, pici sóval összekevert lisztben, majd az olajon elősütjük.
Egy tepsibe rakosgatjuk, majd a húsokra egyenletesen ráterítjük a megpucolt, felkarikázott almát.
A serpenyőben maradt olajon megpirítjuk a maradék fűszeres lisztet, a tűzről lehúzva gyorsan belekeverjük a tejfölt és a vizet.
A mártást az almák tetején egyenletesen szétterítjük, majd megszórjuk reszelt sajttal.
Fólia alatt kb. 30 percig sütjük.
---------------------------------
Tárkonyos 2 adag
2 db nagyobb szelet sertéskaraj
3 db közepes burgonya
1 db kisebb alma
ízlés szerint só
2-3 csipet morzsolt tárkony
2 csipet zsemlemorzsa
szükség szerint zsiradék
A húst kiklopfoljuk, sózzuk, beszórjuk a tárkonnyal. A burgonyát meghámozzuk, enyhén sós vízben, egészben félpuhára főzzük.
A zsiradékot felforrósítjuk, a hússzeleteket elősütjük. A kihűlt burgonyát felkarikázzuk.
A visszamaradt zsiradékot egy tepsibe öntjük, ráterítjük a burgonyát, ráhelyezzük a hússzeleteket. A hámozott, cikkekre vágott almát is rátesszük, kis zsemlemorzsával megszórjuk (felszívja az alma nedvességét). 180°-on addig sütjük, míg a burgonya kissé megpirul.
---------------------------------
Rozmaringos 2-3 adag
5 szelet karaj
1 fej vöröshagyma
1 db nagy gála alma
1 tk fokhagyma granulátum
ízlés szerint só malom, bors malom (oldalanként 1-2 tekerés)
1 tk szárított rozmaring
1 tk szárított kakukkfű
1 tk szárított petrezselyem
Előkészítem a hozzávalókat. Előmelegítettem a sütőt 180 C fokra, alsó-felső sütési funkcióra állítottam. A hús már le volt szeletelve, mert előző nap nem fért a tepsibe a többi mellé. Kiklopfoltam, sóztam, borsoztam, mindkét oldalát a husiknak és megszórtam a felsorolt zöldfűszerekkel és a fokhagyma granulátummal. Kiolajozott jénaiba fektettem a husikat. Almát gerezdekre vágtam, hagymát felszeleteltem.
Az almagerezdeket és a hagymaszeleteket felváltva a husik köré raktam, öntöttem alá 1, 5 dl vizet, lefóliáztam, betoltam a sütőbe. Fólia alatt 80 percet sütöttem, majd fóliát levéve a fennmaradó időben pirosra sütöttem, közben a szafttal néhányszor meglocsoltam. Köretnek rizst készítettem mellé.
---------------------------------
Baconnel és kéksajttal töltött
2 kg karaj
ízlés szerint só, bors
200 g bacon
4 szál újhagyma
2 db alma
3 gerezd fokhagyma
300 g kéksajt
szükség szerint étolaj
ízlés szerint friss rozmaring
A karajt két ujjnyi vastagra szeljük, majd kis zsebeket vágunk bele. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Félretesszük, míg elkészítjük a tölteléket.
Feldaraboljuk a megmosott újhagymát, a megtisztított almát, a bacont kockára vágjuk.
Kevés olajon süssük a bacont, majd mikor szép pirosra sül, adjuk hozzá az újhagymát majd az almát. Pároljuk puhára. Ha elkészült, zárjuk el alatta a tűzhelyet.
Daraboljuk fel a kéksajtot, keverjük bele a baconos almába, majd adjuk hozzá a fokhagymát. Keverjük jól át.
Egy kanál segítségével töltsük be a húsokat, majd kevés forró olajon hirtelen süssük át mindkét oldalát. Tegyük egy tepsibe, majd pár szál friss rozmaringot tegyünk a tetejére. 200 fokra melegítsük fel a sütőt, és kb. 40 perc alatt süssük puhára. Közben locsolgathatjuk a levével, ellenőrizzük meg ne égjen. Ha szükséges fedjük be fóliával. Köretnek krokettet készítettem, de bármivel lehet fogyasztani.
---------------------------------
Párolt zöldségekkel és zelleres-almás burgonypürével, karamelizált almával
A zelleres-almás burgonypüréhez
4 db közepes burgonya
1 db kisebb zellergumó
1 db alma
3 dkg vaj
1/2 dl tej
1 dl tejszín
Ízlés szerint só
Csipetnyi őrölt szerecsendió
A párolt zöldségekhez
5 szál sárgarépa
1/2 brokkoli
2 dkg vaj
Csipetnyi só, bors
Karajhoz
1 kg csont nélküli karaj
2-3 gerezd fokhagyma
2-3 ág kakukkfű
1-2 ág borsikafű
1 teáskanál mustár
Só, bors
2-3 evőkanál olaj
A karamelizált almához
1 db alma
1 csapott evőkanál nádcukor
1 evőkanál citromlé (50%-os)
A zöldségeket és 1 almát meghámozunk, 1 cm-es kockákra vágjuk és enyhén sós vízben puhára főzzük. Amíg a püré alapja fő, felszeleteljük a lehártyázott karajt. 0,5 cm vastag szeleteket sózzuk, borsozzuk és elkészítjük a pácot. A fokhagymát lereszeljük, hozzá adjuk a finomra vágott fűszereket, a mustárt és az olajat. A páccal a húsok mindkét oldalát bekenjük és félretesszük.
