Konyhai technológiák

Nokedli fagyasztása


Fagyasztáshoz bevált recept a fulekikonyha.blog.hu nyomán

Én egy tojáshoz nem egészen egy deci vizet adok és egy kevés sót. A kevés só az azt jelenti, hogy 5 tojás esetében egy csapott teáskanál só.

Elkeverem és több részletben annyi lisztet keverek bele, hogy megfelelő sűrűségű „galuskatésztát” kapjak.
Ha keményebb tésztát keverünk, keményebb nokedlit kapunk, ha puhábbat, akkor lágyabbat. Nem kell simára keverni a tésztát. Maradhat csomós. Viszont hagyom pihenni, 15-30 percet. Ez a módszer nekem nagyon jól bevált.

Szaggatom, forrásban lévő, enyhén sózott vízbe.

Amikor a nokedli feljön a víz tetejére, lehet is kiszedni azonnal. Nem szabad tovább főzni, mert – furcsa módon – a túlfőzéstől lesz majd liszt íze.

Amikor kiszedem, akkor mindig tiszta disznózsírt teszek rá. Egy-egy adagra, kb. olyan féldiónyi darabot. Ezt minden egyes főzési adag után megismétlem. Így a végén nem ragad össze a nokedli.

Fontos, nem mosom le a nokedlit hideg vízzel! Ami a kifőzés után rajta van, az mind-mind hozzátartozik, és persze ehető.

Még talán az is fontos lehet, hogy mennyi az a nokedli, amit egyszerre beleszaggatok a vízbe. Nos, én egy fél öklömnyi tésztát kotrok ki a tálból a deszkára. Ez kényelmesen szaggatható mennyiség egy adagként. Mire végzek, a nagyja fel is jön a víz tetejére, és mire a tetejéről lehalászom a készet, addig a maradék is feljön.

Ngyobb adag esetén fagyasztani kell.

Mint azt már írtam, én sokszor megkeverem a kifőzött nokedlit, és így nincs összeragadva. Amikor kihűlt, de még nem szárad a teteje, ez mennyiségtől függően 30-60 perc is lehet, akkor szépen bezacskózóm, nejlon zacskóba, 30 dekás adagokban.

Lazán, és még véletlenül sem tömörítve. Hogy a levegőt könnyedén ki lehessen szorítani a lezárt tasakból, hústűvel néhány lukat szúrok rajta. És most már tényleg nincs más hátra, mint a fagyasztóba rakni.

A felhasználás persze még egyszerűbb.

De nehogy azt higgyétek, hogy egy csomag nokedlit egyszerre meg kell ennetek! Azért is fontos a kevergetéssel fellazított állapot, és ebben az állapotban történő lefagyasztás, mert amikor szükségetek van egy kevés nokedlire, mondjuk egy jó kis gombalevesbe, betétként, akkor egy csomagból könnyűszerrel letörhetünk pont annyit, amennyire épp szükségünk van. bben az esetben azonnal, jegesen mehet a levesbe.

Ha köretként van szükségem rá, akkor kiveszek egy darabot, és egy tálkában forró vizet engedek rá. Olyan forrót, ami a csapból kifolyik, amikor a legforróbb jön ki belőle. 4-5 perc múlva, eddig lehűlik a víz, és kiolvad a nokedli, lecserélem a vizet, ismét forróra. Újabb 4-5 perc múlva a nokedli kész, tálalható, fogyasztható.

Ha viszont tojásos nokedlit csinálok, akkor az első forró vizes melegítés után, leöntve róla az összes vizet, mehet a serpenyőbe, és lehet ráütni a tojásokat.



Honlapunkat folyamatosan frissítjük.

A kínálatunk folyamatosan bővül, érdemes gyakran visszatérni.


Facebookon is minden a falusi turizmusról

www.facebook.com/falusiturizmus/
Friss hírek, újdonságok, érdekességek

https://www.facebook.com/falutur/
A falutur.hu Facebook oldala

Nagy Szálláskatalógus a Facén

Magyarországi szállások gyűjteménye (magánszállások, panziók, hotelek)






Googlekeresés a falutur.hu honlapcsalád oldalain