A szállás, a szolgáltatások minősége

Vendég által a szálláshely minősítése a környezet megítélésével kezdődik. Szállásfoglaláskor meghatározó lehet a természeti és az épített szálláshelyi környezet milyesége.

A környezetbarát szállás

Környezeti szempontból kedvező tulajdonságokkal rendelkező termékek és szolgáltatások jelölését biztosítja a „környezetbarát termék/szolgáltatás” védjegy, illetve az Európai Unióban az EU ökocímke. Ilyen védjegyet ma már szálláshelyek és kempingek is kaphatnak, ha megfelelnek a feltételeknek.

EU környezetbarát védjegy
A pályázható EU környezetbarát védjegy

Magyar szálláshely magyar minősítést még nem szerzett, uniós minősítése (tudomásunkkal 2020-ban) is csak egyetlen szállodának és egy panziónak van hazánkban, az alsópáhoki Kolping Hotelnek, illetve a szarvaskői Öko-park panziónak.

Azonban ílyen típusú környezetvédelmi megkülönböztetés több terméken itthon is létezik, ezt a cimkét láthatjuk több magyar teméken.Figyelemfelkeltő jelképek, tanusítványok

Családbarát, bababarát szállás

"...egy szálláshely nem a vécészűkítőtől, a fellépőtől, a sószobától és a bio ételtől lesz családbarát, hanem a szívtől, amelyet hozzátesznek mindehhez. A szívtől, amelynek segítségével megalkotható egy olyan tér, mint az ausztriai Hotel Sonnenpark, amilyet mindenki megérdemel(ne), ha családbarát nyaralásra indul..." fogalmazta meg találóan egy több gyermekes, nyilatkozó vendég.

A családbarát, gyermek, vagy bababarát szállásnál elvárható hogy

  • a család létszámának legyen megfelelő a szállás mérete,
  • legyen eléggé tagolt, szeparált az igénybe veendő apartman, vagy vendégház, szükséges a családnak a megfelelő méretű közös nappali, étkező,
  • ha nem önellátó a szállást akarunk, úgy fontos a rugalmas étkezés biztosítása, legyen mennyíségre megfelelő (kisadag, normál adag), ne legyen a vendég szűk időkorlátok közé szorítva,
  • szállástípustól függetlenül szükséges a korosztályoknak megfelelő és biztonságosan igénybe vehető program lehetőség a szálláshelyen (pl. amíg a szülök pihennek, a gyerekek a szülők zavarása nélküli biztonságos játszóhely ki van alakítva). Családbarát szálloda, panzió biztosítson gyermekfelügyeletet,
  • a vendég által használható kert, játszótér legyen - külön felügyelet nélkül is - biztonságosan használható. (Pl. ne legyen a kertben érintés, esetleges elfogyasztás esetén mérgező dísznövény, egyéb növényzet ültetve)
  • gondolva a kamaszkorúakra is, számukra is szerveznek korosztályos gyalogos, kerékpáros túrát, ismeretterjesztő sétát, de a csecsemőkhöz is legyen kérhető néhány órás felügyelet.
Amennyiben egy szállás ezeket tudja biztosítan, akkor azt a helyet a Falusi Turizmus Centrum is bátran ajánlja.

A "Családbarát Hely Tanúsító Védjegy olyan minősítési lehetőség a pályázó munkahelyek és szolgáltató helyek számára, amelynek elnyerésével a tanúsítvány birtokosa hiteles és minőségi értékelést kap a családbarát működésről."
Forrás: csalad.hu

Családbarát tanusító védjegy
A bronz fokozatú családbarát szolgáltató tanusító védjegye

"all inclusive", "wellness", "fitness"

Az angol nyelvből mára nálunk is meghonosodott meghatározások megszokttá váltak, közkedveltek lettek, általában szálládák (hotelek) szolgáltatásainak cimkézésére használják. Az elnevezések nincsenek szálláshelyi (hivatalos) besoroláshoz kötve, napjainkban szinte minden szállásforma (helyesen, vagy helytelenül, de) használja. Emiatt is érdemes a hirdetett szolgáltatás megismerése még az utazás előtt.

Az all inclusive szolgáltatás lényege ugyan a korlátlan fogyasztás, de általában kapcsolódik hozzá valamilyen más kiemelten, a szálláshely specialitásának tartott kiegészítő szolgáltatás is.

