Főzési alapanyagok

Olaj

Hányszor lehet biztonságosa sütni ugyanabban az olajban?

    A növényi olajok és zsiradékok elengedhetetlenek a sült, rántott ételek készítéséhez, és mivel nem mondhatók éppenséggel olcsónak, nem mindegy, hogy hányszor használod fel őket. A gond csak az, hogy amíg a használt sütőolaj nem válik zavarossá és szennyezetté, első ránézésre nem mindig könnyű eldönteni, hogy továbbra is megfelelő-e az állapota. A legrosszabb dolog, amit az ember ilyenkor tehet, hogy a bizonytalanságnak engedve kiönti az egészet a lefolyóba. Az még hagyján, hogy így indokolatlanul pocsékba mehet, de a csővezetékek falára lerakódva dugulást okozhat, hozzájárulhat a csatornákban lévő zsírhegyek kialakulásához, ráadásul az élővizekbe kerülve súlyosan veszélyezteti az élővilágot. Ha már te is elkövetted ezt a hibát, még nem késő, hogy tanulj belőle. Itt egy gyorstalpaló az olaj újrafelhasználáshoz és ártalmatlanításhoz.

    Innen tudhatod, hogy hányszor használható az olaj
    Ha csak egy kevés étolajról van szó, amit nem tudsz újra felhasználni, egyszerűen töröld le a sütőedényről egy papírtörlővel, majd azzal együtt dobd ki a kukába (vagy jelölj ki egy régi konyharuhát erre a célra). Amennyiben tényleg elenyésző a mennyisége, beleöntheted a maradékot a szemetesbe is, feltéve, hogy vannak benne olyan apró törmelékdarabkák, amelyek felszívják. Ahogy arra a bevezetőben is utaltunk, fontos, hogy az edényt csak azután mosogasd el, hogy eltávolítottad róla a zsíros lerakódásokat, mert ezek a szennyeződések a lefolyóba jutva komoly károkat képesek okozni.

    Ha nagyobb mennyiségű olajjal készülsz sütni, akkor a lehetőségekhez mérten próbálj vele spórolni: mindig csak éppen akkora serpenyőt válassz, amekkorát az étel mennyisége indokol. Ha végeztél, az olajat hagyd kihűlni, szűrd át egy finom lyukú szűrűvel, és későbbi felhasználásáig sötét helyen tárold. De akkor tulajdonképpen hányszor lehet felhasználni?

    Az olaj elfárad, elhasználódik.
    Az éttermekben ezért általában csak két napig szoktak vele dolgozni. Ezután már előfordulhat, hogy az optimális sütési hőmérsékleten is füstölni kezd, illetve rossz ízt kölcsönöz az ételnek. Preeti Mistry séf a Washington Post kérdésére azt mondta, otthoni körülmények között mások a mennyiségek, így a sütőolajat házilag legfeljebb négy alkalommal érdemes felhasználni.

    Persze, komoly jelentősége lehet annak is, hogy mi kerül az olajba, hiszen ez nagyban befolyásolhatja az élettartalmát. Panírozott és rántott ételekhez maximum három-négyszer lehet felhasználni, tisztább sütés esetén – például burgonyacsipsz készítéséhez – viszont elképzelhető akár a nyolc alkalom is, vagy akár több is, ha friss olajat töltesz hozzá – derült ki az America's Test Kitchen tesztjeiből.

    https://www.americastestkitchen.com/articles/1733-how-many-times-can-you-reuse-frying-oil

    Teszt
    Az olaj újrafelhasználására vonatkozó irányelvek után kutatva csirkét sütöttünk (lisztbe és kukoricakeményítőbe ásott combok) és ropogós vízforraló burgonya chipseinket .. Mindkét ételt azonos, 2 liter repceolajjal töltött holland sütőben főztük meg, minden sütés után leszűrtük a maradék olajat, és egy készlet segítségével értékeltük az olajat, amely kékről zöldre változtatja bizonyos, lebomlást jelző vegyületek jelenlétében. A sült csirke olaj fokozatosan sötétedik és erősebb szagú lett, és egyre zöldebb lett a tesztkészlet fioláiban, de az eredmények négy használat során tökéletesen rendben voltak; A csirke csak az ötödik adag után kezdett zsíros ízűvé és mellékízűvé válni. A burgonyaszelet olaj sápadt és tiszta szagú maradt, és színe alig változott a tesztfiolákban, így nyolc tételen keresztül azonos chipseket termelt, ekkor leállítottuk a tesztelést.

    Javaslatunk: Panírozott és rántott ételekhez használja fel újra az olajat három-négy alkalommal. A tisztább sütéshez, például a burgonya chipsekhez, jó, ha legalább nyolcszor újrahasználja az olajat – és valószínűleg sokkal tovább is, különösen, ha friss olajjal tölti fel.

    https://www.washingtonpost.com/food/2022/01/25/how-to-dispose-reuse-cooking-oil/

    Az étolaj újrafelhasználása és megfelelő ártalmatlanítása

    -------------------------

    A zsír, zsiradék a főzés elengedhetetlen része. Amikor a zöldségeket olívaolajjal ízesítjük, mielőtt a bivalyszárnyakat ropogósra, ropogósra sütjük, a legtöbb szakács bizonyos mennyiségben rendszeresen használ olajat. Tehát akár zsírral kikent serpenyők maradnak a sütés és pirítás után, akár csésze olajjal találja magát a sült csirke vagy sült krumpli elkészítése után , valamit tennie kell a maradék zsírral. A mosogatóba öntés, bár csábító, károsíthatja a vízvezetéket, és a komposztba dobása tönkreteheti a komposztot.

