Fözelékek fehérbabból
A főzelék alap:
Az előző este beáztatott babot hideg vízbe tedd fel főni
Add hozzá a füstölt húst, fokhagymát, babérlevelet, sózd meg
Fedő alatt főzd 1 órán keresztül
A főzelék sűrítése:
A vöröshagymát nagyon apró kockákra szeleteld fel
Keverd össze (én turmixoltam) a joghurttal, s a rozsliszttel
Lassú keverés közben sűrítsd be vele a főzeléket
Várd meg, amíg rottyan egyet
Felejtsük már el a rántást, a sűrítés
- saját anyagával - 30-40% turmixolva
- burgonyával - 1-2 szem apróra vágva a főzésnél
- zabkorpa, kukoricapehely, keményítő - a főzés végén kevés vízben feloldva
Ecet helyett citromos ízesítés
Áztató vizet nem kell kiönteni, sok ásványi anyagot és vitamint vesztünk
----------------
Fehérbabfőzelék fodroskelpesztóval
25 dkg fehérbab, egy éjszakára beáztatva,
5 gerezd fokhagyma,
1 hagyma,
2 babérlevél,
só, bors,
1 dl tejföl,
3 evőkanál ecet,
1 teáskanál méz.
Pesztó:
15 dkg fodroskel (vagy más zöld levél, pl. spenót),
1 gerezd fokhagyma,
2 dkg reszelt parmezán,
2 dkg dió,
1dl olívaolaj.
A beáztatott babot másnap kb. 1 óra alatt puhára főzzük, a főzővízbe babérlevelet, sót, borsot, egy hagymát és 5 gerezd megpucolt fokhagymát teszünk. Amikor megpuhult, kivesszük az egyharmadát, és a puha fokhagymával, a tejföllel, valamint kevés főzővízzel simára pürésítjük. (A hagymát, babért eltávolítjuk).
Visszaöntjük a pürét a lábasba a babhoz, majd az ecettel és mézzel beízesítjük.
A pesztóhoz az összes hozzávalót aprítógépben pürésítjük. Tálaláskor a babfőzelékre kanalazunk belőle.
----------------
Tejfölös-hagymás fehérbabfőzelék
50 dkg fehérbab
2 db babérlevél
2 gerezd fokhagyma
1 fej hagyma
2 dl tejföl
1 ek 10%-os ecet
só
ételízesítő
3ek liszt
1ek vaj
A beáztatott babot felteszem főni a babérlevéllel, sóval. Ha egyszer felforrt, leszűröm, így kevesebb lesz benne a keményítő. (Ha túl későn szűröd le, elvesznek az ízek!)
Felöntöm annyi vízzel, hogy épp ellepje, újra megfűszerezem.
Ha a bab puhára főtt, megdinsztelem a fokhagymát a vajon, rászórok 1 evőkanál lisztet, és világos rántást készítek. A babra öntöm, jól összekeverem.
A maradék lisztből és a tejfölből habarást készítek, ezt is beleöntöm. Hozzáadom az ecetet, és egyszer jól felforralom.
A hagymát pici kockákra vágom, és csak akkor szórom a főzelékbe, ha már kész.
----------------
Tárkonyos
450 g fejtett bab (nekem most mirelit volt itthon)
3 db babérlevél
1 tk tárkony
1 db vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 tk fekete bors
1 ek ecet
1 ek mangalica zsír (nagy)
1 ek napraforgó olaj
3 evőkanál finomliszt
1 ek fűszerpaprika (csapott)
2 dl tejföl
só ízlés szerint
A babot felöntjük annyi forró vízzel, hogy 1-2 ujjnyira ellepje, a babérlevéllel, sóval, és a tárkonnyal fedő alatt félpuhára főzzük.
Az olaj és zsír keverékén megfonnyasztjuk az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a lisztet. Egy kicsit megpirítjuk, majd a tűzhelyről félrehúzva a pirospaprikával elkeverjük.
A főzőléből 1 merőkanálnyit kiveszünk, majd a rántással elkeverjük, csak ezután tesszük a babhoz.
Borsozzuk, a fokhagymanyomón áttört fokhagymával és az ecettel ízesítjük. Készre főzzük.
A legvégén a tejfölt belekeverjük.
----------------
Füstölt húsos fehérbabfőzelék
60 dkg füstölt hús
50 dkg fehérbab
25 dkg tejföl
2 db babérlevél
1 fej vöröshagyma
1 evőkanál zsír
3 evőkanál liszt
1 teáskanál pirospaprika
1 késkegynyi kömény
ecet ízlés szerint
só, bors
Főzés előtti este a babot válogasd át, és áztasd hideg vízbe. Másnap egy lábasban tedd fel főni a húst és a babot. Ízesítsd babérlevéllel, vöröshagymával, köménnyel és borssal. Önts rá annyit vizet, hogy mindent jól ellepjen. Főzd körülbelül másfél órán át, amíg minden megpuhul.
A zsírt olvaszd fel, szórd hozzá a lisztet, és kevergesd addig, amíg elkezd pirulni. Rakd hozzá a zúzott fokhagymát, azzal is süsd egy kicsit, majd szórd hozzá a pirospaprikát, engedd fel hideg vízzel, és csorgasd a babhoz. Közben folyamatosan kevergesd, hogy ne legyen csomós. Forrald össze 10 perc alatt.