A wellness szállás jellemzője a többnyire fedett, egész évben rendelkezésre álló medence, s a kapcsolódó szolgáltatások

A fitness szállók erőssége a testedzésre való, az egészség megóvását segítő szolgáltatások.

Kötelező besorolások, szálláshelyi elnevezések

Hivatalos elnevezések, hivatalos használható besorolások, a besoroláshoz tartozó minimális követelmények az egyes szálláshelytípusoknál.


A szálláshelyek - a vonatkozó jogszabályok alapján - önmagukat sorolják be, a hatóság csak vásárlói bejelentésre, vagy az ellenőrzéseik során hívják fel a figyelmet az esetleges téves besorolással kapcsolatba. Ebből következik, ezzel is érdemes tisztában lenni...

A szállásokkkal szemben támasztott minimális feltételeket részletesen a (2020-08-10-én hatátályos) 239/2009 (X.20.) Kormányrendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

Szálloda

Előírt fontosabb jellemzője besorolástól függetlenül: a szálloda 80%-ban legalább 12m2-es szoba, telefon, a személyzet 24 órás elérhetősége, napi takarítás, ágyazás, heti ágynemű váltás, textíliák cseréje legalább kétnaponta, ill szükség szerint, legalább kontinentális reggeli, vendégtájékoztatók, információs anyagok biztosítása, a vendég biztonságának megteremtése. (minden szállástípusra érvényes a vendég érkezése előtti fertőtlenítő takarítás és kötelező az ágyneműcsere)

Az ágy méreteinél a szóló ágy legalább 80x190 cm, a duplaágy 160x 190 cm, alvásra alkalmas ágybetét, ágynemű, bútorzat az utazással kapcsolatos személyes holmik tárolására, ülőalkalmatosság ágyanként, asztal, szabad konektorok, sötétítő berendezés, minden szoba fürdőszobás (zuhagy + wc, vagy fürdőkád + wc)

Szálloda (étteremmel). Legalacsonyabb minősítés: *, legmagasabb minősítés: ***** (A besorolás csillagjellel történik)

* A kétágyas szoba min. 12 m2, hetente egyszer vagy vendég érkezéskor kell ágyneműt váltani, a szobában mosdó van, nem kell fakultatív szolgáltatást biztosítani. ** A kétágyas szoba minimum 16 m2, a szobák harmadában fürdőszoba van, 25 pont értékben kell fakultatív szolgáltatást kínálni.

*** A kétágyas szoba minimum 18 m2, többségében vécés fürdőszobával, a szobában asztal, íróasztal, lámpa, tévé, hűtőszekrény található; ágyneműcsere hetente kétszer vagy vendégérkezéskor, törülközőcsere kétnaponta, á la carte étterem, szobaszerviz az étterem nyitva tartása alatt, 90 pontnyi fakultatív szolgáltatás.

**** Az előzőeken túl a szállodának van különterme, a tévéhez távirányítót is adnak, az étteremben legalább tizenkét féle minőségi magyar (!) bort kínálnak, egész napos szobaszerviz, fittnes vagy gyógyászati centrum üzemel, a közös helyiségek légkondicionáltak, 130 pontnyi fakultatív szolgáltatás.

***** A kétágyas szoba minimum 26 m2, 24 órás szobaszerviz, a szobában fürdőszoba fürdőköpennyel és nagyítós tükörrel, minimum 170 pontnyi fakultatív szolgáltatás.

Gyógyszálló

Gyógyszálló. Legalacsonyabb minősítés: **, legmagasabb minősítés: ***** A szállodákra vonatkozó előírások érvényesek a gyógyszállókra is, de itt saját gyógyászati részleget kell fenntartani, ahol önálló vagy más gyógyintézet szolgáltatásait kiegészítő, főként természetes módszereken alapuló szolgáltatásokat nyújtanak orvosi ellenőrzés mellett.

Wellness szálloda

Wellness szálloda. Legalacsonyabb minősítés: ***, legmagasabb minősítés: ***** Az nevezheti magát wellness szállodának, amelyik megfelel legalább egy *** szálloda feltételeinek, és legalább egy beltéri medencével, két szaunával rendelkezik, négyféle szépségápolási lehetőséget, hatféle masszázsszolgáltatást kínál, rendelkezik kardiogéppel, fitneszteremmel és hozzá tartozó oktatóval, minimum négyféle szabadidős, sportolási programot kínál, háromféle kulturális programlehetőséget nyújt, és rendelkezik minimum egy fő wellness végzettségű dolgozóval.

