Köret receptek

Nokedli, tojásos nokedli


Alapesetben 4 főre 50 dkg búzafinomliszttel és 1-3 db tojással, vagy 30 dkg liszthez 1 tojással kalkulálj. Ezenkívül csak vízre, sóra és egy kis zsiradékra lesz szükséged. Ha szeretnéd a tésztát kicsit megbolondítani, tehetrsz bele snidlinget, medvehagymát vagy spenótot, fokhagymát is!

A tészta
    Közvetlenül a kifőzés előtt keverd be, mert állás közben megkeményedik. Mielőtt nekiállsz, forralj bőven sós vizet egy fazékban, majd vedd takarékra a lángot. Szórd egy mély tálba a lisztet, készíts fészket a közepébe, és üsd bele a tojást. (A túl kevés tojástól a tészta ragadós lesz, a túl soktól pedig elveszíti a galuska jellegét.) Adj hozzá sót és többször egy kevés vizet, hogy fakanállal lazán össze tudd dolgozni. Csupán addig keverd, amíg az alapanyagok éppen elvegyülnek. Akkor jó az állaga, ha se túl kemény, se túl lágy, és amikor átkúzod benne a fakanalat, mögötte szép lassan záródik össze a massza. Fontos, hogy ne keverjük sokáig!!!
Szaggatás
    Forrald újra a takarékon tartott vizet, és amikor lobog, szaggasd bele a galuskát. A legegyszerűbb, ha a tésztát adagonként megnedvesített nyeles vágódeszkára, esetleg kis tányérra teszed és a késsel leválasztott kis darabokat a vízbe ejted. Két kanál segítségével is formázhatsz galuskákat. A fazékra helyezhető lyukacsos galuskaszaggatót be kell vizezni, mielőtt az eszköz tartozékával vagy fakanállal egyenletesen keresztülnyomod rajta a masszát.
Kifőzés
    Szaporán szaggass, mert az elsőként vízbe került galuskák már főnek a fazékban! Miután kiszaggattál egy adagot, érdemes megkeverni, hogy ne ragadjon össze. Hagyd, hogy felforrjon, majd újra keverd meg. Végül szedd ki a felszínre feljött galuskákat szűrőkanállal, és jól csurgasd le. 5-10 percig főzzük, majd keverjünk hozzá egy kevés olajat, vagy zsírt.
Öblítés
    Ennek szükségességéről megoszlanak a vélemények. Öblítés nélkül a galuska kissé ragacsos lesz. Ezért sokan leöblítik, a lemosás azonban eltávolítja a felületéről a tápanyagokat, továbbá lehűti a tésztát. Mindkét esetben érdemes tehát – az étel jellegétől függően – némi felforrósított sertés- vagy libazsírba, illetve vajba, esetleg olajba forgatni a galuskát
Mosogatás
    Az edényt jól be kell áztatni, bele kell dobálni a nokeliszaggatót, meg mindent, ami érintkezett a tésztával, és a kezünkkel kell lesimogatni róla. Utána jöhet a szivacs

------------------------------------------
Tojásos nokedli1 4 adag

A nokedlihez:
3 db L méretű tojás
450 gr liszt
250 ml víz
1 tk só

A sült tojáshoz:
8 db L méretű tojás
1 dl étolaj
ízlés szerint só

A nokedlihez a tojásokat a sóval felverjük. Fokozatosan hozzáadjuk a vizet és a lisztet. Jól kidolgozzuk fakanállal. Félretesszük. Egy fazékba vizet teszünk forrni a nokedlinak. A tojásokat közben felverjük, ízlés szerint sózzuk. Az olajat egy lábasban megforrósítjuk és megsütjük a tojást, apróra törve. A forrásba lévő vízbe beleszaggatjuk a nokedlit. Majd szűrőkanállal kiszedjük és a tojáshoz keverjük. Salátával tálaljuk.

------------------------------------------
Tojásos nokedli 2 adag

4 tojás
200 g BL-55 ös liszt
Víz
3 tojás
2 ek étolaj
Saláta

2 szelet citrom
Őrölt piros paprika

Négy tojásból egy csipet sóval, 50 ml vízzel, 200 g liszttel híg nokedli tésztát készítünk.

Egy vizezett kiskanál segítségével sós, forrásban lévő vízbe szaggatjuk.

Leszűrjük. Forró étolajba helyezzük, azonnal rátörjük a három tojást, megsütjük. Sózzuk.

Salátával, díszítve tálaljuk.

------------------------------------------
Nokedli 2 adag

A nokedli tésztához
200 g búzaliszt (BL55)
2 db tojás (nagyobb, "L"-es méretű)
120 ml víz
2 csipet só

A főzéshez
víz


Felteszünk egy lábasban vizet forrni, majd az összetevőket egy edénybe mérjük.

Fakanállal, kívülről befelé irányított mozdulatokkal, lassan, csomósra keverjük a galuskatésztát. Ha túl kemény lenne, kis vízzel még lágyítható.

A nokedliszaggatót a lobogó, enyhén sós víz fölé tesszük, beleöntjük a nokedlitésztát, és vízszintes mozdulatokkal a forrásban lévő vízbe szaggatjuk a nokedlit.

Ha a nokedlik feljöttek a víz színére, 2-3 perc után, valószínűleg már jók is. Figyelem! Ha túlfőzzük a nokedlit, lisztes íze lesz!

A készre főtt nokedlit folyó vízzel átmossuk, hogy ne tapadjanak össze.

Lecsöpögtetjük, és szervírozzuk is a nokedlit a hozzá illő étellel.

------------------------------------------
Klasszikus tojásos nokedli

    20 dkg finomliszt
    6 db tojás
    1 dl víz
    só ízlés szerint
    1 ek kacsazsír
A lisztből és 3 darab tojásból, meg a kevés vízből keverjünk ki egy masszát (közben sózzuk), aminek csak az a lényege, hogy folyós legyen, de mégis kicsit tömörebb állagú. Ha túl folyósra hagyjuk, akkor nem lesznek szép kis kerek formájú nokedlik, ezért érdemesebb kicsit tömörebbre csinálni.

Egy nokedliszaggatóval forró, sós vízbe szaggassuk bele, célszerű kisebb adagokban dolgozni. Minden adagot 1 percig főzzünk, majd szedjük ki, és további felhasználás előtt érdemes leöblíteni, de ha ezt nem tesszük meg, akkor se történik semmi.

A maradék 3 tojást verjük fel.

Egy nagy serpenyőben olvasszuk meg a kacsazsírt, amihez adjuk hozzá a kész nokedlit. Keverjük jól át, hogy átforrósodjon. Majd öntsük rá a felvert tojásokat, és gyorsan keverjük el. Akkor tökéletes a tojásos nokedli, ha egy kicsit még "folyós" a tojás rajta.





Honlapunkat folyamatosan frissítjük.

A kínálatunk folyamatosan bővül, érdemes gyakran visszatérni.


Facebookon is minden a falusi turizmusról

www.facebook.com/falusiturizmus/
Friss hírek, újdonságok, érdekességek

https://www.facebook.com/falutur/
A falutur.hu Facebook oldala

Nagy Szálláskatalógus a Facén

Magyarországi szállások gyűjteménye (magánszállások, panziók, hotelek)






Googlekeresés a falutur.hu honlapcsalád oldalain