A sárgarépát megpucoljuk és hosszú hasábokra vágjuk, a brokkolit kis rózsáira szedjük. Wokba vajat teszünk és magas lángon melegíteni kezdjük. A vajat sózzuk, borsozzuk, majd rátesszük a zöldségeket. Víz hozzáadása nélkül fedő alatt pároljuk gyakran kevergetve, rázogatva. 5-6 perc alatt félpuhára készítjük.
A püré zöldségeiről leöntjük a vizet, hozzáadjuk a vajat és krumplinyomóval összetörjük. Kóstolás után fűszerezzük, habverővel krémesre keverjük, miközben apránként hozzáadjuk a tejet és tejszínt.
A hússzeleteket mindkét oldalukon pirulás is sütjük (kb. 2-4 perc oldalanként) és tálalásig félretesszük. A karameizált almához apró kockákra vágjuk a meghámozott almát. Megszórjuk cukorral és pirítani kezdjük. Amikor a cukor olvadni kezd, hozzáadjuk a citromlevet és összeforgatva átmelegítjük.
Tálaláskor a pürét a tányér aljába kanalazzuk, ráhelyezzük a párolt zöldségeket, majd rátesszük a hússzeleteket. A hús tetjére kanalazunk a karamelizált almából.
---------------------------------
Pirított sertéskaraj almaraguval párolt rizzsel, jégsalátával
60 dkg kicsontozott sertéskaraj
2-3 evőkanál étolaj
ízlés szerint só, fekete bors 2-3 dl 100% -os almalé
Az almaraguhoz:
2 db gyöngyhagyma vagy fejesedő újhagyma
50 dkg alma
4 dkg vaj
2-3 dl 100 % -os almalé
1 db húsleveskocka
A karajt kb. Kisujjnyi vastagon fölszeleteljük, kissé kiverjük. A megforrósított olajon hirtelen mindkét oldalát megpirítjuk, enyhén megsózzuk, megborsozzuk. Almalevet öntünk alá és lefedve, kis lángon kb. 20 percig pároljuk, közben ha kell, elfővő levét almalével pótoljuk.
Közben hagymát megtisztítjuk, és finomra aprítjuk.
Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk, húsát kb. 1, 5 centis kockákra vágjuk, a vajat egy magas peremű serpenyőben fölolvasztjuk, majd a hagymát és almát rádobjuk. Nagy lángon pár percig rázogatva pirítjuk, majd ráöntjük az almalevet és rámorzsoljuk a leveskockát.
Megkóstoljuk, ha kell kevés cukorral, sóval ízesítjük. Tálaláskor az almaragut a húsra halmozzuk. Párolt rizs és friss, ropogós jégsaláta illik köretnek hozzá.
---------------------------------
Almás, fokhagymás, mézes-mustáros tepsis hús 4 adag
3-3 szelet tarja-karaj
9 db krumpli
30-40 dkg alma
10 gerezd fokhagyma
1 fej nagy vöröshagyma
1 tk mustár
1 tk méz
ízlés szerint köménymag, kakukkfű, rozmaring, majoránna, só, borsikafű, kömény szükség szerint étolaj
A húst előző nap bepácolom étolaj, méz, mustár, rozmaring, kakukkfű, borsikafű, majoránna keverékébe.
A krumplit meghámozom, felkarikázom, a tepsibe rakom. Megszórom köménymaggal, rozmaringgal, kakukkfűvel. Az almát cikkekre vágom, a krumplira teszem. A hagymát karikákra szeletelem, a krumplira teszem. A fokhagymát megpucolom és mehet a többihez.
A husikat is ráfektetem. Letakarom alufóliával. A sütő aljára teszek kb. 2 dl vizet egy hőálló (szuflé) formába. 175 fokon légkeveréssel, letakarva kb. 30 percig sül, majd grillre állítom 250 fokon még 10 percig sül.
---------------------------------
Almával, hagymával sült sertésszelet 2 adag
4 szelet sertéskaraj
2 dl száraz fehér bor
2 db alma
2 ág rozmaring
2 fej lilahagyma
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál étolaj
ízlés szerint só, bors zsír a tepsi kikenéséhez, a hús elősütéséhez
Elkészítem a pácot, az olajat sóval, borssal, kevés rozmaringgal összekeverem, majd hozzáadom az apróra vágott vagy fokhagyma nyomón átnyomot fokhagymát.
A megmosott hús széleit kicsit bemetszem, majd klopfolom.
A hús mindkét oldalát bekenem a páccal, majd lefedve legalább 1-2 órára a hűtőszekrénybe teszem.
Pácolás után kevés zsíron mindkét oldalát két-két percig sütöm.
Közben megmosott almát cikkekre, a hagymát karikára vágom.
Az elősütött húsokat egy zsírral kikent tepsibe teszem. Mellé teszem a cikkekre vágott almát, a felkarikázott hagymát és a rozmaring ágakat. Meglocsolom kb. 1, 5 dl borral és alufóliával lefedve 200 fokra előmelegített sütőben kb. 45 percig sütöm. Félidőben rálocsolom a maradék bort, a fóliát visszarakom. 45 perc után leveszem a fóliát és anélkül sütöm, addig, amíg a teteje egy kicsit meg nem pirul.
Pirított burgonyával tálalom.
---------------------------------
Honlapunkat folyamatosan frissítjük.
A kínálatunk folyamatosan bővül, érdemes gyakran visszatérni.
Facebookon is minden a falusi turizmusról
www.facebook.com/falusiturizmus/
Friss hírek, újdonságok, érdekességek
https://www.facebook.com/falutur/
A falutur.hu Facebook oldala
Magyarországi szállások gyűjteménye (magánszállások, panziók, hotelek)
keresés a falutur.hu honlapcsalád oldalain