Panzió

Előírt fontosabb jellemzője besorolástól függetlenül: egy ágyas szoba legalább 8m2-es és zuhanyzós, a kétágyas 12m2-es telefon, a személyzet 24 órás ügyeleti elérhetősége, napi takarítás, ágyazás, heti ágynemű váltás, textíliák cseréje legalább háromnaponta, ill szükség szerint, legalább kontinentális reggeli, vendégtájékoztatók, információs anyagok biztosítása, a vendég biztonságának megteremtése.

Az ágy méreteinél a szóló ágy legalább 80x190 cm, a duplaágy 160x 190 cm, alvásra alkalmas ágybetét, ágynemű, bútorzat az utazással kapcsolatos személyes holmik tárolására, ülőalkalmatosság ágyanként, asztal, szabad konektorok, sötétítő berendezés, minden szoba fürdőszobás (zuhagy + wc, vagy fürdőkád + wc)

Panzió. Legalacsonyabb besorolás: III. osztály, legmagasabb besorolás: I. osztály ( szállodákkal szemben a panzió nem csillaggal jelöl, hanem osztályba sorol!)

III. osztály A kétágyas szoba legalább 8 négyzetméter, és tartozik hozzá zuhanyzó és vécé. Reggelit biztosítanak helyben vagy a közvetlen közelben; takarítás, törülközőcsere naponta, ágyazás 2-3 naponta.

II. osztály Az előzőek mellett szabályozható fűtés, értékmegőrzés, szobai hűtő.

I. osztály Minibár, színes tévé és napi törülközőcsere jár a szobához.

Kemping

Előírt fontosabb jellemzője besorolástól függetlenül: legalább segélyhívó telefon, WIFI, (átlagosan) 40 m2-s terület, nemenként hideg-meleg vizes zuhanyzó és mosdó elektromos csatlakozóval, vízöblítéses WC és kézmosási lehetőség. A vendégek részére fedett helyiségben főző-, mosó- és mosogatóhely. Zárt szennyvízelvezetés, elsősegélynyújtásra alkalmas 24 órás recepció, a közös helyiségek és a kemping közterületeinek naponkénti takarítása.

Kemping. Legalacsonyabb besorolás: *, legmagasabb besorolás: **** (csillaggal jelöli a besorolást)

* 40 m2-es lakóterület, élelmiszer-vásárlási lehetőség l km-en belül, mosdóhelyiség zuhannyal, elektromos dugaszolóaljjal, mosdókagylónként polccal, tükörrel.

** 50 m2-es lakóterület, mosdóhelyiségben több dugaszolóaljjal, legalább háromféle szabadidős sporttevékenységet biztosítanak.

*** 60 m2-es lakóterület, élelmiszerüzlet és egy legalább II. osztályú melegkonyhás vendéglátó van a kempingben vagy max. 500 méterre, játszótér, tévés, bebútorozott társalgó, idegen nyelvű portaszolgálat.

**** 80 m2-es lakóterület, parkosított terület, élelmiszerüzlet és egy legalább II. osztályú melegkonyhás vendéglátó a kempingben, a lakókocsik harmada számára áram és szennyvízelvezetés, saját sportterület vagy uszoda, illetve saját strand van, lehetséges sporteszközök és játékszerek kölcsönzése, emellett gyermekmegőrző, gyermekprogramok, széf.

Üdülőháztelep

Előírt fontosabb jellemzője besorolástól függetlenül: Egy vagy két (panzió szobamérettel azonos) hálószoba, szobánként legfeljebb 4 fekvőhellyel, gyermekek számára emeletes ágy használata is megengedett. Felszerelt konyha, egy személygépkocsinak parkolóhely, fürdőszoba fürdőkáddal vagy zuhannyal, textiliákkal, a WC külön vagy a fürdőszobában, fürdőszobával nem rendelkező üdülőházak esetén nemenként elkülönített hideg-meleg vizes közös zuhanyozó és WC.

Üdülőház (üdülüháztelep). Legalacsonyabb besorolás: III. osztály. Legmagasabb besorolás: I. osztály ( azonosan a panziókkal, nem csillaggal jelöl, hanem osztályba sorol!)

