Főzési alapanyagok

Bulgur


A közel-keleti és a török konyha fontos hozzávalója. Előállításához a teljes érés előtt betakarított vagy már érett búzaszemeket hántolás után előfőzik vagy gőzben párolják, lehetőleg a napon kiszárítják, majd rizsszem nagyságúra vagy apró szemcsésre törik. A hőkezelés során kivált és letapadt keményítőt szárítás után lekoptatják róla, ezért a rizzsel ellentétben nem ragad össze.

Az araboknál és a törököknél a durvább szemcséjű bulgurt a rizshez hasonlóan köretként adják húshoz és halhoz, de paradicsomosan önmagában, főételként is fogyasztják. Helyettesítheted vele a tarhonyát, összekeverheted párolt zöldségekkel, de levesbetétnek is megfelel. A lecsós tarhonyára nagyon hasonlító török piláf alapja szintén bulgur.

A hagyományos világos bulgur mellett teljes értékű barna bulgurt is kínálnak. Ez másfajta, egészen sötét búzából készül, és enyhén diós aromájú.

Leforrázhatod, beáztathatod vagy megfőzheted. Mindig olvasd el a csomagolására nyomtatott tájékoztatót! Az instant terméket elég kétszeres mennyiségű forró vízzel vagy alaplével leönteni, és kb. 20 perc pihentetés múlva fogyasztható.

A bulgurt éjszakára hideg vízbe áztatva 8-12 óra alatt megpuhul.

A normál bulgurt a rizshez hasonlóan megfőzheted kb. 15 perc alatt. A világos és a barna főzési ideje megegyezik, így bátran keverheted a kettőt. Öntsd fel kétszeres mennyiségű forró vízzel, főzd 10 percig, majd lefedve hagyd állni kb. 10 percig, amíg felszívja a maradék vizet. Ha hideg vízben teszed fel főni, akkor a forrás után pár perccel vedd le a tűzről, és fedő alatt hagyd megduzzadni.

A bulgurt érdemes szitába öntve a csap alatt jól átmosni. Így eltávolíthatod a szemekről az esetleges keményítőmaradványokat, és a köreted biztosan pergős lesz.

Fűszerezés:
A bulgur önmagában semleges ízű, de ez egyben előny is, mert tetszőlegesen fűszerezheted. Keleti ételekhez pirítsd meg egy pici felhevített olívaolajon, majd szórd meg kardámommal, római köménnyel, fahéjjal. Öntsd fel kétszeres mennyiségű zöldségleves-alaplével, esetleg sima vízzel, forrald fel, és lassú tűzön főzd puhára. A végén sózd meg.

Körethez egy személyre 3 ek nyers bulgurral kalkulálj.

1, Nem ragad vagy tapad úgy össze, mint a rizs. Elkészítés előtt mindig mossuk meg, hogy a felesleges keményítőt eltávolítsuk és finom pergős bulgurt kapjunk.

2, Gazdag rostokban és vitaminokban, B vitaminban és vasban

3, Alacsonyabb a glikémiás indexe, mint a rizsnek, ezért diétázóknak is ajánlott

4, A kész bulgur nagyon kiadós: több, mint háromszorosára is megdagadhat

5, Semleges ízű, ezért kedvünk szerint fűszerezhetjük sós ételekhez, vagy desszertekhez is alkalmas








Honlapunkat folyamatosan frissítjük.

A kínálatunk folyamatosan bővül, érdemes gyakran visszatérni.


Facebookon is minden a falusi turizmusról

www.facebook.com/falusiturizmus/
Friss hírek, újdonságok, érdekességek

https://www.facebook.com/falutur/
A falutur.hu Facebook oldala

Nagy Szálláskatalógus a Facén

Magyarországi szállások gyűjteménye (magánszállások, panziók, hotelek)






Googlekeresés a falutur.hu honlapcsalád oldalain