Húsos, hús nélküli ételek szőlővel
Sült csirke szőlővel és rozmaringgal
4 egész csirkemell, félbevágva
fél hagyma, apróra vágva
1 mogyoróhagyma, apróra vágva
1/2 csésze olívaolaj
só és őrölt fekete bors
1/4 csésze fehérbor
4 evőkanál apróra vágott rozmaring
4 evőkanál balzsamecet
2-3 csésze szőlő
fél citrom leve
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Miután hosszában félbevágtuk a csirkét, sózzuk és borsozzuk meg.
Melegítsük fel az olívaolaj 1/4-ét egy serpenyőben és pirítsuk meg rajta a hagymát és a mogyoróhagymát.
Adjuk hozzá a bort, a citromlevet, a rozmaringot és a szőlőt. Főzzük 4-5 percig közepes lángon, azután tegyük félre.
Egy másik serpenyőben melegítsük fel a maradék olajat és pirítsuk meg a csirkemellek mindkét oldalát. Csepegtessünk rá balzsamecetet sütés közben.
Béleljünk ki egy sütőedényt a szőlős keverék felével, helyezzük rá a csirkemelleket, azután öntsük a tetejére a maradék szőlős keveréket a levével együtt.
Süssük 25-30 percig.
---------------------------------
Aromás zöldségeket tovább fokozzuk a sült szőlővel
3 - 5 ek szőlőmagolaj
1 db kizsigerelt tanyasi/háztáji csirke
só, bors
2 tk római kömény
3 tk füstölt paprika
2 tk fokhagymapor
500 g „B” típusú krumpli
2 fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
2 - 3 ág kakukkfű
2 - 3 ág rozmaring
1 - 1 közepes fürt magnélküli fehér és piros szőlő
Előmelegítjük a sütőt 175 fokra, légkeverésen, és előveszünk egy nagy sütőtálat, aminek az aljára kb. 1 ek olajat öntünk. A csirkét szárazra töröljük, majd egy hosszú, vékony pengéjű késsel szétbontjuk. A mellre fektetve leválasztjuk a combokat, majd a hátra fektetve a mellet és a szárnyat. Az így megmaradt húsos vázat nem dobjuk ki, levesbe és alaplébe is a lehető legjobb alapanyag. A csirke részeit egyenletesen megszórjuk sóval és borssal, illetve a többi fűszerrel is.
A krumplit és a hagymát meghámozzuk és negyedekre vágjuk, a fokhagymagerezdeket kicsit megroppantjuk, és egy tálban 2-3 ek-nyi olajjal, sóval, borssal és a felaprított friss fűszerekkel átforgatjuk. Az előkészített tálba öntjük a zöldségeket, elosztjuk rajta a húst, majd kevés olajjal átforgatjuk a szőlőt is, és elosztjuk a zöldségek és a hús tetején. Sütőtől függően 55-65 percig sütjük.
---------------------------------
Édesburgonyás szőlő hús nélkül
4 édesburgonya
2 csésze szőlő, kimagozva
1 teáskanál szőlőmagolaj
egy csipet só, őrölt fekete bors
113 g kecskesajt
2 evőkanál méz
egy csipet fahéj és szerecsendió
Melegítsük elő a sütőt 176 fokra.
Egy villával szurkáljuk be az édesbugonyát, tekerjük alufóliába és süssük 45-60 percig.
Csomagoljuk ki, azután vágjuk be félig és tegyük félre.
Növeljük a sütő hőmérsékletét 230 fokra.
Öntsük egy tapadásmentes tepsibe a szőlőt, locsoljuk meg a szőlőmagolajjal, sózzuk, borsozzuk, majd forgassuk össze. Süssük 20-25 percig, azután hagyjuk kihűlni.
Amikor az édesburgonya kihűlt, egy kanállal szedjük ki a húsa egy részét, hogy beleférjen a töltelék.
A burgonyabelet dolgozzuk krémesre a kecskesajttal, a fahéjjal, a szerecsendióval, a sóval, a borssal és a mézzel.
Töltsük vissza a burgonyába, majd ha szükséges, melegítsünk rá a sütőben.
Tálaljuk a szőlővel megszórva.
---------------------------------
Tepsiben sült tarja almával, szőlővel, hagymával
70 dkg csont nélküli sertéstarja
2 közepes közepes vöröshagyma
2 közepes közepes alma
2 kisebb kisebb fürt szőlő (fehér és fekete vegyesen)
1 csokor friss zsálya (vagy 1 evőkanál szárított)
0.5 dl fehérbor
3 evőkanál zsír
só, bors
1 teáskanál koriandermag
Felszeleteljük a húst. Bedörzsöljük sóval, borssal, durvára tört korianderrel. Megmossuk, és héjastul felkarikázzuk az almát, a magházat kiszúrjuk. Meghámozzuk a vöröshagymát, keresztben felkarikázzuk. Kizsírozunk egy tepsit.
Belefektetünk egy szelet tarját, egyik oldalára egy szelet almát, a másikra egy szelet hagymát teszünk. Megint egy szelet hús következik, és így folytatjuk, amíg tartanak az alapanyagok. Beleszurkáljuk a zsályaleveleket (nem kell felaprítani, mert akkor túl eros lesz az íze).
Rálocsoljuk a bort, a maradék, megolvasztott zsírt, közé szórjuk a leszemezett szőlőt. Alufóliával lezárjuk, és 170 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Másfél-két óra múlva leszedjük róla a takarást, és ha szükséges, rápirítunk.