III. osztály Parkosított, zárt, világítással rendelkező terület, biztosítja a **** kemping szolgáltatásait (ill. élelmiszerbolt és vendéglátó max. 500 méterre). Legfeljebb négyágyas szoba, 40 férőhelyenként legalább egy hideg-meleg vizes fürdőszoba, férfi és női WC.

II. osztály Az előzőek, illetve legfeljebb háromágyas szoba folyóvízzel, 40 férőhelyenként legalább egy hideg-meleg vizes fürdőszoba (zuhanyzó), férfi és női WC.

I. osztály Az előzőek, illetve legalább hálófülke, főzőfülke, zuhanyzó lakóhelyenként. Hat férőhely (három hálószoba) felett két vécé és/vagy két fürdőszoba.

Takarítása az új vendégek érkezése előtt minden esetben, különben hetenként (+ ágynemű és törölköző csere), a közös helyiségek takarítása naponként, a vagyoni és testi biztonságra vonatkozó előírások maradéktalan betartásának, annak biztosítása.

Közösségi szálláshely

A hálótermi kapacitások legalább 10%-a csak női hálóterem, ágyanként legalább 4 m2 alapterület vagy személyenként 5 m3/fő légtér áll rendelkezésre. Az ágyak mérete legalább 80 × 200 cm és az ágyak hosszanti oldala közötti távolság legalább 75 cm. Emeletes ágy használata megengedett. Az ágyakon ágybetét van, ágynemű. A szobákban csomagtárolási lehetőség. Közös szobákhoz férőhelyenként önálló, zárható csomagtárolási lehetőség.

Nemenként elkülönített mosdási vagy zuhanyozási lehetőség meleg vízzel, 10 főként, nemenként elkülönített WC.

A vendégek által használható telefon és Wi-Fi hálózat, közös fedett helyiség és/vagy a szabadban közös terület, főző-étkezőhelyiség főzőlappal, mosogatóval, hűtőszekrénnyel, asztallal, székekkel.

Szobák felszerelése: ágyanként éjjeliszekrény vagy tárolóhely, elektromos kiállás, olvasólámpa, vállfa.

24 órás recepció, a hálóhelyiségek, közös helyiségek és mellékhelyiségek takarítása naponta, ágynemű váltás legalább hetente, kéz- és fürdőtörülköző 3 naponta, illetve a vendég kívánsága szerint.

Csomag-és értékmegőrző helyiség vagy erre a célra üzemeltetett automata, a vendégek vagyoni és személyi biztonságára vonatkozó előírások maradéktalan betartása és betartatása.

Egyéb szálláshely

A korábbi szabályozásoktól eltérően a jogalkotó ide sorolta be a külön nem nevesített, illetve a korábbi követelmény-rendszerből kivett (deregulált) turisztikai célú szálláshelyeket.

Általános követelmény: Az egyágyas szoba: legalább 8 négyzetméter, a két- vagy több ágyas: legalább 12 négyzetméter, a harmadik ágytól ágyanként további 4 négyzetméter.

Vizesblokk: a vendégek számára elkülönített fürdőszoba/zuhanyozó, legalább kávékonyha főzésére, reggeli jellegű ételek készítéséhez alkalmas berendezéssel (főzőlap, mosogató, asztal, szék) és felszereléssel (edények), a vendégek számára elkülönített hűtőszekrény-használattal.

Ügyeletet a szállásadó vagy megbízottja a helyszínen vagy ügyeleti telefonszám megadásával biztosítja.

Takarítás: a vendégszoba legalább hetente egyszer, ágyneműhuzat- és törülközőcserével (ágynemű: 1 db paplan, 1 db párna személyenként, törülköző: 1 db kéztörlő, 1 db nagyméretű törülköző személyenként), illetve az új vendégek érkezése előtt minden esetben, a közösen használt helyiségek takarítása naponta.

A szálláshely-szolgáltató felelőssége a szolgáltatást igénybe vevő személyek vagyoni és személyi biztonságára vonatkozó előírások maradéktalan betartása és betartatása.

Magánszálláshely, mint napjainkban is haszált fogalom

A jogalkotó "nem ismeri", ugyanakkor a köztudatban használt, keresett szállástípus, a korábbi ismeretek alapján jó tudni, hogy ezeken a helyeken milyen szolgáltatás várható.