Tálaláskor keverj hozzá tejfölt és ecetet.
----------------
Csirke raguval
2 közepes fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
2 fehérbab konzerv
4 babérlevél
2 szál friss rozmaring
oregánó
2 ek étolaj
A raguhoz
4 csirke felsőcomb
1 egész csirke mell
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
kis konzerv sűrített paradicsom
2 ek étolaj
1,5 dl laktózmentes tejszín
friss kakukkfű
tejföl a tálaláshoz
Kezdjük a babfőzelékkel: kevés étolajon fonnyasszuk meg az apróra vágott hagymát, fokhagymát. Adjuk hozzá a konzerv babokat és a fűszernövényeket, sózzuk ízlés szerint, majd alacsony lángon néha átkavarva főzzük 30 percig.
Közben egy másik fazékban hevítsünk étolajat, és pirítsuk le az apróra vágott hagymát, fokhagymát a húshoz.
Mielőtt színt kapna a hagyma, adjuk hozzá a húsokat is. A csirkemelleket 4-5 centis darabra vágva, a felsőcombokat egészben. Néha kavarva pirítsuk pár percig, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Sózzuk ízlés szerint. Keverjük bele a paradicsompürét és a tejszínt. Fedjük le, és alacsony lángon főzzük készre 30 perc alatt. Ha túl híg, sűrítsük a kívánt állagúra!
Tálaljuk kevés friss kakukkfűvel a forró babfőzeléket és a ragut!
----------------
Tejszínes
200 g főzőtejszín
500 g száraz fehérbab
1 fej hagyma lereszelve
4 gerezd fokhagyma
néhány babérlevél
kevés borsikafű (csombor)
nagyon kevés lestyán levél
1 csapott evőkanál liszt a habaráshoz
kevés almaecet
ízlés szerint só és őrölt bors
Sós vízben feltesszük a babot főni a babérlevelekkel és a fokhagymával. Kevés almaecetet is adunk hozzá. A csombort (borsikafű) szárastól beletesszük a főzőlébe, de mielőtt behabarnánk kivesszük a babérlevelekkel együtt.
Mikor a bab megpuhult lereszelem a hagymát és a liszttel, a főzőtejszínnel együtt jól összekeverjük. A lestyánt apróra vágjuk. A csomborral és a lestyánnal is óvatosan bánj, mert mindkettő erőteljes fűszer! A csombor viszont a bab puffasztó hatását semlegesíti és kellemes ízt ad az ételnek.
A kikevert tejszínes masszával behabarjuk a főzeléket. Ismét felforraljuk, majd készre főzzük. Ha szükséges utánízesítjük.
Az előre elkészített feltéttel tálalhatjuk a főzeléket.
----------------
Kolbásszal
25 dkg fehérbab
1 szál csípős parasztkolbász
1 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 db babérlevél
napraforgó olaj
őrölt fekete bors, pirospaprika
csombor (borsikafű)
1 ek liszt
1 dl tejföl
1 mk ecet (elhagyható)
A hagymát és a fokhagymát apróra vágom, a kolbászt szeletelem. Egy edényben olajon megdinsztelem a hagymákat, rádobom a kolbászszeleteket, végül a babot az áztató vízzel együtt. Teszek bele borsot, borsika füvet, babérlevelet.
Addig főzöm míg megpuhul a bab. Ekkor a tejföl felét összekeverem a liszttel, megszórom piros paprikával és a leveshez adom. Adok hozzá néhány csepp ecetet. Felforralom.
Tálaláskor merek egy tányérba levest, s kanalazok rá tejfölt. Olívás rozskenyérrel fogyasztom.
----------------
Sárgarépás
30 dkg fejtett bab
2 gerezd fokhagyma
sárgarépa
1 ek paradicsompüré
babérlevél, olaj, só, csilipaprika
Feltesszük főzni a sárgarépával, babérlevéllel és kevés sóval.
Nagyjából egy óra szükséges, hogy a babot puhára főzzük. Közben egy serpenyőben forró olajon megfuttatjuk a fokhagymagerezdeket és ráöntjük a paradicsompürét, kicsit lepirítjuk, majd felöntjük vízzel.
Mikor a bab megfőtt, a paradicsomos alaphoz öntjük, ízlés szerint adhatunk még hozzá sót, fűszereket és további negyven percig főzzük, amíg be nem sűrűsödik.
A kevés munkával elkészült főzeléket pirítóssal, olívaolajjal meglocsolva tálaljuk.
----------------
Főzelék konzervből 10 perc alatt
video
Két konzervből, az egyikbe a hagyma 2-3 percig, majd pürésítve majd a másik konzervből citromlével, petrezselyemmel összefőzve külön sűrítés nélkül
Honlapunkat folyamatosan frissítjük.
A kínálatunk folyamatosan bővül, érdemes gyakran visszatérni.
Facebookon is minden a falusi turizmusról
www.facebook.com/falusiturizmus/
Friss hírek, újdonságok, érdekességek
https://www.facebook.com/falutur/
A falutur.hu Facebook oldala
Magyarországi szállások gyűjteménye (magánszállások, panziók, hotelek)