    A szakácsnak feltétele, hogy tudja, mit kell tennie a használt olajjal és zsírral, ezért itt található egy gyors útmutató az újrafelhasználáshoz és a megfelelő ártalmatlanításhoz.

    Kezdje hideg olajjal a ropogósabb, aranysárga sült krumpliért, amelyre vágyni fog

    Kisebb mennyiségű olaj esetén: általában papírtörlővel letörlöm az edényeket, serpenyőket és egyéb edényeket, majd kidobom a szemetesbe. Kijelölhet néhány konyharuhát az enyhe zsírtalanításhoz, és félreteheti azokat a szokásos konyhai ruhaneműk számára. Egy másik lehetőség, hogy nagyon kis mennyiségű olajat öntsön közvetlenül egy szemeteszsákba, amíg van más törmelék, amely segít felszívni. Mielőtt a mosogatóba vagy a mosogatógépbe tenné, távolítsa el az edényekről a visszamaradt zsírt, hogy ne kerüljön a csatornarendszerbe. (Nincs szükségünk több fatbergre .)

    Nagyobb mennyiségű olaj esetén: Kezdje azzal, hogy megpróbálja korlátozni a felhasznált olaj mennyiségét úgy, hogy az elkészített étel mennyiségének megfelelő méretű serpenyőt válasszon, különösen a sütéshez. Ezen túlmenően az olajat újra felhasználhatja, ha hagyja kihűlni, finom szűrőn, kávészűrőn vagy több réteg sajtkendőn átszűri, majd sötét helyen tárolja, hogy még egy napig megsüthesse.

    Az olaj elkezd lebomlani, amint főz vele, és minden használat során tovább romlik, tehát korlátozott az újrafelhasználás száma. „Egy étteremben legfeljebb két nap” – mondta Preeti Mistry séf és szakácskönyv-író a The Washington Postnak. "Lehet, hogy néhány étterem több napot ad neki, de mi sokat sütögettünk a [most bezárt] Juhu Beach Clubban, ezért fontos volt, hogy tisztán tartsuk." Az olaj a csúcson túl nem éri el a sütési hőmérsékletet füstölés nélkül, és rossz ízeket kölcsönözhet bármilyen ételnek, amihez hozzáér. "Otthoni használatra körülbelül négyszer használnék olajsütőt, mivel a sült ételek mennyisége nem túl nagy" - mondta Mistry.


    A maradék szalonnazsír folyékony arany. Íme, hogyan kell hasznosítani.
    Az America's Test Kitchen (ATK) szerint az eltarthatóság meghatározásában fontosabb lehet az, hogy mit sütünk, mint az olaj felhasználásának száma: „Panírozott és rántott ételek esetén használja fel újra az olajat három-négy alkalommal. A tisztább sütéshez, például a burgonyachipshez jó, ha legalább nyolcszor újrahasznosítjuk az olajat – és valószínűleg sokkal tovább is, különösen, ha friss olajjal töltjük fel.” Az ATK lebomlást tesztelt készletekkel határozta meg, de az otthoni szakács számára a legegyszerűbb módja annak, hogy tesztelje, használható-e még az olaj, ha megszagolja, hogy megnézze, nincs-e szaga vagy avas. És Mistrynek: „Ha egy-két hétnél tovább áll, akkor is csak kidobnám, akárhányszor is használják.”

    Nagyobb mennyiségű ét- és sütőolaj kidobásához először mindig hagyja kihűlni, hogy elkerülje a sérüléseket, és ne olvadjon meg minden, ahová áthelyezi. Ezután öntsük egy eldobható, lehetőleg nem újrahasznosítható, jól záródó fedéllel ellátott edénybe. Az ártalmatlanításhoz Mistry azt javasolja, hogy keressen olyan cégeket, amelyek olajat gyűjtenek az Ön közelében. „Ez lehet, mint Berkeleyben, egy igazi biodízel-állomás a sütőolajjal működő autók számára, vagy lehet egy helyi étterem vagy élelmiszerbolt” – mondták. Ha ez nem lehetséges ott, ahol élsz, kidobhatod a szokásos szeméttel.



Fajtái







Honlapunkat folyamatosan frissítjük.

A kínálatunk folyamatosan bővül, érdemes gyakran visszatérni.


Facebookon is minden a falusi turizmusról

www.facebook.com/falusiturizmus/
Friss hírek, újdonságok, érdekességek

https://www.facebook.com/falutur/
A falutur.hu Facebook oldala

Nagy Szálláskatalógus a Facén

Magyarországi szállások gyűjteménye (magánszállások, panziók, hotelek)






Googlekeresés a falutur.hu honlapcsalád oldalain