A követelményekre az "egyéb szállás" általános szabálya vonatkozik.

Nyaralóhajó-szálláshely

Legalább két lakóegységből áll, a követelményekre az "egyéb szállás" általános szabálya vonatkozik.

Turistaszálló, mint napjainkban is haszált fogalom

A jogalkotó "nem ismeri", ugyanakkor a köztudatban használt, keresett szállástípus, a korábbi ismeretek alapján jó tudni, hogy ezeken a helyeken milyen szolgáltatás várható.

Turistaszálló. Nincs külön meghatározott (jogszabályi) besorolási rendszer, a közösségi és az "egyéb szállásokra" vonatkozó szabályokat érdemes a tájékozódásra figyelembe venni. A gyakorlatban azonban találkozhatunk az alábbi (régi) jelölésekkel, meghatározásokkal, tájékoztatással:

A turistaszállónak van tévés közös helyisége, egy szobában legfeljebb nyolc fekvőhely van, ágyanként legalább 5 m2 alapterülettel, fekvőhely mérete minimum 80×190 cm, legalább egy szék, egy asztal és egy ruhásszekrény jár hozzá, legalább 20 fok a szobahőmérséklet, a szobákban mosdó, húsz férőhelyenként vizesblokk, új vendég esetén ágyneműcsere.

Ifjúsági szálló, mint napjainkban is haszált fogalom

A jogalkotó "nem ismeri", ugyanakkor a köztudatban használt, keresett szállástípus, a korábbi ismeretek alapján jó tudni, hogy ezeken a helyeken milyen szolgáltatás várható.

Hasonlóan a turistaszállókhoz, nincs a rendeletben önálló követelményrendszere, a betüjeles osztálybasorolás az iránymutató.

Ifjúsági szálló. Legalacsonyabb minősítés: A osztály, legmagasabb minősítés: C osztály (betűvel jelöli a kategóriát, osztályba sorol!)

A. osztály Nemek szerint elkülönített hálóhelyiségekben ágyanként legalább 4 m25 m3 légtér áll rendelkezésre, az ágyak mérete legalább 80×190 cm. Nem kell ágyneműt biztosítani, szobában csomagok tárolására lehetőség van. Nemenként elkülönített melegvizes mosdási vagy zuhanyozási lehetőséget kell biztosítani, tíz főre egy-egy nemenként elkülönített WC. A szálláshelyen belül étkezési vagy főzési lehetőség van.

B. osztály Az előzőek, valamint hálóhelyiségenként legfeljebb nyolc ágy ágyneművel, hozzá tartozó székkel, asztallal. Nemenként 15 főre legalább egy zuhanyozó, 6 főre egy mosdó, 10 főre egy WC.

C. osztály Az előzőek, de hálóhelyiségenként legfeljebb hat ágy engedélyezett, és jár mellé vállfa és olvasólámpa is. Ágyneműcsere háromnaponként.

Falusi vendégfogadó, vagy (újabban ez a kifejezés kezd terjedni) falusi vendéglátó

Az egyéb szállásokra vonatkozó szabályoknak felel meg azzal, hogy a FATOSZ (Falusi- Agro Turizmus Országos Szövetsége) minősítő rendszere szerint 1-4 "napraforgós" besorolást használ, amit a FATOSZ - kérelemre - minősítő védjeggyel is hitelesíthet.

Fizetővendéglátó

Az egyéb szállásokra vonatkozó szabályoknak felel meg azzal, hogy a MOSZ (Magánszállásadók Országos Szövetsége) minősítő rendszere szerint - újabban - 1-4 "kororonás" besorolást használ, amit a MOSZ - kérelemre - minősítő védjeggyel is hitelesíthet.

Még találkozhatunk ezzel a régebbi jelöléssel is: osztálybasorolás 1-3 csillaggal, valamint apartman, apartman de lux besorolás is számításba jöhet.2018-tól a Falusi Turizmus Centrum szállásadó partnereink már önállóan igazolják vissza a megrendeléseket. Nincs jutalék, szállásközvetítői felár. Az iroda csak a technikai hátteret biztosítja a partnerszállás számára.

2020-ban lett 25 éves a Falusi Turizmus Centrum
Gyors keresés(ek) célirányosan

Google keresés a Szálláskatalógusban

Googlekeresés a falutur.hu honlapcsalád oldalain

Googlekeresés a világhálón

Szállásadóknak