---------------------------------
Mustos-szőlős sertéskaraj
60 dkg sertés rövidkaraj
só ízlés szerint
10 dkg finomliszt
5 dkg vaj
4 dl must (vagy szőlőlé)
1 dl fehérbor (száraz)
50 dkg szőlő
A hússzeleteket besózzuk, megforgatjuk a lisztben. Kevés vajon mindkét felén megsütjük, félretesszük.
A serpenyőben maradt zsiradékra öntjük a bort és a mustot. Amikor felforrt, visszatesszük a karajt, hozzáadjuk a leszemezett szőlőt.
Fedő alatt 2-3 percig főzzük, és azonnal tálaljuk.
---------------------------------
Csirke felsőcomb szőlővel
4 ek olívaolaj
4 darab csirkecomb (felső)
2 fej vöröshagyma (kicsi)
4 gerezd fokhagyma
3 ág kakukkfű
1 tk rozmaring
1 tk római kömény
1 tk füstölt paprikapor
1 tk fokhagymapor
1 fürt piros szőlő
1 fürt fehér szőlő
ízlés szerint só, bors
Egy jénai vagy egyéb tűzálló tál aljára öntsünk 1-2 evőkanál olajat. A megtisztított és szárazra törölt csirkecombokat kicsit vagdossuk be, fektessük őket a tálba. Sózzuk, borsozzuk, szórjuk rá a többi fűszert is - a zöldfűszereket leszámítva.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A hagymát pucoljuk meg, negyedeljük fel. A fokhagymagerezdeket hagyjuk egészben, tegyük egy tálba a hagymával együtt, és egy kevés olajban, sóban és az apróra vágott kakukkfűben és rozmaringban forgassuk meg őket. Öntsük rá a húsra, majd szemezzük rá a szőlőt is.
---------------------------------
Csirke comb szőlővel
6 db csirkecomb
3 fürt szőlő
2 evőkanál olívaolaj
2 ág rozmaring
1 evőkanál citromlé
2 gerezd fokhagyma
0.5 teáskanál szárított kakukkfű
0.5 kávéskanál kömény
1 dl bor
só, bors
A csirkecombokat mosd meg, tisztítsd meg, és ízlés szerint szórd meg sóval, borssal. Az olívaolajat keverd össze a citromlével, a zúzott fokhagymával, a köménnyel, a kakukkfűvel, majd kend be vele a combokat, és fedd le.
Legalább két órára tedd a hűtőbe, de jobb, ha egész éjszaka hagyod pácolódni a húst.
Sütés előtt rendezd a combokat egy zsiradékkal kikent sütőedénybe, tedd melléjük a rozmaringot. Önts alájuk bort, és alufóliával lefedve told előmelegített sütőbe. Süsd 180 fokon körülbelül 50 percig. Félidőben rakd a tepsibe a megmosott szőlőt is. Amikor a combok puhák, vedd le a fóliát, és pirítsd meg.
A csirkecomb mustáros-citromos pácban sütve is fenséges fogás. A hús egyszerre lesz omlós és ropogós.
---------------------------------
Csirkemell szőlőmártásban
1 kg nagy szemű fehér szőlő
1 db finomra reszelt héja és leve
4 db kicsontozott csirkemell bőr nélkül, kb. 125 g/db
2 evőkanál olívaolaj
1 gerezd fokhagyma összezúzva
4 db mogyoróhagyma apróra vágva
1 evőkanál sima fehér liszt
4 evőkanál apróra vágott friss petrezselyem
só, fekete bors
Szedjük le a szőlőszemeket a fürtről, és tegyünk félre 200 g- ot. A többit rakjuk egy lábasba 3 evőkanál vízzel együtt. Fedjük le, és főzzük takaréklángon kb. 20 percig, amíg megpuhul, és a héja felhasad. Zúzzuk össze, hogy a leve kicsorogjon, és fedő alatt csendesen főzzük még 10 percig. Szűrjük le, és tartsunk meg 350 ml folyadékot.
Eközben forrázzuk le a félretett szőlőt, és hagyjuk állni 15 percig. Öntsük le róla a vizet, hámozzuk meg és vágjuk félbe, hogy kivehessük a magokat. Keverjük össze a citromlé felével.
Vágjuk a csirkemelleket 2,5 cm- es darabokra, majd sózzuk és borsozzuk meg. Hevítsünk olajat egy lábasban, közepes lángon. Tegyük bele a csirke felét, és süssük nagy lángon, amíg a csirke színt nem kap. Vegyük ki, és pirítsuk meg a maradék húst is, majd mindkét adagot tegyük félre.
Mérsékeljük a lángot, tegyük a lábasba a fokhagymát és a mogyoróhagymát. Pirítsuk kb. 3 percig. Szórjuk bele a lisztet, és kevergessük így még 1 percig, majd keverjük hozzá a citromreszeléket, a maradék citromlét és a szőlőfolyadékot. Forraljuk fel, és főzzük 2 percig.
Mérsékeljük a lángot, és tegyük vissza a csirkét a levével együtt a lábasba. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, és csendesen főzzük még 7 percig, amíg a csirke meg nem puhul, és a legvastagabb részén késsel megszúrva tiszta levet nem ereszt.
Tegyük bele a kettévágott szőlőszemeket, a szőlőlevet és az összevágott petrezselymet, és sózzuk, borsozzuk. Tálaljuk melegen, petrezselyemszálakkal díszítve.
---------------------------------
Honlapunkat folyamatosan frissítjük.
A kínálatunk folyamatosan bővül, érdemes gyakran visszatérni.
Facebookon is minden a falusi turizmusról
www.facebook.com/falusiturizmus/
Friss hírek, újdonságok, érdekességek
https://www.facebook.com/falutur/
A falutur.hu Facebook oldala
Magyarországi szállások gyűjteménye (magánszállások, panziók, hotelek)
keresés a falutur.hu honlapcsalád oldalain